mikrofali lub garnku). Do większej miski dodajemy mąkę , jajko , sól , rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn . Całość wyrabiamy , dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut ). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące . Kulki układamy na blaszce(...)Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki
WegePrzepisTiramisu truskawkowe to czyste szaleństwo Zrobiłam je w zasadzie trochę z przypadku, bo miałam w lodówce mascarpone. No i truskawki, które po prostu chciałam wykorzystać. Powstał
RelaxtimeDesery przygotowane na zimno, bez pieczenia to idealna propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego
Tajemnice SmakuCiasto kinder country to jedno z pyszniejszych i łatwiejszych w przygotowaniu. Natomiast jest tak pyszne że nikt się jemu nie oprze. Ideale dla dzieci i nie tylko :) SKŁADNIKI : 250 g herbatników 2 białe czekolady 200 g + 1/4 szklanka mleka 1 czekolada mleczna 100 g 250 g serka Mascarpone 250 g chrupek kangus 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka żelatyny(...)wierzchu. Masę dokładnie mieszamy. Blaszkę 25-30 cm, wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy 1 część ciastek i wylewamy na nią masę. Układamy 2 część ciastek i lekko je dociskamy. Ciasto chłodzimy a w między czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka i studzimy. Na zimne ciasto wylewamy czekoladę, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałymi płatkami. Ciasto chłodzimy. Po kilku godzinach
Kulinarne Fantazje Mariolilodówce) : 375 g mascarpone 375 g kajmaku Składniki mlecznej polewy: 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao Dodatki: 120 g biszkoptów ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta) Wykonanie: Biszkopt. Włączyć(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy. Krem. Mascarpone i kajmak zmiksować na puszystą masę. Polewa. Masło, mleko, cukier, ekstrakt rozpuścić. Lekko przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dodatkową
Rodzinka w kuchniszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem karmelowy (do przełożenia i dekoracji tortu): 1/2 szklanki sosu karmelowego solonego 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Składniki na krem śmietankowy (do obłożenia tortu): 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Śmietan-fix Składniki na nasączenie: pół szklanki przegotowanej wody łyżka soku(...)ciasto będzie upieczone, wyjmujemy gorącą tortownicę i opuszczamy ją z wysokości 50 cm na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - łatwiej się go kroi. Przekrawamy na trzy części. Jeżeli potrzebujesz biszkopt na inną formę, skorzystaj z Przelicznika foremek . Krem karmelowy W misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone
Słodkości na talerzumascarpone 250 g cukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi 4 szt Krok 1 Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia robić wzorki( najpierw robimy ramkę, a potem na skos czy kwadrat różne wzorki).Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 4 minuty. Krok 3 Do ciasta biszkoptowego które nam zostało dodajemy kakao, mieszamy delikatnie. Masę wykładamy na podpieczony wzorek, równomiernie tak aby zakryć wszystkie wzorki. Krok 4 Wkładamy biszkopt do nagrzanego pieca 170 stopni i pieczemy
Różowa kuchniałyżeczką nabieramy porcje ciasta i przenosimy ją do wrzątku. Powtarzamy z resztą ciasta, dopóki nie utworzy się warstwa klusek na dnie garnka (około 1/6 całego ciasta). W zależności od wielkości klusek gotujemy 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (najlepiej przetestować jedną z klusek). Jeżeli kluski się rozpadają, prawdopodobnie dodaliście za mało mąki i ciasto jest zbyt rzadkie. Szare(...)Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki
WegePrzepismigdałowy? Migdałowy z jagodami? Tak czy siak, jego smaku możecie się domyślić z nazwy;) Delikatne, wilgotne migdałowe blaty jak w tym torcie , lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone z białą czekoladą, jagodowa frużelina i świeże jagody - to połączenie smaków zachwyca! Poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce, a le w sezonie koniecznie zróbcie ze świeżymi. Bardzo polecam! Niestety(...)tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przekroić na 4 blaty. Krem: 500g mascarpone 600ml śmietanki 30% 150g białej czekolady 1 szklanka jagód
Obiad gotowykrem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 50 g gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru(...)dodajemy startą drobno czekoladę. Całość przekładamy na mus jabłkowy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, tężejącą przelewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amieCIASTO Tradycyjne robione jest tylko z mąki pszennej, w przepisie podano natomiast tak: 150 g mąki pszennej (405) 100 g drobno zmielonej mąki żytniej 100 ml bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 2.FARSZ: 200 g kapusty kiszonej (jeśli jest twarda i kwaśna - obgotowanej i lekko odciśniętej) 150 g serka ricotta, mascarpone lub tłustego, drobno zmielonego twarożku(...)dodałam jeszcze 1 łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy
Kuchnia Prezydentowejwiększej misce roztrzepać jajko. Dodać jogurt, serek mascarpone i olej. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Do mniejszej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać sodę, proszek i szczyptę soli. Wymieszać. Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać łyżką - tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami, do których nałożyć ciasta do połowy wysokości papilotki, następnie do każdej
Mania Wypiekanianakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche lub masą krówkową) 500 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie(...)krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki wódki 1/2 szklanki syropu gruszkowego kilka kropel ekstraktu migdałowego Krem migdałowy do zrobienia ozdób 150 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka kropel ekstraktu migdałowego Kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej zróbcie chipsy gruszkowe. Gruszki powinny być jędrne. Pokrójcie gruszki na cieniutkie plasterki (użyłam do tego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcytryny, octu jabłkowego lub winnego 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 220 g cukru Nadzienie 250 g malin na masę + maliny do nadzienia w całości 250 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 1,5 łyżeczki agaru 3-4 łyżki miodu Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 170 stopni C. Białka ubić na pianę ze szczyptą(...)odwrócić ciasto i oderwać delikatnie papier do pieczenia. Bezę zwinąć w ściereczkę. Odstawić na przynajmniej 3 godziny. Maliny zmiksować na gładką masę. Pulpę malinową podgrzać na palniku o średniej mocy. Gdy pulpa zacznie bulgotać, dodać agar i zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając, gotować masę ok. 2 minut. Do ciepłej (nie gorącej) pulpy malinowej dodać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président
Weekendy w domu i ogrodzie