tortu. Smakował wszystkim zgromadzonym gościom, uff :) Tort składa się z tradycyjnego biszkoptu, nasączony wodą z odrobiną soku z cytryny. Przełożony kremami o smaku milky way, krem śmietankowy z serkiem mascarpone, żelka malinowa a na wierzchu tynk z masła i mleka skondensowanego słodzonego. Dekoracje małej solenizantki nie są jadalne. Bok udekorowany kolorowymi posypkami, napis wykonany z różowej masy cukrowej. Połowa tortu(...)wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. KREM MILKY WAY: Składniki: * 220 ml śmietany kremówki 36% * 130 g batonów Milky Way * 250 g serka mascarpone Wykonanie
Zrób to smaczniekremem malinowym i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo smaczne. Idealne do popołudniowej kawki ;) BISZKOPT KAKAOWY: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru(...)uzyskując około 3 łyżek okruchów. Biszkopt lekko nasączyć naparem z mocnej herbaty. W czasie, kiedy piecze się biszkopt można przygotować sernik. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg, serek mascarpone i cukry zmiksować. Odłożyć 3 łyżki tego słodkiego sera, a do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do formy o wymiarach
https:KKuchniaMniamłyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich Biszkopt Białka oddzielamy(...)ciasta. Krem jeżynowy Do jeżyn dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż jeżyny będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone
Wędrówki po kuchnilodówki na 0,5 godziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki(...)zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną żelatynę
Moje Słodkie Piekiełkoinspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam(...)pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 4 żółtka kilka kropli ekstraku waniliowego ½ łyżeczki soli morskiej Pomarańczowa bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyzka cukru pudru Dodatkowo: 2-3 łyżki melasy z karobu skórka pomarańczy do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Makówki z białego maku Mak przepłucz pod bieżącą wodą
Food SquareBiszkopt ciemny 7 jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku(...)całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Krem Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu
Wędrówki po kuchniPrzelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Frużelina malinowa: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone(...)mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem. Udekorować
Domowa cukiernia Ewykoniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy(...)opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam
Z Majeczką w kuchnijajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody(...)całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ok. 250 ml śmietany kremowej 36% 125 g serka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu mocnej kawy ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego + kilka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą(...)wmieszać łyżką Masę przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 24 x 24 cm. Piec w temperaturze 180*C przez około 30 min. Schłodzić, przekroić na dwie części Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć więcej niż połowę masy. Na masie ułożyć maliny, przykryć drugim blatem Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane
Proste Potrawyciasto powstał w mojej głowie po emisji jednego z programów kulinariach, których w telewizji ostatnio pod dostatkiem Sernik jest bardzo delikatny i kremowy. W środku znajdziemy pyszne cukierki Schoko Bons a wszystko powstało na spodzie z pokruszonych ciasteczek Oreo. ok. 7 godzin mała foremka o średnicy 16 cm składniki: 150 g ciasteczek Oreo 20 g masła 300 g mascarpone(...)śmietany kremówki wykonanie: Ciasteczka Oreo zmiksować, roztopić masło. Składniki połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugniatając. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Mascarpone, cukier puder, wanilię i jogurt naturalny utrzeć na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jednak nie wrzącej. Przestudzić. Dodać do niej łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę
Ania i Marcin gotująCześć, dziś zapraszam na pyszne desery w pucharkach inspirowane ciastem Malinowa Chmurka. Takie desery są idealne na każdą okazję, super smakują i ładnie wyglądają. Zapraszam Zapraszam też na film * z podanych składników wyszło mi 12 porcji -1 litr śmietanki 36% -500g serka kremowego naturalnego lub mascarpone -400g malin (ja użyłam mrożonych) -3 galaretki malinowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, zdrowe i bezglutenowe!! Do zrobienia przez cały rok, z przeróżnymi dodatkami. Z lukrem, bądź czekoladą… Po prostu pycha Składniki na 6 pączków: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2-3 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku(...)ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję mascarpone. Mieszam dokładnie, aż serek połączy się z jajkami. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 6 kulek. Układam na blasze
Saganekformy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę i dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek w czekoladzie. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
Dzieje kuchennej Wiewióryzależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki. Krem 600 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukminut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku
Poezja Smaków - blog kulinarnyNagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki tu zostawiamy pół szkl. 250 g serka mascarpone 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36% 4 łyżki likieru
Kubki smakuwysypujemy masę ciastkową. Uklepujemy równo i odstawiamy do lodówki. Serki mascarpone wykładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem (należy to zrobić szybko, aby serek nie zmienił konsystencji). Gdy masa będzie jednolita dodajemy nutellę i wszystko razem dokładnie łączymy. Ser wykładamy na spód, wyrównujemy i posypujemy orzeszkami. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej
ChilliJemyżółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy. Wyklejamy okrągłą formę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Podpiekamy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Składniki na masę serową: - 700 gram twarogu zmielonego, najlepiej samodzielnie - 300 gram mascarpone - 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego - 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Życie zamknięte w smakuprzez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak Jedzeniajajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby
Ciastkozercy