pierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda. Składniki: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy(...)gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam do momentu rozpuszczenia cukru, aż powstanie karmel cały czas mieszając, wsypuję uprażone orzechy chwilę
Wanilia i Kardamon300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Dodajemy mascarpone i miksujemy kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy(...)wkładamy do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta lub bezę
Gotowanie i blogowaniedosłownie chwilę, tylko żeby się połączyły dodaj przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną i przy użyciu szpatułki wymieszaj delikatnie – powoli zagarniaj masę od dna miski ku górze przełóż ciasto do 3 okrągłych foremek o średnicy 23cm, wyłożonych papierem do pieczenia (jak masz jedną, to piecz blaty po kolei – ok 300g masy na foremkę) – do dwóch foremek dodałam(...)mógłby objąć całe ciasto, żeby nie zmieniło kształtu przed podaniem wyrównaj brzegi przy użyciu np szpatułki, ponieważ pod swoim ciężarem tort nieco opadnie Smacznego! Wszystkie składniki: 100g białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody 250g mascarpone 250ml śmietany
SandraFrej.comsprawiła, że ciasto wyszło kremowe, ale lekkie i zwarte. Postawiłam na prostotę, więc skupiłam się, aby masa serowa była aromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami dodam mu smaku i zapachu. Przepis jest prosty, więc śmiało próbujcie! Składniki 1,2 kg twarogu półtłustego 3 spore łyżki ricotty 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki(...)misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się
Raj dla Podniebieniakilka łyżeczek potrafi przeobrazić proste danie w kulinarne cudo. Pesto pasuje do bardzo wielu potraw - od klasycznego makaronu czy risotto, poprzez ryby, mięso, zupy, kanapeczki czy przekąski imprezowe z ciasta francuskiego. Nie musimy też robić go zawsze z bazylii, ponieważ poza pesto alla genovese istnieje wiele jego rodzajów. Dziś mam dla Was 5 przepisów na pyszne potrawy z pesto(...)jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny Na moim
Chilli Czosnek i OliwaChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)kakao czy czekolady – waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku. Składniki: - 42 szt. herbatników (popularne petitki) - 900 g twarogu tłustego - 250 g serka mascarpone - 200 g miękkiego masła - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy Polewa z mleka w proszku: - 100g mleka w proszku - 150g cukru kryształu - 100g masła - 50ml wrzącej wody - łyżka cukru
mojewypiekiinietylkoszklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych 1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa 1/3 słoika marmoladki(...)składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przepis na szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Ciasto przygotowałam na biszkoptach z masą truskawkowo - śmietanową. Smaczne i lekkie. SKŁADNIKI : 1 kg świeżych truskawek 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szklanka wrzątku(...)MASA : 350 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru 2 cukry waniliowe 2 duże łyżki z czubkiem żelatyny + 1/2 szklanka wrzątku 2 łyżki mascarpone
Kulinarne Fantazje Mariolicukru 250 g mąki pszennej 6 jaj 1 cukier wanilinowy (8 g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Na krem śmietankowy: 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru opcjonalnie ulubiony aromat np. cytrynowy, waniliowy Na krem malinowy: Tu wykorzystałam małą ilość kremu śmietankowego i zmiksowałam go z przetartymi malinami. Jeśli szukacie przepisu na typowo malinowy(...)pieczenia będzie ciut krótszy, obserwujemy ciasto). Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu. Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę mieć pewność, że mój tort będzie miał 4 równe warstwy. Jak przygotować krem śmietankowy do tortu: Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijamy składniki
Słodkie okruszkisuchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty sok z połowy cytryny Ponadto: słoik dżemu jagodowego ½ słoiczka dżemu(...)białka i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto przelałam do tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw. „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam oba cukry. Miksowałam
Kuchnia u Krysiciasta dodajemy kawałki wędzonego łososia, sporą ilość szczypiorku i czosnek. Zamiast szczypiorku można dodać świeży koperek, który wspaniale komponuje się z łososiem. Do gofrów proponuję podać sos przygotowany na bazie sosu sojowego, miodu i szczypty chilli. Gofry moczone w sosie smakują wybornie. W wersji obiadowej dodatkowo podaję sos pieczarkowy doprawiony sosem sojowym i imbirem na bazie serka mascarpone. Do zestawu(...)gofry z cukinii . Print Gofry z łososiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe gofry na obiad lub kolację w wersji light bez tłuszczu. Ciasto przygotowane z mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem łososia. Course Obiad Cuisine Fusion Keyword gofry, łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 20 minutes Servings
SprawdzonaKuchnia.pllimonka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki(...)połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy do połącznia składników. Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem zostawiając ok. 1 cm. miejsca od brzegu formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Do słoika wlewamy 50 ml białego rumy, dodajemy listki świeżej mięty, pokrojoną
Ciastkozercyucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego
Cynamonowe szczęścieSzybkie ciasto idealne do weekendowej kawy. Cudownie chrupią w nim borówki. Jest wspaniałe. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)miksujemy, gdy już jest sztywna dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy. Przekrawamy biszkopt, układamy z powrotem do formy w której się piekł, na spód wykładamy masę, wykładamy na masę 500 g borówek, wciskamy borówki w masę, przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy na biszkopt borówki i później wylewamy tężejącą galaretkę. Artykuł Ciasto z borówkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.pl