Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone
coolinarnastrefa.blogspot.comspód dla sernika. Tak przygotowany kokosowy spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut . W między czasie do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty(...)łyżce. Przy pomocy np. wykałaczki robimy wzorki na wierzchu sernika. Sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w 170 stopniach , a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik nie wyciągamy z piekarnika! To ważne! Kiedy minie czas pieczenia po prostu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek. Niech nam sernik powolutku wystygnie w piekarniku
Plate of Joyponure zimowe wieczory mogą się stać dużo bardziej przyjemne z filiżanką pachnącej kawy i pysznym kawałkiem domowego ciasta. Tak też w mojej głowie narodził się ostatnio przepis na rewelacyjne ciasto z orzechową wkładką i delikatnym rozpływającym się kremem kawowym. Za długo się nie namyślajcie tylko zróbcie zakupy i do pieczenia. Duży wybór kaw znajdziecie w sklepie Konesso . Składniki: Biszkopt(...)łyżki wiórków kokosowych 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml kremówki 36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej 50 ml wódki Do nasączenia i kremu: 4 łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki 2 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeWreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na
Chilli Czosnek i OliwaWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe
JejKuchniaJedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z
W Moim Magicznym DomuCzas przygotowania: 4 hSkładniki na bezę o śr. 23 cmKoszt przygotowania: 24,00 złSKŁADNIKI na bezę:5 białek (ok. 170 ml)250 g cukru pudru1 łyżeczka
kulinarnyJaBo kto nie lubi sernika? Inspiracja od Kasi a moje wykonanie lekko zmodyfikowane. To mój najlepszy sernik na zimno. Idealnie kremowy, kwaskowaty - pyszny!Składniki :Spód : * 200g
Magiczne Życie MartyNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody GatityRozpływające się w ustach ciasto o smaku czekoladowo-kawowym, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. To propozycja dla czekoladoholików takich jak ja. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej(...)śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty, 2 łyżki kawy mielonej, dżem z czarnej porzeczki, kakao WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Następnie dodajemy połączone ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (24x38cm), pieczemy
słodki bratekślinka! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto / deser ( takie kanapeczki ) bez pieczenia o smaku bananów, karmelu i orzechów. Taka fajna alternatywa dla znanego i bardzo lubianego ciasta bez pieczenia Banoffee oraz Snickersa. Ja moje ciacho przygotowałam na andrutach/waflach – dzięki czemu jest błyskawiczne do zrobienia. Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości(...)gałką ulubionych lodów waniliowych! SKŁADNIKI: * kwadratowe wafle / andruty – 3 szt * dojrzale banany – 4 szt * cukier – 1 szkl * zimne masło – 85 g * śmietana 30% słodka – 125 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder – 1 łyżka * orzechy ziemne – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy cukier na karmel ( na złoto ), a następnie do rozpuszczonego dodajemy masło
Ostra na Słodkoustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:150 g herbatników(...)kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę
Słodko-Słony Świat IlonySerniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak właśnie powstało to ciasto. Uwielbiam wiśnie, więc sernik bardzo przypadł mi do gustu, jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Ps. Polecam Wam Twaróg Delikatny z firmy President, obecnie mój faworyt jeśli chodzi(...)Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 150 g czekolady mlecznej
Mania Gotowaniaroztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu 200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk, patrz FILM i odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 6. Do dużej miski przełożyć serek mascarpone, dodać ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać fix i wymieszać mikserem. 7. Do masy serowej dodać w 2-3 partiach
Mała Cukierenkacappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej(...)składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 40 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym
Opowieści z piekarnika