ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1105/1309)

Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 129

smaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a to za sprawą kuszącego ciasta z okładki, którego widok wprawił moje ślinianki w nadmierną aktywność :) "Southern Italian Desserts" to więcej niż książka kucharska, to przewodnik wraz z rysem historycznym po 75-ciu tradycyjnych deserach południowych(...)rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach. 4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny

Domowa Cookierenka Agi
Bakalie nie tylko do ciast ? 133

źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 164

aleuronowej, a więc są bogatsze w białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne, a natomiast mają mniej skrobi. Mąka żytnia charakteryzuje się dużą zawartością węglowodanów, które stanowią ponad 70 % jej masy, Zawiera też błonnik, którego ilość zależy od stopnia przemiału ziarna. Dużą cześć błonnika stanowią pentozany (arabinoksylany) i betaglukany. Mąki żytnie zawierają 5,5-7,9 g białka(...)następny dzień przygotowywać chleb) i dodajemy mąkę oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.     Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego

Naturalna Kuchnia
Marmolada z pomarańczy z imbirem 144

jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)wierzchu, z czasem zniknie- niech Was nie kusi żeby ją wyławiać! To pektyny, zagęszczają nam marmoladę. Po około godzinie naprawdę powolnego gotowania, kiedy owoce całkiem się rozpadną i masa zaczyna gęstnieć, dodajcie skórki pomarańczowe i smażcie dalej. Ogień pod garnkiem musi być malutki, a marmoladę trzeba często mieszać. Smażcie wytrwale, aż masa zacznie robić się szklista i ciemno bursztynowa. Doprowadźcie

Karo in the Kitchen
Sernik bez pieczenia, Sonata Truskawkowo-cynamonowa 309

Na blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego

KreatywnePiny
Coco au Miel 134

Wiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie  magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania

Gotowanie to kochanie
Rolada z Malinami 207

Bawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej

Blondynka Gotuje
Muffiny w przebraniu 148

wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski.  Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać owoce, wymieszać delikatnie, aby ich nie rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA PARZONA WANILIOWA 381

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2485

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 139

W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co

Be Fit Be Strong
18. Babka jaglano-ryżowa 220

Koniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko

Be Fit Be Strong
Sernik na zimno z jagodami 139

Czy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to

pink envelope
ciasteczka owsiane z żurawiną 561

U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik cytrynowy z lemon curd 376

W tym serniku zakochają się nie tylko miłośnicy cytrynowego szaleństwa:) Sernik jest cudownie delikatny i aksamitny, rozpływa się wprost w ustach, a dodatek wyrazistego lemon curd

Słodko-Słony Świat Ilony