ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:173/1309)

Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 156

się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego 2/3 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (proszek) 2 białka(...)razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy

Smakowy Raj
Ciasto Kubuś 206

będzie gęsty. Zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem i dodawać łyżka po łyżce budyń - cały czas miksując. Gdy masa jest już jednolita, wylać ją na poprzednią warstwę ciasta. Rozprowadzić równomiernie.   Ciastka delicje(...)poukładać. Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje.  Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na sztywną masę. W połowie ubijania wsypać dwa opakowania śmietan fix. Gotową masę wyłożyć na górę ciasta. Zetrzeć kilka kostek czekolady na bitą śmietanę. Odstawić ciasto na noc do lodówki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 143

Ciasto wewnętrzne (zdjęcie powyżej): 220 g mąki krupczatki 150 g smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej): 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 50 g maki orkiszowej chlebowej typ 750 30 g cukru (jajka pomijamy - jak już wspominałem) Fasolę dokładnie odcedzamy(...)razem od krótszego boku (zdj. 7). Rulony stawiamy na sztorc (zdj. 8) i zgniatamy dłonią na płasko (zdj. 9). Na płaskie placki łyżką nakładamy z miski masę fasolową i zawijamy ciasto w kulkę (zdj. 10). Układamy na blasze sklejoną częścią w dół (zdj. 11), smarujemy roztrzepanym jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka i posypujemy sezamem (zdj. 12). Ja nie miałem

Marder&Marder Manufacture
Strucla gruszkowa z kruszonką 157

dodać do niej rozpuszczony i schłodzony tłuszcz, ciepłe mleko, jajko, żółtko, obydwa cukry, sól oraz drożdże. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto ( powinno odchodzić o ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 2 godziny. Przygotować masę gruszkową; Gruszki obrać i pokroić na dosyć drobne cząstki ( ja dałam trochę za duże(...)wymieszać z 2 łyżkami cukru, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Całość podsmażać na małym ogniu w przykrytym rondelku ok 10 minut mieszając delikatnie nie więcej niż 3 razy. Gotową masę wystudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto cappuccino 230

moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa cappuccino: 250 g serka mascarpone(...)serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ciasto Mrówka 539

miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz(...)dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno: Biszkopt Dżem 1/3 masy budyniowej Piana makowa 1/3 masy budyniowej Piana kokosowa Masa budyniowa Czekolada

Czerwona Porzeczka
Tarta czekoladowa 204

jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.”Tarta czekoladowa – składniki:Ciasto:150 g mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka30 g cukru100 ml śmietany kremówki1. Mąkę z masłem rozetrzeć na okruszki. Dodać cukier(...)Odstawić do ostygnięcia.4.Jajka zmiksować z cukrem. Dolać do wystudzonej czekolady cały czas mieszając do połączenia składników. Dolać kremówkę i dobrze wymieszać. Masa zrobi się gęsta.5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać z owocami i/lub śmietaną. Oprószyć kakao.Smacznego źródło: Baking, C.BrethertonPost Tarta czekoladowa

UgotujmyTo.pl
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 112

pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąki wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i mieszać ciasto łyżką. Potem wyrabiać na gładką masę, uważając, by się nie poparzyć. Ja chyba mam już azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę pod przykryciem na ok. kwadrans. Potem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik królewski 332

Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie(...)tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, następnie ustawiamy temperaturę na 50 stopni, włączamy termoobieg

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny serowe z czereśniami 162

małe) – 1 szt- mąka ziemniaczana – 10g- budyń śmietankowy – 2łyżki- twaróg mielony – 100gDODATKOWO:- czereśnie- 100GSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy na pół.CIASTO:Margarynę z cukrem ucieramy na kremową masę.Dodajemy jajko i cały czas miksujemy.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wylewamy do foremek na muffiny( jeśli używamy silikonowych

Ostra na Słodko
Kostka jogurtowo-wiśniowa 159

proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Masa jogurtowa: Jogurt przelać do dużej miski i dodać cukier. Na najmniejszych obrotach miksera delikatnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć i schłodzić. Gdy masa wiśniowa zacznie tężeć wykładamy ją na masę jogurtową i ciasto ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 185

krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty i złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Maślankę wymieszać z kawą. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić z cukrem na puszystą masę. Układać na zmianę blat ciasta, krem i mus owocowy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem maślany. Truskawki i rabarbar pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową 202

Przepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku. Składniki: Warstwa brązowa 5 łyżek wody ½ kostki masła szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka   Warstwa biała 800 g jogurtu greckiego opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 jajka Przygotowanie Wodę mieszamy z kakao, masłem(...)Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową

e-PrzepisyKulinarne
Tort Szwarcwaldzki 266

jest to oryginalny przepis na Tort Szwarcwaldzki, jednak dla mnie jest doskonały! Tort ten, zwany Czarny Las wywodzi się z Niemiec. Składa się z czekoladowego ciasta, dużej ilości wiśni i masy śmietanowej. Główną dekorację stanowi czekolada. Tort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno(...)Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować. Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami. Tort przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Kokosowy pleśniak 379

smarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.Smacznego

Ostra na Słodko