ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:171/1309)

Sernik z gruszką i szafranem 138

pianę i delikatnie wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę  rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową. Piecz w 190 stopniach ok 60 - 70 minut. W zależności od piekarnika

AZgotuj!
Piernik 177

Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru i przelej do ostudzonej masy i wymieszaj z proszkiem do pieczenia,sodką i solą. Ubij pianę z białek i dokładnie wymieszaj z masą na ciasto. Na koniec dodaj oprószone w mące rodzynki i większość orzechów. Część zostaw do posypania nimi polewy. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, chociaż ja tego nie preferuję

Corner With Recipes
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 147

smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. źródło przepisu Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem

FitKot
Muffiny z budyniem 106

składniki mieszamy razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut

The Sweet Damsel
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI 124

straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno jest fantastycznym

Ostra na Słodko
Gofry orkiszowe 208

soli   Wykonanie: Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.  Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.  Piec na złoty kolor

Sto kolorów kuchni
bezglutenowe muffinki z truskawkami 177

drugiej jajka, jogurt i olej. Składniki "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki lub drobniej jeśli są duże i następnie delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-30 minut (do "suchego patyczka") w 180*C. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Waniliowe babeczki 101

łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka

Mania Wypiekania
Tarta z pieczarkami 243

umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do podsmażonych pieczarek i wymieszać.  W miseczce roztrzepać jajko razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Podsmażone pieczarki wyłożyć na cieście. Zalać masą jajeczną. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta

Domowa Cookierenka Agi
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 168

przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą

Domowa Cookierenka Agi
.813. ryżowe! do piekarnika! 96

proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut w 190*C. Smacznego

breakfast of dreams
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 185

sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie

chili & sugar
Śniadanie na 100%! Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z musem pomarańczowo-miodowo-kaki 156

Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy je do blendera, zalewamy miodem oraz sokiem pomarańczowym, dodajemy biały pieprz oraz kardamon i miksujemy całość na gładką masę. 2. Ciasto Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy ze szczyptą soli, białka zaś ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z żółtkami. Dodajemy pełnoziarnistą mąkę i dobrze mieszamy. Patelnię smarujemy klarowanym masłem

Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki z rabarbarem i orzechami 183

otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 109

daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 162

przelewamy zimną wodą, dokładnie odciskamy i kroimy drobno. Dwa jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C.  W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko

Moniki Smakołyki
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 134

ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki cytrynowe 139

ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce.  Lukier

Emcia Pichci
Słodka wieża 87

zagnieć.Owiń folią i schowaj do lodówki na ok.godzinę.Następnie rozwałkuj ciasto,wyłóż nim formę i piecz ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Na schłodzone ciasto wylej masę z ubitego mascarpone z dodatkiem przestudzonej,lekko tężejącej galaretki(przygotowanej z połowy wody).Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Gdy stężeje wylewamy na wierzch galaretkę(przyrządzoną wg przepisu

Wielki apetyt
Drożdżowe ślimaczki 122

żółtego tartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży i cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki

Wielki apetyt
Biszkopt 119

stopni. Z jaj i cukru ubij za pomocą miksera pianę (potrwa to kilka minut). Następnie wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki połącz delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem (dno), wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (boki) i piecz ok. 30-40 minut (aż do suchego patyczka). Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Zostaw ciasto

Wielki apetyt
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 137

pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z patelni 195

Chyba każdy lubi pizze? Jest tu ktoś kto nie znosi pizzy? Na grubym lub cienkim, chrupiącym cieście. Z masą pysznych dodatków, od których pizza aż się ugina.. 3-4 lata temu tata podarował mi ze swojego księgozbioru książkę Nicoli Graimes, w której od pierwszego wejrzenia się zakochałam. A w tej oto książce upatrzyłam sobie mój ulubiony przepis na pizze

wegetalerze
Dietetyczny mazurek pełnoziarnisty z nadzieniem śliwkowo-kakaowym 162

miód, powidła i kakao , lekko podgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić.   Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową i wyrównać. Ozdobić płatkami migdałowymi i całymi migdałami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Propozycje na Wielkanoc 336

SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                                  MUCHOMORKI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Babka pomarańczowa bez masła 164

dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy

Słodkie Przyjemności
Tarta z grzybami leśnymi 149

dodać przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w 200°C (termoobieg 180°C Smacznego

Pełny talerz
Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi + film 192

wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch sernika ozdabiamy borówkami amerykańskimi, lekko dociskając aby delikatnie wbiły się w masę serową. Ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Naleśniki z szpinakiem i serem feta 279

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz szpinak podsmażamy na masełku dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pyszne ciasta na moim blogu 559

Shrek Szarlotka wykwintna Ciasto Fiona Fale Dunaju   Milki Way Sernik z brzoskwiniami Ciasto makowe Ciasto z masą jabłkową Metrowiec makowo - owocowy SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Najlepszy sernik krakowski 1175

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 197

widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można

Smakowy Raj
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez 142

czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam

Smakowy Raj
Pączki angielskie „yum yum” 200

widoczne w postaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych

UgotujmyTo.pl
W czasie deszczu dzieci... 139

łyżeczki sody oczyszczonej Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach

KUCHARNIA
BAJADERKI 413

bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz  kakao. Zagotowujemy. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto. Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach

Z Majeczką w kuchni
Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym 150

małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać startą skórkę z cytryny i imbir. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki

maniapieczenia
TARTA CEBULOWA 251

obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię aluminiową. Podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach, po czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zezłoci. Podaję na ciepło lub zimno. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 118

dżem truskawkowo - rabarbarowy   A jak to zrobić:  Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca. W 1/2 wykrojonych ciastek, mniejszą foremką wycinamy

Kuchnia w opałach
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 264

pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej

maniapieczenia
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 137

mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty

Basia w kuchni
Kruche ciasteczka cynamonowe 142

suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.  Odrywać po kawałku ciasta, wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka i układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Passions hobbies life
Gryczane ciasteczka :) 159

słodzika - 1 czubata łyżeczka kakao - 2 łyki oleju kokosowego - 100 g jogurtu naturalnego - 60 ml mleka - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w miarę plastyczną masę. Uwaga! ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosypać mąki, a jeżeli za suche dolać więcej mleka bądź jogurtu. Rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować żółtkiem

Zdrowie na języku :P
Święto Trzech Króli 165

Święto Trzech Króli to w kuchni francuskiej galette des rois. Jeśli ktoś ma ochotę przygotować to pyszne ciasto z masą migdałową, gorąco polecam te przepisy klik i klik

Przysmaki Karolki
Dyniowe ciasteczka ze słonecznikiem 125

cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą.Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka cynamonowo-makowe 182

mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło razem z cukrem i ucieramy. Gdy masa się połączy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy razem z ekstraktami.W oddzielnej misce łączymy suche składniki które dodajemy do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli nie posiadacie rękawa można przygotować tulke

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka z powidłami 276

pudru4 łyżki kopiaste kakao1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar6 żółtekpowidła śliwkowecukier puderPrzygotowanie:Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić

Ala piecze i gotuje
Cytrusowe ciasto świąteczne 158

krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią

Niezły Młynek
Świąteczne pierniki 182

bardzo powoli płynną masę. Mieszamy używając miksera (mieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać śmietanę, jeśli za rzadkie - podsypujemy mąką. Formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki.Ciasto po wyjęciu wałkujemy

Zakręcony Widelec
Świąteczny Mix potraw 233

mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto z masą jabłkowąmakowiec makowo-owocowySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z grillowanymi warzywami 180

bazylię i sporo pieprzu.Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii, pomidorki koktajlowe i kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się

Stare Gary
Knedle ze śliwkami na kaszy mannie- bez mąki 131

No, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 142

składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry.Są strasznie słodkie, dlatego

Kitchens Alphabet
Pierniczki 135

masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika – około 60 g lub mniej2 łyżeczki kakaoRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde

UgotujmyTo.pl
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 290

wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 226

garnuszku roztapiamy masło z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym. Mieszając doprowadzamy masę do wrzenia, następnie studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3056

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 221

zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą soli gdy jest już dobrze wymieszany dodajemy jajka, wyrabiany na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy na ok 30 minut.Ciasto cienko rozwałkujemy podsypując semoliną, aby się nam nie przykleiło. Kilku krotne rozwałkowanie wytworzy gluten przez co ciasto jest bardziej sprężyste

Basia w kuchni
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 163

białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić wałeczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 207

minut.Mąkę przesiać do miski, dodać otręby i sól, wymieszać.Do mąki z otrębami dodać ziarna słonecznika i siemienia lnianego, wodę i maślankę i wymieszać na jednolitą masę.Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami.Chleb

Gospodyni Miejska
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 226

pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron   karmel - na patelnię teflonowa wsypuje i rozprowadzam równomiernie  cukier- podgrzewam patelnię nie mieszając cukru

Basia w kuchni
569. Wtorek. Kukurydziana muffina. 133

mlekałyżka rozpuszczonego masłajajko1\2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, szczypta soli, aromat waniliowy+kilka daktyliorzechyMąkę przesiewamy i miksujemy z resztą składników. Daktyle kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do maczynka\papilotki\foremki, posypujemy orzechami i pieczemy przez ok.30min w piekarniku nagrzanym do 180stopni

More food, love and dreams
Muu-Muu Chleb 168

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka
M... Muffiny piernikowe z niespodzianką 179

Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;) Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek

Kitchens Alphabet
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 189

cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować  powidłami śliwkowymi, również wierzch. Do rondelka

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ciasta francuskiego z botwiną. 139

Dodać botwinę ,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić. Dodać 1 jajko, ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeden płat ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować. Na ciasto wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem. Roladę piec w temp.200 stop. 35-40 minut. Kroić na 4-5 cm kawałki. Jest naprawdę smaczna

