Z przepisów Gosi... Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Darcia w kuchniSernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek
Miód i pieprzBędąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa
UgotujmyTo.pljestem fanką megasłodkich ciast i lepkich deserów. To klasyczne tiramisu jest słodkie w punkt. Nie dostaniecie takiego w cukierni. Nie rozpływa się, jest puszyste, lekkie i zwarte jednocześnie. Idealny deser na upały, gdy włączenie piekarnika jest jednoznaczne z wyparowaniem. Spróbujcie! W myśl zasady „wszystko albo nic”, nie zobaczycie tutaj przepisu na tiramisu z serka wiejskiego, z użyciem żelatyny(...)jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty. Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko do połączenia. W osobnej
Karo in the Kitchensmaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a to za sprawą kuszącego ciasta z okładki, którego widok wprawił moje ślinianki w nadmierną aktywność :) "Southern Italian Desserts" to więcej niż książka kucharska, to przewodnik wraz z rysem historycznym po 75-ciu tradycyjnych deserach południowych(...)rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny
Domowa Cookierenka Agiźródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach
Magiczne Życie Martyjeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają nam marmoladę. Po około godzinie naprawdę powolnego gotowania, kiedy owoce całkiem się rozpadną i masa zaczyna gęstnieć, dodajcie skórki pomarańczowe i smażcie dalej. Ogień pod garnkiem musi być malutki, a marmoladę trzeba często mieszać. Smażcie wytrwale, aż masa zacznie robić się szklista i ciemno bursztynowa. Doprowadźcie
Karo in the KitchenNa blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego
KreatywnePinyWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania
Gotowanie to kochanieBawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej
Blondynka Gotujewrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać owoce, wymieszać delikatnie, aby ich nie rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa
Ostra na SłodkoMożna jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku
Słodko-Słony Świat IlonyW końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co
Be Fit Be StrongKoniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko
Be Fit Be Strong