ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:176/1309)

B... Bagietka! 177

mąki. Mieszamy.  Następnie, cały czas mieszając, dodajemy kolejne szklanki mąki. Ciasto ma być lepiące. Dużą miskę dokładnie smarujemy olejem, przekładamy ciasto i odstawiamy na ok. 40min, aż ciasto podwoi swoją masę.  Rozgrzewamy piekarnik. Ja moją "maszynę" rozgrzałam do 200'C i dało radę :)  Ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 mniejsze części ( w zależności

Kitchens Alphabet
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 476

hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej). Składniki masy jogurtowej: - 1200g jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu(...)Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam). Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Oczy Carycy 438

smakuje,  może więc być ozdobą  świątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują się biszkopty nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość.  Ciasto jasne:  6 białek  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek)  1 łyżka octu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7086

razem padło na ciasto s. Anastazji. Wszystkim smakowało. Jest ciekawe. Lubię ten biszkopt z orzechami od siostry Anastazji, który używam także w innych ciastach. Ciasto idealne na imieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej wystawnego. Dla kogo: dla fanów ciast Siostry Anastazji dla lubiących ciasta z toffi dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy(...)wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Wykonanie masy: Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej 3. biszkopt orzechowy 4. masa kajmakowa

Mania Wypiekania
Bambo 140

łyżka kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję(...)studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę.  Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła

Ciasteczkowy Potwór
Serowe słoneczniki 162

łączymy z twarogiem.   Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy i kroimy na drobne kawałki.    Do masy twarogowej dosypujemy pokrojone rodzynki i mieszamy.   Przygotowujemy foremki, garstkę wiórków kokosowych i roztrzepujemy jedno całe jajko.   Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.Wykrawamy kółka(...)odpowiednio dopasowane do rozmiaru foremek.Kółka posypujemy mąką i układamy jedno na drugim( nie więcej niż 5 szt.)   Ostrym nożem wykrawamy kształt słoneczników.   Ciastem wypełniamy foremki.Napełniamy masą serową.Na środek sypiemy szczyptę wiórków.   Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C na kilkanaście minut z termoobiegiem

Maminek kulinarny
Sernik z jagodami 190

łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 kostki margaryny Składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy. Składniki na masę serową: 900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1 i  1/2  budyniu waniliowego 1,5 szklanki  jagód 1  szklanka drobnego(...)pesteczek.  Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka

W kuchennej krainie
Strucla makowa 317

dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczony  tłuszcz . Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa Mak zaparzamy w  500 ml wrzącej  wody , odstawiamy do wystygnięcia, dobrze odcedzamy, dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostałe składniki (na końcu delikatnie mieszamy z ubitym białkiem(...)przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany olejem pergamin, jak tubę. Pergamin powinien być dłuższy od makowców

Mia Cucina Sofieta
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 379

sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza mu się miejscami popękać od nadmiaru maku, ale to rzadkość i nie wpływa na smak. A ten jest (nieskromnie mówiąc/pisz(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Mak trzykrotnie zemleć, wymieszać z rumem, cukrem, miodem i bakaliami. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą tuż przed rozłożeniem na cieście. Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz krótko je wyrobić (ok. 2 minuty). Podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Pełny talerz
Sernik królewski 210

łyżki maki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać cukier, zimne masło, jajko. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do lodówki. Ser zmielić trzykrotnie. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie stopniowo po łyżce dodawać twaróg, na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną (budyń), dokładnie miksujemy. Białka(...)sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serowa. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto dyniowe z zielonym pieprzem 173

czym zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie zblendować wszystkie składniki kremu na gładką masę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepić nim formę wysmarowaną olejem, wylać na to masę dyniową i piec około 45 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3294

Smaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto nie wymaga pieczenia i łatwo je przygotować. Przepis na brytfankę wielkości 30 x 41 cm . Składniki: 72 herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka(...)minut i dopiero potem ułożyć na wierzchu herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na niej pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Jeśli zamiast owoców

Trzeci talerz
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 163

Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko.    Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru(...)włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje na wierzchu dopełniły reszty. No i te 4 super babeczki… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2726

mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 330

jeżeli żelatyna pozostaje nierozpuszczona, dodajemy jeszcze trochę gorącej wody). Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.  Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na ciasto czekoladowe, które wcześniej należy odpowiednio zabezpieczyć, aby masa nie spływała na boki (robię to za pomocą papieru śniadaniowego). Warstwa truskawkowa: 500 g świeżych truskawek (mrożonych poza sezonem(...)przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów").  Blaszkę z ciastem wynosimy w chłodne miejsce i czekamy, aż galaretka dobrze stężeje.  Smacznego

bistro mama

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję