ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1094/1309)

CIASTO (bezglutenowe) Z RABARBAREM 142

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI NA CIASTO: - 300 g kaszy jaglanej - 470 ml wody -160 ml mleka - 2 jajka - 2 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier) -3 łyżki miodu (możesz dodać inny słodzik) - kilka kropel ekstraktu waniliowego(...)szklanki) i gotuj na niewielkim ogniu do wchłonięcia. 2) Zblenduj kaszę na pół gwizdka :D 3) Dodaj resztę składników (poza rabarbarem) i blenduj dalej. (Nie musi to być gładka masa) 4) Obierz rabarbar i pokrój na małe kawałki 5) Wylej masę do tortownicy/ na blachę i na wierzchu ułóż rabarbar. | 6) Piecz w 180* przez godzinę 7) Po godzinie wyłącz

fitolarun.blogspot.com
Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 233

Pavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Fondant czekoladowy i Światowy Dzień Czekolady 147

Uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat. Występuje w coraz to bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciasta, pralinki czy lody, ale również piwo, mydło, a nawet masaż! Trudno się dziwić temu szaleństwu, ponieważ czekolada bardzo długo czekała na swoje odkrycie. Co prawda, czekoladowym napojem raczyli się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero na początku(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i sól i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy roztopioną masę czekoladową i miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 8-9 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta przy brzegach

Smakowity Blog Kulinarny
Zielona baba wielkanocna 274

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Mini serniczki na zimno z galaretką, malinami i borówkami 239

Ostatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Awokado - jak kupować, jak jeść? 183

całą gamą substancji wpływających pozytywnie na: wzrok (luteina), rozwój ciąży (kwas foliowy), serce (kwasy nienasycone), mózg (kwasy omega-3), ciśnienie krwi (potas, omega-3 oraz kwas oleinowy) utrzymanie prawidłowej masy ciała (błonnik). Jak kupować? W Polsce dostępne są dwie odmiany - tańsza, zielona oraz droższa hass - z grubą, ciemną skórką. Najlepiej kupić twarde awokado i dać mu spokojnie dojrzeć w papierowej(...)takie kanapki - patrz instagram @powiedzdietomnie :) Możemy również zrobić pyszny mus czekoladowy - dojrzałe awokado + kakao niesłodzone/karob +stewia, ksylitol, miód. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zaawansowanego, możemy upiec czekoladowe ciasto klik lub zrobić lody klik . Jeśli zdarzy nam się, że przegapimy okres przydatności owocu do celów kulinarnych i zwyczajnie nam przejrzeje, możemy zrobić z niego nawilżającą maseczkę :) Wystarczy dodać nieco

Powiedz dietom nie
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 354

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku.Dzi

Ostra na Słodko
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 176

miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy(...)płyn osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, dobrze wymieszać, przelać do wyłożonej folią spożywczą formy 8x13 cm. Ostudzić, zostawić do zastygnięcia - można wstawić do lodówki.Zastygniętą masę pociąć na niewielkie kawałki ostrym nożem z piłką. Każdy cukierek zawinąć w kawałek papieru do pieczenia.Smacznego!Karmelki były u mnie smakołykiem sylwestrowym, ze względu na strukturę przypadły do gustu dzieciom

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort straciatella z truskawkami 209

mieć w kulinariach szczęście w nieszczęściu, ale mnie właśnie spotkało coś takiego z tym tortem. Wszystko wyszło mi idealnie, łącznie z dekoracją, ale w tym czasie robiłam jeszcze inne ciasto i włożyłam tort na chwilę do lodówki. Żeby było mi go łatwiej przełożyć na paterę, to ułożyłam go na papierze do pieczenia. Śpieszyłam się i nie pomyślałam, że może(...)pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać przez sitko do gotowej masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Na końcu dodać kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.  Gotową masę przelać do tortownicy i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Kremy

Passions hobbies life
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI 350

   Błyskawiczne,  urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch

Smaczne Zdrowe
Świąteczny zielony sernik korzenny 193

Długo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona

My Culinary Art
Znajomi czytelnicy. BANANOWA DELICJA dla Julki. 167

   Po przyjemnościach związanych ze wspaniałym Spotkaniem Blogerów na Święcie  Pyry w Wargowie , niestety, rzeczywistość nastała. Czas powrócić do normalnego stanu rzeczy, stylu życia

W kuchni Karmel-itki
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 177

świątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza(...)drobniutko i powoli smażymy na łyżeczce oliwy. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Zdejmujemy go z patelni tak by tłuszcz po boczku pozostał na patelni. Na patelnię przekładamy 3/4 masy groszkowej by się podgrzała. Jajko dobrze ubijamy z jogurtem. Gotowy makaron odcedzamy zachowując pół filiżanki wody, w której się gotował. Makaron musimy szybko wmieszać w groszek na patelni. Patelnię zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 288

często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się(...)piekarnik osiągnie temperaturę – zostawiamy jeszcze w nim blachę na około 3 do 5 minut, aż olej będzie gorący. Następnie wyjmujemy ją i dość szybko wlewamy równą porcję masy do każdego otworu. Olej powinien zacząć skwierczeć – to oznaka, że był dobrze rozgrzany. Szybko chowamy napełnioną formę do środka i pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną

Poezja smaku
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 232

bardzo mi się spodobała. Znalazłam kilka przepisów jednak tego Julii Child nigdzie dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet(...)patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze wymieszanej masy mięsnej - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Jeśli nie jesteśmy pewni czy udało nam się doprawić farsz można odrobinę usmażyć na patelni i spróbować czy wszystko jest ok. Kaczkę rozwijamy i zaczynamy

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania