ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:177/1309)

Maślane bułeczki z masą kajmakową 137

poprawi. Pewnie nie będę osamotniona w stwierdzeniu, że dobre ciacho potrafi zdziałać cuda? Do tego kubek kakao lub mleka i od razu buzia uśmiecha się do świata :) Drożdżowe ciasto maślane i masa krówkowa to pyszne połączenie. Bułeczki nadziane słodką krówką są proste do zrobienia. Potrzeba tylko troszkę cierpliwości, bo drożdżowe ciasto nie lubi popędzania. Musi wyrosnąć w swoim tempie, czasami(...)przez kilka minut. Powinno swobodnie odchodzić od rąk i naczynia. Odstawić przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając dłonią. Odrywać kawałki wielkości jajka, spłaszczać do uzyskania niezbyt grubego placuszka. Na wierzch nakładać po łyżce masy krówkowej i zlepiać formując kuleczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając delikatnie od góry.  (Można układać ciasno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową 223

Składniki: CIASTO: 25 dag mąki 1/3 szkl. cukru 1 jajko 1/2 kostki masła MASA: 25 dag mleka kondensowanego słodzonego 10 dag kwaśnej śmietany 1 torebka budyniu waniliowego 4 jajka około 0,5 kg śliwek Wykonanie: Zimne masło  pokroić na małe kawałki. Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)proszkiem budyniowym. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć ciastem posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę, średnicy 26cm. Uformować z ciasta rant wysokości 3-4 cm. Na cieście ułożyć śliwki, zalać masą mleczno-budyniową. Piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

kolorowotorcikowo
Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny 142

danie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii smaku , natomiast rabarbar to mój pomysł. Składniki: 2 jajka 350 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru +  3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju roślinnego(...)grecki i zmiksować Następnie dodać cukier, proszek do pieczenia, olej i mąkę - z miksować na gładką masę Rozgrzać patelnię (nie ma potrzeby wlewania oleju ponieważ został dodany do ciasta) i nakładać masę formując placuszki Na środek każdego racucha kłaść po łyżeczce ugotowanego rabarbaru Piec z każdej strony do momentu aż uznamy, że ciasto nie jest surowe Podawać posypane cukrem pudrem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
„Czekolaczek – aroniaczek ” zawsze się udaje ;) 185

wystygnięcia . Wystudzoną bazę na krem , miksujemy z masłem , pamiętając żeby dodawać składniki po łyżce ( łyżka budyniu , łyżka masła itd ) , stopniowo nie od razu . Jak uzyskamy puszystą jednolitą masę , krem jest gotowy . Ciasto dzielimy na dwie połowy , a wyrośnięty grzbiet ścinamy . Smarujemy spód dżemem z aronii , następnie kremem -grubo i nakładamy wierzch , który także smarujemy kremem , ale już cienko – tyle(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ), mieszamy podgrzewając na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników . Następnie dodajemy śmietankę , szybko mieszając , powinno się wszystko ładnie scalić w masę kakaową , zdejmujemy z ognia . Ciasto wyciągnięte z lodówki możemy od razu polać polewą , bo jest bardzo zimne , będzie się ona błyskawicznie ścinać . Gotowe , można kroić i podawać " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Babeczki z masą budyniową i owocami 236

Słodka Strona i zgodne z moimi oczekiwaniami wyszły przepyszne. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki(...)babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2). Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie

Świat Ciasta
makowiec kakaowy z orzechami 119

masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, nadal ubijając wsypywać cukier. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać(...)Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę gorącej masy wyłożyć na spód biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć resztę masy i odstawić aby zastygła. Przygotować polewę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort na Pierwszy Dzień Lata 195

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jagody włożyć do garnka, dodać(...)przecedzić przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, delikatnie wmieszać do masy waniliowej. Przełożyć na masę truskawkową, wstawić do lodówki na 1 godzinę do całkowitego stężenia.Pozostałą kremówkę ubić z mascarpone. Ciasto wyjąc z tortownicy, ułożyć na talerzu. Wierzch i boki posmarować cienką warstwą śmietany. Brzegi obłożyć biszkoptami, żeby wyglądały jak płotek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 170

krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym. W ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli

Czerwień i błękit
Ozdoby z masy solnej 245

kolory, bo ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać(...)mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Z gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku

Niebieski kubek z kawa
Makowa Gwiazda Betlejemska 525

Odstawić, aby urosły Mąkę przesypać do miski. Żółtka ubić z pozostałym cukrem  do białości. Masło roztopić i dodać do mleka  Do mąki dodać masę z żółtek, drożdże i masło z mlekiem. Wyrabiać ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Masa makowa: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy kilka chwil aż wszystko(...)się rozpuści i połączy ze sobą. Do masy można dodać ok 25 ml rumu. Sposób wykonania Gwiazdy: Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm.  Z porcji wychodzą 2 gwiazdy, na każdą gwiazdę potrzebujemy 4 części. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie najlepiej użyć

kgwjanczewo
Mazurek migdałowy z marcepanem 130

minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. http://www.olgasmile.com/mazurek-z-marcepanem.html

Pobite gary Barbary
Sernik kajmakowo-kokosowy 168

przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie wlewamy wystudzoną żelatynę

Kuchenne Wariacje
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia 6428

masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę na 2 budyniach, bez cukru i z większą ilością masła, jednak masa była za mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne(...)zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania. Składanie: Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * wiórki ciemne-  Słodki Świat

Kraina Miodem Płynąca
Jabłecznik korzenny. 234

sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy  i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy (u mnie 23x23 cm ) piec ok 35 min w 170'C Po wyjęciu z piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości(...)pogotować , dodać na patelnię plastry jabłek , jedną warstwą . Gotować ok 20 sekund z każdej strony , zdjąć do wystudzenia . Podobne postąpić z resztą jabłek. Jeden blat ciasta korzennego wyłożyć do formy . Nałożyć równą warstwą masę jabłkową. Przykryć drugim blatem i dokładnie przykryć ubitą śmietaną. . Wierzch ciasta udekorować karmelizowanymi jabłkami. Smacznego : Polecam

Malinowa Kawiarenka
Jesienny sernik z mlekiem w proszku i musem jabłkowym 172

cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa(...)Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania