ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:347/512)

Marcepanowy tort z żelką 137

jeszcze przed nami. Smacznego jajka :-)   biszkopt: 6 jaj wielkość M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru przełożenie: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody(...)masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje

wesoła kuchnia
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 205

Taki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.  Biszkopt wyjąć

Chocolate Muffin Blog
Beza z truskawkami 61

Składniki: Beza* – 5 zimnych białek – szczypta soli – 200g cukru – łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa – 400 ml śmietany 30% – 200g mascarpone – 1 łyżka  zwykłego cukru – kilka

I LOVE LIFE
Truskawkowy przekładaniec 79

Truskawkowy przekładaniec Truskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i

Domowe Torty
Mini deserki banoffee 132

To idealny deser dla wielkich łasuchów. Jest bardzo słodki, 1 porcja spokojnie zaspokoi wielką ochotę na małe conieco. Składniki: 125 g serka mascarpone, 200 g masy

Moja kraina smaków
Sernik truskawkowy z nutką czekolady. 120

Składniki: ( tortownica o śr.26cm) Spód: 254g ciastek pełnoziarnistych, 125g masła niesolonego, 2 łyżki cukru. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 500g truskawek, 2 galaretki

W kuchni u Moniki
Tarta z owocami 160

    Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i

Passion of Cooking
Rolada biszkoptowa z kawą Inką 119

Rolada biszkoptowa to bardzo delikatne i puszyste ciasto, jak chmurka. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną roladę kawową z nadzieniem malinowym. Ciasto jest idealnym pomysłem na wypiek na Wielkanoc, wspaniale komponuje się z filiżanką gorącej kawy Inka. PRZEPIS NA KAWOWĄ ROLADĘ BISZKOPTOWĄ - 6 jaj zerówek - 9 łyżek mąki tortowej - 8 łyżek cukru trzcinowego - 3 łyżeczki kawy Inka klasyczna(...)malin - 250 g sera mascarpone bądź śmietanki kokosowej - dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym - 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku. Pozostałe składniki zmiksuj blenderem dodaj żelatynę, całość wymieszaj. Wstaw do lodówki, jak masa zacznie tężeć wyjmij z lodówki i nadziej roladę. Mocno zroluj ponownie w papier i wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto oprósz kakao, udekoruj malinami

SMYKWKUCHNI
Tarta z kremem tiramisu i malinami 907

pudru 1 i 1/2 szklanki mąki Warstwa owocowa: 500 g malin 4 łyżki cukru Krem Tiramisu: 4 żółtka + 2 białka 120 g (1 szklanka) cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temperaturze pokojowej (ok. 15 minut). Dodać cukier puder i utrzeć(...)zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie

Świat Ciasta
Deser serowo- czekoladowy 72

przygotować. Czego potrzebujemy aby zaskoczyć naszą rodzinę… Składniki Spód 250 g zmielonych ciemnych herbatników 150 g rozpuszczonego masła 50 g nutelli Masa serowo – czekoladowa 600 g serka mascarpone 200 g nutelli lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady 50 g cukru pudru Dno tortownicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód deseru wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać(...)tortownicy i wylepić nim dno i boki. Gdyby masa wyszła zbyt sucha dodać więcej nutelli. Ugnieść dokładnie na dnie, najlepiej używając jakiegoś małego słoika lub szklanki. Połowę serka mascarpone zmiksować z czekoladą lub nutellą. Do drugiej części dodać cukier puder dokładnie wymieszać. Masy przełożyć do dwóch torebek strunowych. Róg torebki obciąć tak aby otwór miał około 1 cm. Można zamiast

gotuj ze mną
Cupcakes cytrynowe z dwukolorowym kremem i czerwonymi owocami 169

Piękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła(...)przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 25 min. do zrumienienia.Wystudzić i udekorować kremem oraz owocami. Krem 250 g schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru różowy barwnik spożywczy czerwone owoce - u mnie maliny, truskawki i czerwone porzeczki Śmietankę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko ubić na sztywną

Słodkie inspiracje
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 120

poszukiwaniu Ciasta Tego Jedynego. Sernik, beza, tarta - wszystko świeże i na bieżąco dokładane - apetycznie cieszyły oko zza niewielkiej, przeszklonej witrynki. Ślinotok murowany!!! :D Część specjałów przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu. Jednak bardziej karkołomne słodkie wiktuały przybywają z Pracowni Cukierniczej Must Bake z Sopotu . Menu festiwalowe oferowało kawę americano lub flat white oraz tartę z mascarpone i owocami(...)otrzymałam słusznej wielkości . Pachniał i smakował wielce aromatycznie . Kofeinowego kopa dostałam od razu :) Na deser serwowano tartę przygotowywaną na miejscu w lokalu. Słodkie (ale bynajmniej nie mdłe) wypełnienie z mascarpone idealnie kontrastowało z kwaskowatą borówką . Porcja niestety minimalistyczna - to co dobre, zawsze zbyt szybko znika z talerza :) Choć w przypadku menu festiwalowego zasadę okrajania serwowanych porcji potrafię zrozumieć - kawiarnia

Grunt to przepis!
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 134

Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Całkowicie ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 135

Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Całkowicie ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie

Mała Cukierenka
Walentynkowy sernik na zimno z malinami 114

średnicy 20-23 cm Kruchy spód: 100 g masła 100 g cukru trzcinowego 150 g mąki pszennej szczypta soli morskiej Masa serowa: 800 g mielonego sera białego 200 g mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody(...)słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie

Food Square