Pyszny i szybki pudding z kaszy manny w sam raz na deser. Taka słodycz w środku dnia doda energii a także poprawi humor. Składniki: 1 Warstwa
Smaczne PotrawySkładniki: 4 duże jajka 160 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 165 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok
KreatywnePinyściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objetość. W tym czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy(...)imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Przeładamy na rozgrzaną patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon. "Gotujemy" na średnim ogniu, aż rabarbar lekko zmięknie, a część puszczonego przez niego soku wyparuje (Masa powinna mieć konsystencję dżemu z większymi kawałkami rabarbaru. Nie może być zbyt płynna). Migdałowa kruszonka: 100 g ekologicznych płatków migdałów Symbio 1,5 łyżki cukru trzcinowego 30 g masła Płatki
Zawsze głodna!Deser, który w zeszycie mojej mamy jest od lat. Kojarzy mi się z luksusem lat 90-tych. Robiło się go na specjalne okazje, a to potwierdza
zabawa smakiemRobiąc porządki w kuchennych szafkach, Karmel-itka znalazła niezliczone opakowania kaszy gryczanej prażonej.Skąd? Dobre pytanie, na które sama Karmel-itka odpowiedzieć nie potrafi. Tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie wybrać coś z dyń(...)60ml wody na każdy słoik. Jeśli z kolei dynia jest za mokra – warto wyłożyć ją po blendowaniu na sito z kilkukrotnie złożoną gazą. Płyn powinien odciec. Gotową masę dyniową nakładamy do umytych i wypieczonych w 120⁰C słoików zachowując 2,5 cm od góry, uważając żeby nie ubrudzić rantów, następnie słoiki dokładnie zakręcamy wygotowanymi we wrzątku zakrętkami
Karo in the Kitchenpewne obawy czy aby na pewno wyjdzie i czy efekt będzie taki jaki oczekuję, ale nie rozczarowałam się. Każdy kto chciałby w efektowny sposób ozdobić tort (czy każde inne ciasto lub deser) i miał chociaż raz w życiu doczynienia z plasteliną/modeliną/masą solną/ czy nawet mokrym piaskiem w piaskownicy może jak najbardziej użyć tej "czekoladowej plasteliny(...)warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię się da. Na te kartki wylewamy naszą czekoladę z miodem i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kartki papieru wchłoną tłuszcz z naszej masy, który powoduje twardnienie czekolady. Musimy odczekać około 5-6 h (najlepiej całą noc. Pamiętajmy, żeby było kilka warstw papieru gdyż przez całą noc całkiem sporo tłuszczu się wchłonie
JedzeniomaniaMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)też po prostu zmiksować. Stawiamy miksturę na mały gaz i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Po 6-7 minutach mikstura będzie już mocno ciepła – mieszamy dalej. Podgrzewamy, mieszamy, a masa zaczyna robić się gęsta i szklista. To stałe mieszanie jest bardzo, bardzo ważne. Nie pozwala ściąć się jajkom na pasemka, a spulchnia i napowietrza cały krem przez
Karo in the KitchenParę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy
W kuchni u MonikiCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmakuMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło
Mania Gotowaniaznów odnajdę mój szkic z horyzontem, ten za rubinową jabłonią. A jak Wy czekacie aż opadnie mgła? MUS JABŁKOWY Z ROZMARYNEM Mus jest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie(...)piernikowej 1 i 3/4 filiżanki obranych i pokrojonych w drobne kawałki jabłek Foremki do mini-keksówek natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą. Dodać melasę, jajka i imbir, a następnie stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z sodą i solą. Na końcu wlać maślankę i wmieszać jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
KUCHARNIADziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie
DefinicjaSmakuWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i
Passion of Cookingzbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy. I podzielimy(...)wilgotną ściereczką (na 30-60 minut). Jogurt mieszamy z 1 opakowaniem cukru waniliowego i smarujemy nim bezowy podkład (zostawiamy z każdego brzegu wolny 1 cm). Na jogurt nakładamy masę rabarbarową. I zawijamy roladę (od krótszego boku). My użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego, przepis TUTAJ . Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder ManufactureMoja siostrzenica złożyła bardzo dokładnie zamówienie, co do swojego urodzinowego tortu. Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis. Dostałam nawet rysunek jak tort
Sto kolorów kuchni