całkowitego ostudzenia. Kiedy ciasto było już całkowicie wystudzone zabrałam się za pokrojenie go na dwa równe blaty. Jak widać na zdjęciu wyżej musiałam ściąć lekko również wierzch ciasta, ale to nawet dobrze, bo wykorzystałam przy deserkach :) DODATKOWO: połamana kora czekoladowa i czekoladowe puzzle to gotowce, które pochodzą ze sklepu Słodki Świat , dokładnie poszłam na łatwiznę :) Mus Truskawkowy ze słoika(...)perełki cukrowe No to lecimy dalej. Jak widać na zdjęciu wyżej dolny blat zamiast pączowania posmarowałam musem truskawkowym ze słoika. Zabrałam się za krem. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 1 l śmietany kremówki 30% ok, 2 łyżki cukru pudru (dodajcie do smaku) 2 limonki (potrzebujemy i sok i skórkę) Limonki wyparzyłam i starłam skórkę na tarce do o drobnych
Blondynka Gotujejajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie 3-4 łyżki(...)żółtek ubić na puszysty kogel-mogel. Powinny prawie potroić objętość . Do ubitych jajek dodać w 3 porcjach suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, tak by "jajka nie siadły". Ciasto porcjami rozłożyć na dużej blaszce (z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 10 minut. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo
Słodkie okruszkiOstatnio coraz trudniej znaleźć mi czas na gotowanie:( maleństwo, które trzy miesiące temu pojawiło się w naszym domu, zdominowało nasze życie. Jednak bardzo chciałam sprawić słodką
Ania i Marcin gotująPavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek
PychotkaaaLeśne mini serniczki? Leśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa
Blondynka Gotujebezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem śmietankowy z mascarpone, który osłodziłam minimalnie, wyszło idealnie, jeśli chodzi o smak. Jeśli chodzi o wygląd, przyczepiłabym się, ale to normalne. Oczywiście jak już miałam tylki i rękaw w dłoniach w mojej głowie(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne
Blondynka Gotujektórych można użyć oleju jest całe mnóstwo! Ja myślałam myślałam i wymyśliłam! Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno(...)waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem Kujawskim na gładką masę. Jajka
Ostra na SłodkoMiał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi
Bon Appetit Małgorzatytylko upieczecie te wspaniałe maleństwa to będziecie do nich wracać nie raz. Jeśli nie macie takich foremek to z powodzeniem możecie użyć foremek do muffinków. Możecie łyżeczką wybrać część ciasta z upieczonej muffinki i kremem wypełnić wydrążony otwór. Składniki na ok 9-10 babeczek 300 gramów daktyli 2 banany 2 jajka 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego(...)pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji cukier puder, kakao i wiórki czekoladowe do udekorowania Składniki na krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 100 gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić czekoladę, olej kokosowy
olalacookingmąki kukurydzianej +1 łyżka 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa z pomarańczową nutą: 150 g gorzkiej czekolady z nadzieniem pomarańczowym (użyłam tej ) 2 łyżki mleka 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego triple sec 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Masa maślana: 200 g miękkiego masła 35-40 g gorzkiej czekolady(...)koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175°C przez ok. 35-45 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 45 min. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika
Domowa Cookierenka Agiłyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku z cytryny Ganache 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany(...)przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchnikremówkę, następnie dodajemy partiami mascarpone, mleko zagęszczone i aromat waniliowy - miksujemy na małych obrotach ok. 1 min. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki namaczamy w mleku z kakaem i układamy na dnie formy, następnie ok. 3 łyżki masy śmietanowej, herbatniki, masa i tak powinno wystarczyć masy na 4 jej warstwy a 5 warstw herbatników. Ciasto przykrywamy folią aluminiową
Alutka-Gotujezdecydowanie jest to ciasto dla dorosłych ze względu na zawartość alkoholu. Składniki (forma 30 cm x 24 cm): 400 g herbatników kakaowych 200 g dżemu z czarnej porzeczki 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata (użyłam Helio) czekolada deserowa (użyłam Polewa i dekoracja Deserowa Helio) bezy Krem advocat: 250 ml advocata 250 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 3 łyżki
Kocham..lubię..gotuję..Zostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z ogródka Mamusi i od kilku dni myślałam jak je wykorzystać. Po rozmrożeniu kształtne to one już nie były, więc
Kulinarne Przeboje