Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na
Kuchnia ŁukaszaJak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni(...)muszkatołową i kolendrą. Na upieczony spód wykładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je delikatnie solą. Jako kolejną warstwę wysypujemy połowę żurawiny, dodajemy pokruszony ser wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec
Symfonia SmakówDni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą
Niespełnione zdolności kulinarneTen tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami
Smaczne ZdrowePopołudniowa kawa? - czemu nie !!! Popołudniowa? Hmmm... a może południowa? Oj nie wazne - dziś pora na Brazyli ę :D To kolejna pyszna
kolorowotorcikowoCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodzieNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody GatityHOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW Składniki: - 1kg serka homogenizowanego - 6 łyżek cukru pudru - 5 łyżeczek cukru waniliowego - 1 opakowanie okrągłych biszkoptów - 1 galaretka o smaku pomarańczowym - 1
Mentor SmakuPyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa
Smaczne PotrawySkładniki: 4 duże jajka 160 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 165 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok
KreatywnePinyściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy(...)imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła Płatki
Zawsze głodna!Deser, który w zeszycie mojej mamy jest od lat. Kojarzy mi się z luksusem lat 90-tych. Robiło się go na specjalne okazje, a to potwierdza
zabawa smakiemRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie wybrać coś z dyń(...)60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia jest za mokra – warto wyłożyć ją po blendowaniu na sito z kilkukrotnie złożoną gazą. Płyn powinien odciec. Gotową masę dyniową nakładamy do umytych i wypieczonych w 120⁰C słoików zachowując 2,5 cm od góry, uważając żeby nie ubrudzić rantów, następnie słoiki dokładnie zakręcamy wygotowanymi we wrzątku zakrętkami
Karo in the Kitchen