średnica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)Moje zdanie... Wykrawacze są bardzo proste w obsłudze, a odciśnięty wzór jest wyraźny i doskonale trzyma formę. Ja akurat bawiłam się z masą plastyczną, gdzie tworzyłam cukrowe listki. Niebawem zaprezentuję Wam też pyszne ciasteczka, bo już wiem, że stempelki dają rewelacyjne efekty. Naprawdę spodobały mi się i to.... mocno! 4. Spray do czyszczenia i ochrony powierzchni szklanych - PRIVATE SPA aqua
Di gotujeBrownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie. Składniki 200 gr masła (pokroić w kostkę) 200 gr gorzkiej czekolady 85 mąki 40 gr kakao 50 gr białej czekolady 50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka 200 gr cukru 1 krok Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek(...)miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta. 5 krok Do miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa. 6 krok Teraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając
Smaki Przyprawy i Kolorypotraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)cóż – może wkrótce dojdę do tego jak zrobię jeszcze kilka przepisów). Kiedy piana się ubiła zacząłem dorzucać cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część
Kuchenne Wariacjeczasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała
Kuchenne WariacjeDonna, kiedy zobaczyłam to zdjęcie , wiedziałam, że przyjdzie taki dzień kiedy się z tym zmierzę! Wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko(...)miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać mąkę oraz roztopioną czekoladę i dobrze wszystko wymieszać, miksując do połączenia składników. Foremki - u mnie takie - wysmarować olejem rzepakowym i wyłożyć masę czekoladową - tak do połowy foremki, następnie wyłożyć na środek masło orzechowe i przykryć masą czekoladową. Wstawić do piekarnika i piec 16-18 minut. Po upływie tego czasu należy je delikatnie
Plate of JoyBrownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę)200 gr gorzkiej czekolady85 mąki40 gr kakao50 gr białej czekolady50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka200 gr cukru1 krokZagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody(...)stopni.4 krokDo miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie jasna i puszysta.5 krokDo miski z jajkami i cukrem dolać przestudzoną masę z czekolady i masła. Teraz wszystko delikatnie mieszamy łyżką aż całość będzie brązowa.6 krokTeraz należy powoli wsypywać do miski z masą przesianą mąkę z kakao, delikatnie wszystko mieszając łyżką
Kulinarna rozmowajajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny(...)gałązek rozmarynu2 jajka250 ml mlekakrem:100 g białej czekolady40 ml śmietany kremówki (38%)100 g miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyciągają:). Jako, że moim głównym hobby jest oczywiście kuchnia i gotowanie, większość prezentów jakie wręczam to sprzęty lub gadżety kuchenne. Przyznam się, że jestem okropną gadżeciarą i mam już masę rzeczy bardziej i mniej potrzebnych, jednak każda następna sprawia mi ogromną przyjemność i to przyjemne mrowienie w okolicach żołądka ;). Dziś przedstawię Wam 2 propozycje na fajny prezent dla każdego fana(...)rozgrzanego piekarnika. Mniej brudzenia i opcji poparzenia przy przekładaniu do naczynia żaroodpornego. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na takie właśnie wykorzystanie patelni, a używam jej także do pieczenia ciast. Poważnie! Wszystkie odwrócone ciasta i tarty tatin z mojego bloga piekę właśnie w patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku i sprawdza się to doskonale:). O, a tak piekłam indyka
karmelowyPanujące upały zainspirowały mnie do stworzenia deseru niewymagającego pieczenia. A mianowicie, sernik na zimno. To idealny deser na letni dzień. Ja przygotowałem go z trzema warstwami
kulinarnyJaOstatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi
Niezły MłynekOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania WypiekaniaObiecałam więc dodaję, pyszny, szybki i prosty sernik na zimno z bananem. Jest dość specyficzny bo wykorzystałam do niego zwykły oraz wiejski serek ;) Składniki (na tortownicę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGruszki to chyba moje ulubione owoce. Najczęściej zjadam je tak po prostu, na surowo, bez kombinowania. Czasem jednak robię tartę >>klik lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie znaleźć(...)Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodać przestudzone gruszki i jeszcze raz zmiksować. Foremki wysmarować masłem i nalewać do nich masę gruszkowo - serową do 2/3 wysokości. Foremki ustawić w naczyniu wypełnionym wodą - powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości foremek. Piec w temperaturze 140 stopni przez około godzinę
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody Gatitywyrabiania można dodać więcej mąki. Ciasto nie powinno się zbytnio lepić do rąk. Uformować w kulę, zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i wycinać kółka (u mnie o średnicy... cm). Na środek każdego koła nałożyć niecałą łyżeczkę farszu i unosząc krawędzie koła(...)zmiękną. Jeśli zaczną przywierać do dna, można dodać więcej wody lub soku. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do blendera. Dodać orzechy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Nadmiar nadzienia można zamrozić, choć w moim wypadku został zjedzony wprost z rondelka:) NADZIENIE MORELOWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 2,5 tuzina/ 1/2 filiżanki wody
KUCHARNIABanalnie proste i meeega smaczne. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie zdrowe słodkości. To ciasto to samo zdrowie, kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym, z dodatkiem ksylitolu, żurawiny i orzechów, bez mąki, bez tłuszczu. Inspiracją był przepis znaleziony na instagramie Anny Lewandowskiej. Ja wprowadziłam dodatkowo małe zmiany, które dopełniły całości. Piekłam w tortownicy 25cm. Składniki: - 1,5 szklanki(...)dodajemy sparzoną żurawinę, rozdrobnione (tłuczkiem) orzechy, uprażone ziarna słonecznika, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie była to tortownica. Masę wygładzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Można zajadać po kilkuminutowym schłodzeniu. Jest przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Smaczne ZdroweNa blacie leżał ten samotny banan. Jeden, jedyny. Jakiś taki smutny. Obok niego stało masło orzechowe, kupione z zamiarem przyrządzenia muffinek, już kilka dobrych
Gotowanie to kochanieZa oknem szaro i smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie
potrawyregionalneDziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia
My Culinary ArtOrzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek
VioletoweKucharzeniePóźne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja omletu cesarskiego , odpowiednia
Słodkie Przyjemności