ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1096/1309)

Orzechowy (bez)sernik... cieciernik? 200

  Sernik z ciecierzycy (cieciernik?) daktyle-masło orzechowe-dynia;  na spodzie daktylowo-orzechowym z malinami Konsystencja wyżej obecnego jeszcze nie do końca taka jak powinna

More food, love and dreams
najlepszy sos do pizzy 181

pizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej(...)Całość smażymy przez 2-3 minuty, na średnim ogniu ( aby nie przypalić przypraw), a następnie dodajemy na patelnię pomidory z garnka  ( możemy wcześniej rozetrzeć je blenderem na jednolitą masę, ale nie jest to konieczne). Ponownie zagotowujemy całość, doprawiamy ( wpierw próbując) solą, posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i gotowe. Możemy teraz naszym sosem pokrywać

Miód i pieprz
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 196

Całość nie jest może szczególnie wyszukana, ale naprawdę smaczna i dobrze doprawiona. Okiem Kesji: Miałam złe przeczucia co do tej restauracji, bo Grand Hotel, bo bywał Tuwim i cała masa znanych ludzi… Myślałam, że utonęli we własnej wspaniałości, a tutaj zaskoczenie. Wystrój lokalu równie bogaty jak w Restauracji Polskiej, ale za to obsługa nie patrzyła krzywo na trampki i bluzy(...)kolejne elementy dania. Wadą w podaniu deseru były zdecydowanie sztućce. Sypka część dania - mielone orzechy - przesypywała się przez widelczyk. Problem rozwiązałaby łyżeczka, ale to tylko drobnostka. Okiem Kesji: Za ciastami nie przepadam, więc musiałabym zjeść coś naprawdę zachwycającego, żebym była zadowolona. A tu… Roladka taka sobie. Zupełnie nie utkwiła mi w pamięci. 3/10 12. Niebostan 7/10 pkt Czekając

Życie zamknięte w smaku
Współpraca z IWishBAR :) 150

prawdę duże kawałki :D I to się chwali :D Mogłyby być jedynie bardziej chrupiące, bardziej twardsze. Zastawiam się jednak, czy to w ogóle możliwe, bowiem orzechy zapewne miękną w masie daktylowej.... Podsumowując, baton jest bardzo słodki, delikatnie kakaowy z porządną dawką dużych kawałków orzechów. 2. COCO WHITE CHOCOLATE - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kokosowym. W składzie(...)znalazłam to cudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jad

Zdrowie na języku :P
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 149

Puszyste muffinki z pieczonej dyni z aromatem imbiru, polane polewą z białej czekolady, cukru pudru i musu z dyni. Muffinki są bardzo smaczne i lekko wilgotne

Oryginalny smak
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1007

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moje ulubione śnaidanie 170

Dzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak

fitolarun.blogspot.com
Pascha w wersji light 172

Najsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana

Kulinarne Inspiracje
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 498

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gryczany chlebek dyniowo-bananowy (bezglutenowy) 186

Uff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19

Be Fit Be Strong
Czekoladowy torcik z czereśniami 208

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą 76

kolor na ciemny brąz. Następnie całość miksujemy i otrzymujemy gęsty, gładki i aksamitny mus jabłkowy. Masło jabłkowe jest idealne do smarowania tostów, naleśników, może być dodatkiem do owsianek, koktajli, ciast. Swoje masło jabłkowe przygotowałam z dodatkiem burbonu, soku i otartej skórki pomarańczy oraz kardamonu. Do przygotowania masła polecam wykorzystać całe nasionka zielonego kardamonu. Kardamon to jedna z najdroższych po szafranie(...)pokrywkę i studzimy, najlepiej do następnego dnia. Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 6 godzin. Gotujemy z uchylona pokrywką i co 2 godziny mieszamy, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia. Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików

Tajemnice Smaku
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 144

Są różne Teściowe. Kawały o nich krążą niesamowite, a niektóre wręcz groteskowe. Dowcipy  z tej serii - choć czasem bardzo śmieszne są  fantastycznym źródłem i

Kuchnia po mojemu
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 179

przejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie  To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)gotujemy. W międzyczasie siekamy drobno zioła i ucieramy ser. Od razu po ugotowaniu i odcedzeniu ubijamy ziemniaki tłuczkiem, dodajemy półtora łyżki masła, trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

les mirabelles
Kærnemælkkoldskål 133

wskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)litry maślanki12 żółtek1 laska wanilii120 g cukrudodatkowo:500 g sucharkówLaskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, rozetrzeć w palcach z cukrem. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać maślankę. Gotową zupę wstawić na przynajmniej 3-4 godziny do lodówki. Podawać mocno schłodzone z pokruszonymi sucharkami.Smacznego!Dzisiaj w hotelu podszedł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułeczki z makiem 193

cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów, trzy książki i całą masę mniej istotnych dla bloga rzeczy do opowiedzenia, na pisanie też nie mam ochoty. Mały zawrót w życiu osobisto-zawodowym sprawił, że siedzimy z C. zastanawiając się, jak wszystko poukładać. Gdyby(...)Dobrze wymieszać - najlepiej miksować kilka minut mikserem z hakami. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać sól i partiami wsypywać mąkę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nielepiące, miękkie i sprężyste. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut.Dodatkowe masło rozpuścić i przestudzić.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania