Wczoraj miałam urodzinki a oto tort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta(...)jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką stopniowo dodając wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości 40-50 cm na rozłożone na podłodze ręczniki
Passions hobbies lifepochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy z mężem, że tort jest świetny, kremowy, ale nie za tłusty, lżejszy niż torty, które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki. Składniki na tortownicę 20 cm o wysokości około 8 cm, lub tortownicę 23 cm o wysokości około 6 cm: Biszkopt przygotowany zgodnie z tym przepisem: 6 jajek(...)minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis napochodzi z blogu Moje Wypieki . Po degustacji stwierdziliśmy z mężem, że tort jest świetny, kremowy, ale nie za tłusty, lżejszy niż torty, które robiłam do tej pory na bazie mascarpone i kremówki. Składniki na tortownicę 20 cm o wysokości około 8 cm, lub tortownicę 23 cm o wysokości około 6 cm: Biszkopt przygotowany zgodnie z tym przepisem: 6 jajek(...)minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis naDo przygotowania potrzebujemy: Galaretka Galaretka bez cukru- 42g (truskawkowe, cytrynowe) Erytrytol sproszkowany – 72g Gorąca woda- 750ml Wypełnienie Śmietana 36%- 240g Gorąca woda- 130ml Erytrytol sproszkowany
serzmiesemadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na foremkę ∅21cm): Spód: 100g białej czekolady 75g mąki 40g masła 25g cukru 2 łyżki wody szczypta soli Pozostałe składniki: 350ml Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 4 galaretki „bezbarwne” 4 maliny barwniki spożywcze w proszku – niebieski, różowy, czarny, biały srebrny pyłek spożywczy srebrny brokat spożywczy 1l wody potrzebny też będzie pędzelek, 3 foremki(...)połowę kuli”, dolną połowę foremki do cake popsów, strzykawkę czekoladę posiekaj bardzo drobno, połącz z pozostałymi składnikami spodu spód foremki o średnicy 21cm wyłóż pergaminem. Przełóż na niego ciasto i wyrównaj. Następnie ukształtuj ciasto w swego rodzaju „ślimaka” (spójrz na zdjęcie poniżej) piecz spód w 190ºC ok 15-20 minut aż będzie rumiane. Odstaw do wystudzenia
SandraFrej.comNaleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące
Moja kraina smakówPamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja
Poezja smakuCiasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym! Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje! Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody! Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie(...)Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdrowePo fotoreportażu pora na kolejne słodkości bo ileż można być na diecie Uraczony wieloma tartami podczas festiwalu jak i tym, że Magda ogłosiła konkurs, postanowiłem połączyć
Kuchenne WariacjePyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z
Kolorowy PrzepisownikWielkimi krokami zbliżają się walentynki. Mój ukochany kocha czekoladę więc postanowiłam mu okazać swoje uczucie na czekoladowo :). Czekoladowe serduszka nie są trudne do wykonania. Problematyczne może
Wypieki i Rumieńceśmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń i dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym(...)Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cie zainteresować: → Sernik czekoladowo – piernikowy → Sernik z malinami → Tort bezowy z czekoladą i malinami → Pianka z malinami na biszkopcie → Muffinki
Oryginalny smak