ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:347/512)

Walentynkowy sernik na zimno z malinami 121

średnicy 20-23 cm Kruchy spód: 100 g masła 100 g cukru trzcinowego 150 g mąki pszennej szczypta soli morskiej Masa serowa: 800 g mielonego sera białego 200 g mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody(...)słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie

Food Square
ciasto Michałek 979

Ciasto przekładamy do foremki (22x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30 -35 min. Po upieczeniu dostawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. (Ja składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa osobne blaty) składniki na krem z michałkami: 250 g czekoladek Michałki 500 g serka mascarpone(...)grubych oczkach wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączmy kawą. Smarujemy dżemem. Wykładamy całą masę michłkową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wykładamy równomiernie masę z bitej śmietany. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Paryski Michałek 422

Dzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1  łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy do ubitej serek mascarpone. Na koniec wrzucamy pokruszone michałki:) POLEWA: 1/2 kostki margaryny

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto cassis 131

Ciasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru  100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem(...)serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka kakao dodatkowo: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Bon appetit mon amie
Pyszny deser Tiramisu 474

regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa - jej najważniejszym elementem jest serek mascarpone. Te obie warstwy układane są jedna na drugą, aż do momentu

Gotuję Testuję
Leśny tort urodzinowy 176

przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki

Kulinarna (nie)codzienność
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 195

smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach

Ciasta z tradycjami
Leśny tort urodzinowy 217

przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki

Kulinarna (nie)codzienność
Rolada bezowa z truskawkami 327

swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier

Smakołyki Asi
Ciasto lion 323

nocy spędzonej w lodówce robią się miękkie, a samo ciasto rozpływa się w ustach. Udekorowane czekoladową posypką, prawdziwa uczta dla podniebienia. Smakowało nie tylko nam, także szczerze mogę Wam polecić do ciacho :) Składniki: 450 g prostokątnych herbatników 400 g masy kajmakowej Krem z batonikami: 250 g sera mascarpone 250 g twarogu sernikowego 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru

Domowa cukiernia Ewy
czekoladowe babeczki z jagodowym kremem 120

pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste.  Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody

AZgotuj!
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 178

sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek

In my kitchen
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 187

dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami

Malinowe Pocałunki