krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty i złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Maślankę wymieszać z kawą. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić z cukrem na puszystą masę. Układać na zmianę blat ciasta, krem i mus owocowy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem maślany. Truskawki i rabarbar pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku. Składniki: Warstwa brązowa 5 łyżek wody ½ kostki masła szklanka cukru szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Warstwa biała 800 g jogurtu greckiego opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 jajka Przygotowanie Wodę mieszamy z kakao, masłem(...)Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
e-PrzepisyKulinarnejest to oryginalny przepis na Tort Szwarcwaldzki, jednak dla mnie jest doskonały! Tort ten, zwany Czarny Las wywodzi się z Niemiec. Składa się z czekoladowego ciasta, dużej ilości wiśni i masy śmietanowej. Główną dekorację stanowi czekolada. Tort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno(...)Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować. Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkoścismarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.Smacznego
Ostra na Słodkotego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent dla bliskich osób - wystarczy umieścić je w celofanie, zawiązać wstążką i prezent gotowy(...)ostudzoną masę z rondelka. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby mogło odpocząć. Po tym czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
UgotowaćPrzygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki) Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego(...)lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy orzeszki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
charlotte gotujemasłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać warstwę grochu (lub fasoli), żeby ciasto nie wyrosło.Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut.Ciasto wystudzić.Przygotowanie masy:Budyń ugotować i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z budyniem..Ciasto posmarować dżemem(...)schłodzony krem wysypać owoce.Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę.Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu :) Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc
Codzienna kuchnia niecodziennakogo: dla fanów masy karmelowej dla lubiących kawę, karmel, czekoladę i orzechy dla tych, którzy szukają ciasta, w którym jest wszystko co dobre :) Składniki na ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia Wykonanie ciemnego biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać(...)kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce 2-3 łyżeczki likieru kawowego
Mania Wypiekaniamiksera i zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na figi. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać, lekko dociskając ciasto. Można też rozwałkować ciasto i położyć na masie serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Tarty
https:KKuchniaMniammakowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być same migdały, może być po połowie) - 15-20g płatków migdałów(...)najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam
Smaczne Zdroweminut (ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od palców). Przygotowane ciasto przełożyć do miski, którą przykryć czystym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto przed wyrośnięciem Gdy masa podwoi objętość (około po 1 godzinie) z ciasta wyrobić wałek, który podzielić na 12 kawałków. Ciasto po wyrośnięciu Z każdego kawałka ciasta uformować kulki (łączenia ciasta muszą
Ugotowaćmasa zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem (masa ma mieć dość pikantny smak), wyłączamy grzanie. Dodajemy natkę pietruszki i ser żółty, odstawiamy by masa nieco przestygła. Z lodówki wyjmujemy pozostawiona 1/4 część ciasta i wałkujemy, tniemy paseczki(...)kratkę. Gdy farsz już nieco przestygł dodajemy rozmącone jajka (zostawiamy jednak około jednej łyżki jajek do posmarowania kratki) mieszamy i wykładamy na wyjęty z lodówki spód. Na masie rozkładamy paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam
Rozpustne gotowanieRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn skórka starta z 3 cytryn(...)masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z ognia, wylać masę na podpieczone ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 10 min. Masa powinna stężeć, ale nie może zbrązowieć. Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce. Podawać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem
maniapieczeniamlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej! Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania(...)dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao. By Małgorzata Hert Adapted from Przepisy Alicji Adapted from Przepisy Alicji Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni