życzenie domowników zrobiłam pyszny torcik z mascarpone. Pracochłonne ale za to smaczne. Składniki: jaja 6 szt mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cukier 2 łyżki Masa: mascarpone 600 g śmietana 30% 400 ml cukier 3 łyżki Poncz cytrynowy: sok z jednej cytryny woda przegotowana 100 ml cukier do smaku Dodatkowo: kakao 2 łyżeczki czekolada mleczna(...)łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesiane obie mąki delikatnie mieszamy do połączenia.Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru). Ubijamy śmietanę na sztywno
Różowa kuchniaprzyjęciach dziecięcych: pełno w nim aromatycznej malinowej nalewki. Ewentualnie możnaby spróbować wersji bezalkoholowej: z sokiem zamiast alkoholu i świeżymi malinami, ale to już nie byłoby to samo! Ciasto jest eleganckie i wysokie; składa się z wielu przepysznych warstw; wygląda bardzo zachęcająco, smakuje obłędnie. składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl(...)mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone beza: 1 szkl białek szczypta soli 1 szk drobnego cukru 1 łyżeczka octu 1/2 szkl kokosu ponadto: duże opakowanie malinowych delicji maliny (mogą być mrożone, albo z nalewki) 1/4 szkl nalewki
6nieboczubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki soli Polewa – 250 g serka mascarpone – 1,5 gorzkiej czekolady – 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki Dekoracja • 1/2 tabliczki mlecznej i gorzkiej czekolady Wykonanie: • Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. • Wszystkie(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. • Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. • Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. • Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę
To co kochamCzekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą(...)szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki Asifali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny(...)jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem
Milion Smakówsię regularnie dodawać wpisy. Pomysłów na potrawy nadal nie brakuje, tylko czasu z ich realizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto... Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości(...)wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw... Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik spożywczy Śmietanę ubić
Czerwień i błękitwanilinowy 80 ml oleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać(...)wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać. 3. Zawartość miski z masą „mokrą” przelewamy do suchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy. Powodzenia !!! The post Muffinki
Kulinarna Patilogiakrople olejku arakowego Formę do muffinów wykładamy papilotkami albo natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Masło rozpuszczamy w rondelku. Maliny miksujemy z serem i różaną konfiturą. Mascarpone jest bardzo delikatny, jeśli chcecie, żeby ser był bardziej wyczuwalny, można zamiennie użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy(...)jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby za bardzo nie wypełnić formy. Można delikatnie zamieszać, żeby powstały zawijasy. Pieczemy 20-25 minut. A w naszym ogrodzie, poza
les mirabellescukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko dodajemy(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy
CiastkozercyPrzelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone
coolinarnastrefa.blogspot.comspód dla sernika. Tak przygotowany kokosowy spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut . W między czasie do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty(...)łyżce. Przy pomocy np. wykałaczki robimy wzorki na wierzchu sernika. Sernik przez pierwsze 15 minut pieczemy w 170 stopniach , a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik nie wyciągamy z piekarnika! To ważne! Kiedy minie czas pieczenia po prostu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek. Niech nam sernik powolutku wystygnie w piekarniku
Plate of Joyponure zimowe wieczory mogą się stać dużo bardziej przyjemne z filiżanką pachnącej kawy i pysznym kawałkiem domowego ciasta. Tak też w mojej głowie narodził się ostatnio przepis na rewelacyjne ciasto z orzechową wkładką i delikatnym rozpływającym się kremem kawowym. Za długo się nie namyślajcie tylko zróbcie zakupy i do pieczenia. Duży wybór kaw znajdziecie w sklepie Konesso . Składniki: Biszkopt(...)łyżki wiórków kokosowych 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml kremówki 36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej 50 ml wódki Do nasączenia i kremu: 4 łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki 2 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeWreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na
Chilli Czosnek i OliwaWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe
JejKuchniaJedyna w swoim rodzaju Beza Pavlova z owocami i kremem limonko-wym. Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżka stołowa soku z
W Moim Magicznym Domu