ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:334/512)

delikatne ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i truskawkami 391

przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki Kinder Bueno 774

jajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby

Ciastkozercy
Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 185

stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość

Mia Cucina Sofieta
SERNIK OREO 339

ciastek, czyli czarno-biały i dodatkowo przykryłam go na czas pieczenia folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś(...)tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 131

Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę 🙂 Niestety nie

Moja Delicja
Wafle dwukolorowe z orzeszkami ziemnymi 228

jeśli zostawię je zbyt długo, andruty nie będą się do niczego nadawać i już ich nie wykorzystam. Postanowiłam więc zrobić wafle przełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały”. Ja je lubię tak bardzo, że mogłabym dosłownie jeść je łyżkami. Masy w połączeniu z waflami smakowały super. Żadna inna opcja nie wchodziła w grę;) Jedynie(...)uczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g białej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Krem ciemny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 125 g mascarpone 2 łyżki rumu Dodatkowo : 7 suchych wafli/andrut

Smaki Na Talerzu
Fantazja Śmietanowo Porzeczkowa 150

Witam Was słodko w ten Cudny Majowy Dzień;) Dziś zapraszam na Ciasto mojego autorstwa - Fantazja Śmietanowa bez pieczenia ;) Robi się go bardzo łatwo ..a smakuje ? O Tak ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 🤗🤗🤗🤗🤗 Składniki na blachę o wymiatach ok 24 cm na 35 cm : 200 g herbatników  1 słoik dżemu porzeczkowego ( który nie jest twardy(...)puszka mash krówkowej ja dałam z advocatem 400 ml śmietany 30%  2 łyżki żelatyny  250 ml serka mascarpone  1/3 szklanki cukru  1 tabliczka czekolady do posypania  Przygotowanie:  Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. (U mnie wykmowane dno). Na papier kładę 1 porcję herbatników. Smaruję 3/4 słoika dżemu. Następnie kładę porcje herbatników. Herbatniki smaruję masą

Gotowanie Patki
Wuzetka na osiemnastkę 180

ciasto raczej na wyjątkowe okazje. Wuzetka 8 jajek 1/2 szkl. cukru kokosowego 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. kakao 8 łyżek oleju  0,5l ciepłej herbaty rooibos sok z 1/3 cytryny 0,5l śmietany 30 lub 36% 4 łyżki syropu klonowego albo 3 łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź(...)się połączy. Piec w okrągłej, dużej formie (28cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ~50 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto się upiekło. Najlepiej odstawić je na całą noc. Rano przekroić ciasto na pół i każdą z połówek nasączyć herbatą z cytryną (jeśli wypiek nie jest przeznaczony dla dzieci, można jeszcze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 455

białka  10 dag cukru  15 dag kokosu drobnego    Masa:  3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)  400 ml śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne biszkopty  Czekoladowe motyle(...)miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką.  Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec

Takie tam pichcenie
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 174

objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele(...)wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka

Corner With Recipes
TIRAMISU 170

puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone  i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się(...)trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać dla tego smaku! ...zresztą czego się

potrawyregionalne
Marcepanowy tort z żelką 172

jeszcze przed nami. Smacznego jajka :-)   biszkopt: 6 jaj wielkość M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru przełożenie: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje

wesoła kuchnia
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 232

Taki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.  Biszkopt wyjąć

Chocolate Muffin Blog
Beza z truskawkami 107

Składniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka  zwykłego cukru – kilka

I LOVE LIFE
Truskawkowy przekładaniec 117

Truskawkowy przekładaniec Truskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i

Domowe Torty