Kulinarny karnet Christophera
"Dziwaki "... Knedle razowe ze śliwkami ;) 124

naturalnego miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy

Kuchenny Skrawek Nieba
Szybki placek z wiśniami 186

szklanka na 250 ml) Przygotowanie:   Cukier ucieramy z margaryną. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajmy jajka, mleko i na wolnych obrotach ucieramy mikserem ciasto. Taką masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Układamy wiśnie. Pieczemy ok. 50-60 min w 170 stopniach

Aga w kuchni
Krokieciki z młodej kapuchy 144

Ziarenkowo -pomidor -ogórek Ciasto na naleśniki -2 szkl. mąki -2 jajka --1 szkl.wody 1 szkl. mleka -½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy. . Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka tarta z warzywami 170

misce mieszamy jajka, śmietanę, przyprawy i dodajemy lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki cynamonowe na Święta 174

stopni C W miseczce mieszamy wszystkie składniki prócz mleka Wlewamy mleko i nadal ucieramy na doskonałą masę Do metalowej blaszki nakładamy papierowe papilotki Do każdej nakładamy niezbyt czubato masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej

Proste Potrawy
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 180

łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dodajemy do ciasta.  Wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  Kurczaka kroimy w dużą

Moje Kuchenne Rewelacje
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 197

cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.   Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową

kolorowotorcikowo
Cupcake meksykańskie z jabłkiem 147

połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu  migdałowego. Jabłka obieramy i kropimy na małe plasterki. Gotowe mieszamy z łyżką mąki i dodajemy je do ciasta. Gotową masę przelewamy do foremek i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.  Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy  cukier puder a na końcu żelatynę rozpuszczoną w kilku kroplach wody

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 236

żółtka 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru

Kolizje Smaków
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 928

zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku pomarańczowego Tymbark

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty z Kurtem Schellerem 110

białej fasoli, na boczku z cebulą i warzywami i bulionie, do tego podsmażona, pokrojona w kostkę zielona papryka Deser przygotowywał Chef z pomocnikami, rozpoczął od rozwałkowania kruchego ciasta  Do masy makowej, z bakaliami, Chef dodaje miód Chef do masy jabłkowej - obrane, starte na dużych oczkach jabłka granny smith - dodał cynamon oraz odrobinę rumu, najlepszy cynamon pochodzi ze Sri Lanki

Moja smaczna kuchnia
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 207

masy.  Wystudziłam.                                                                                                                Ciasto

bastalena
Tarta migdałowa z owocami (bez mąki i cukru) 151

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol lub syrop z agawy. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić

Ze smakiem i z pasją
Placki z cukinii, patata i pieczarek 220

również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty

Mango Papaja
Brak tytułu 131

cynamon, cukier waniliowy     Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać do składników płynnych - wymieszać.   Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść . Ciasto jest dość rzadkie.   Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek.   Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 m inut.   Dekorowac wedle uznania.   LUKIER

kolorowotorcikowo
Knedle z śliwkami 232

wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem

Ala piecze i gotuje
Przepisy na ciasta z truskawkami 370

Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku     Mini serniczki z truskawkami      Truskawkowe ciasto mamy     Ciasto z masą truskawkową     Sernikobrownies z musem z truskawek     Tarta z truskawkami     Drożdżowe rogaliki z truskawkami    Dymek z pianą i truskawkami   Drożdżówki z truskawkami

Z miłości do słodkości
Ciasto na pożegnanie 182

ognia i odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła. Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka. Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Truskawkowy sezon trwa. TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. 217

twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle, aby po zagnieceniu ciasta, powstała zwarta masa i składniki dobrze się połączyły. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok 0,5 - 1 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło do stolnicy i wałka. Wycięłam kwadraty, na każdym

W kuchni Karmel-itki
Migdałowe księżyce 129

soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy

Słodkości i nie tylko
Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami 234

studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.      Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu

sama złodycz
Marsowe muffinki 321

wodą, gdy zacznie się gotować położyć na niego blaszaną miskę, włożyć batony i czekać aż się rozpuszczą. Dodać do masy marsowej pozostałe składniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do foremek (u mnie silikonowe, w przypadku blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Krajanka piernikowa z marcepanem 148

Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe.  A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość.  Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru(...)wymieszać.  Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając.  Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić.  Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki.  Jedną część wyłożyć na spód blachy.  Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej  1 cm brzeg

Sto kolorów kuchni
Sernik z makiem 137

składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam zdecydowanie za mało "zakrętasów";p) formę owijamy z zewnątrz szczelnie folią aluminiową wkładamy formę z sernikiem do większej blachy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 196

Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka   masa makowa : - u mnie gotowa z puszki   beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej   kruszonka: - 100g margaryny roślinnej(...)grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.   Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 12 minut , do lekkiego zarumienienia Masę makową wykładam na ciasto. Następnie przygotowuję pianę z białek. Ubijam je razem z cukrami, a na koniec mieszam z mąką ziemniaczaną. Gotową nakładam równomiernie na masę makową. Następnie przygotowuję kruszonkę z podanych

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania