dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie pytanie - co ci upiec? - a wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona(...)kukurydzianej lub mąki zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy
sierotka maRysia w kuchniSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 150g wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Krem budyniowy 6
PychotkaaaJest pyszny, kremowy i wprost nie można mu się oprzeć. Pięknie się prezentuje i szybko się go robi, ale jeszcze szybciej znika. Dzięki
Rozpustne gotowanieo jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę
Gotuj Z MuzykąTen przepis powstał pod wpływem chwili „mam ochotę coś upiec” i na zasadzie czyszczenia szafek kuchennych i muszę przyznać, że powstało z tego świetne śniadaniowe
Fabryka pomysłówZnowu wykorzystałam foremkę Lilianę o której pisałam Wam tutaj i przygotowałam pyszny deserek na zimno, tym razem z jagodami. Wystarczą dwie galaretki, śmietanka i trochę
Monia miesza i gotujedniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło(...)cynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minutMigdały i orzechy zmielić drobno w blenderzeDodać namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawyBlendować do uzyskania kleistej masyPowstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 27x12cm wyłożona papierem do pieczeniaWstawić do lodówki na minimum 2 godzinyPo schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokątyBatoniki przechowywać
peanutbuttermonsterpączków jesteśmy zgodni, przejdźmy do tego, co jednak sama przygotowałam. Otóż, po zrobieniu sernika, została mi ubita kremówka. Nie byłam pewna, ile mi będzie potrzeba do ozdobienia ciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku(...)zaspokoi potrzebę na słodycze.I jeszcze jedna rada - deser najlepiej nałożyć do szklaneczek tuż przed podaniem - dzięki temu kruszonka pozostanie chrupiąca i będzie świetnie kontrastować z delikatną, kremową masą.Deser owsiano-jogurtowySkładniki:(na 6 porcji)kruszonka owsiana:60 g płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką i mlekiem (zapomniałam dodać fruktozę i dodawałam ją już jak omlet był na patelni; udało mi się ją wmieszać nie naruszając konstrukcji omletu:) Ubite białko wymieszałam z masą i pokrojonym jabłkiem i wlałam na rozgrzaną z połową masła patelnię. Po chwili smażenia przełożyłam na talerz, a z talerza, z obawami czy się to wszystko nie rozleci mi w rękach(...)ludzie mówią. Po prostu obserwuję, co robią." Andrew Carnegie Komentarze nudniejszy 2011/10/20 15:52:11 Kaiserschmarren to właściwie puszysty naleśnik ( niemiecka Wikipedia też tak to określa): Ciasto jak na naleśniki, tyle że białko trzeba ubić. Robię podobny , ale przeważnie bez jabłek. sowa_nie_sowa 2011/10/20 16:02:10 No widzisz, ja nawet nie sprawdzałam w czym
Zdrowa Kuchnia Sowytarce na grubych oczkach 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek bułkę tartą olej do smażenia Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, marchewkę i jajko mieszamy na dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy(...)pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smacznego
Ratunku obiadListopad skończył nas rozpieszczać, zrobiło się szaro, mgliście i sennie w takie dni zawsze mam ochotę na czekoladę. Nie mogłam się zdecydować czy bardziej mam ochotę
Cynamonowe szczęściePrzepis pochodzi z bloga Kwestia smaku . Autorka napisała, że jest to porcja na 12 sztuk, mi używając silikonowych foremek wyszło 18 muffinek. Babeczki wyszły
IMPRESJA SMAKUmogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya(...)połowy owocu na drobnej tarce.Wyciskam sok.Do miseczki daję żółtka, skórkę i sok z grejpfruta, kolendrę. Miseczkę stawiam na garnku z gotującą się wodą i ubijam na jasna pulchną masę. Zdejmuję miseczkę z garnka i ubijam jeszcze kilka minut, aby sos zgętniał i przestygł. Nadal ubijając wlewam małymi porcjami oliwę. Na końcu dodaje drobno posiekana miętę i doprawiam sola i pieprzem
Magiczna kuchnia Dariipowodów „oszczędnościowych”. Poniżej znajduje się oryginalna receptura, w której zamiast margaryny użyłem masła, zaś na dolewkę w całości zastosowałem mleko. Z zaproponowanej ilości składników upiekłem 10 bułek o masie ok 100 g, ale równie dobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka.Bułki(...)przestygła.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.Wyłóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerka