Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem(...)Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ) . Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia: - kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła w temperaturze pokojowej
kawawszklancezawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLazania to pomysł na niedzielny obiad. Powyższe danie jest czasochłonne, ale za to bardzo smaczne i sycące. Polecam wcześniej podgotować makaron (każdy płat ciasta osobno!), ponieważ dzięki temu będzie idealnie miękki. Według mnie całym sekretem lazanii jest sos beszamelowy, który perfekcyjnie pasuje do pozostałych składników. Składniki na porcje dla 4 osób: 250 g makaronu do lazanii 500 kg mięsa(...)wodę i gdy zacznie wrzeć pojedynczo ugotować płaty makaronu do lazanii. Następnie przygotować sos beszamelowy, tzn. w małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i całość ze sobą połączyć. Masa od razu zgęstnieje. Gotować ją na małym ogniu ciągle mieszając. Pod sam koniec dodać mleko i przyprawić odrobiną soli. Gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dno naczynia
UgotowaćBardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką
Mania WypiekaniaPyszny, mięciutki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem brzoskwiń z puszki i nasion wanilii. Mniam <3 A do tego dziecinnie prosty w przygotowaniu :) Serniczek
My Culinary ArtZapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i apetycznie nie
Kraina Miodem PłynącaDzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław. Przygotowanie serniczka jest proste jednak
Monia miesza i gotujeOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi
Smaczne Zdrowetylko zobaczyłam przepis na te muffiny pomyślałam... MUSZĘ GO ZMODYFIKOWAĆ. Miał masę zbędnych składników, białą mąkę i w ogóle... wcale nie był taki fit jak go malowali. I ot co wyszły mi piękne, słodkie a przede wszystkim dietetyczne muffiny. Na diecie jestem już 3 tydzień, do tej pory chodziło za mną coś słodkiego i nie wiedziałam czym ten węglowodanowy głód(...)składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko lecz dokładnie. Formę na muffiny możemy wysmarować tłuszczem (ja użyłam silikonowych foremek i całe szczęście ich nie trzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy
Mango PapajaDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoDo Grissini – czyli chlebowych paluszków zapałałam 3 lata temu, będąc na wycieczce we Włoszech. Podaje się je w restauracjach przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako
Ostra na SłodkoDawno nie pojawił się na blogu przepis na coś słodkiego. Tak się składa, że jakoś ostatnio nie mamy z M ochoty na ciasta i inne słodkości. Poniższy deser również nie został przeze mnie popełniony z wielkiej ochoty na słodkie, lecz przy okazji kolejnego już wyzwania blogerek. Głównie również dlatego, że po całonocnym imprezowaniu nie miałam ochoty na siedzenie i kombinowanie(...)się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystudzenia i włożyć do lodówki. Mocno schłodzić. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz nalewkę. Całość zmiksować za pomocą miksera na gęstą masę, która w miarę mieszania zacznie nieco jaśnieć. Gotowy mus przełożyć do pucharków, udekorować skórką pomarańczową, startą czekoladą oraz odrobiną kakao i schłodzić na 2 godziny
My simple kitchenTruskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest
Kuchcik gotujezniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku(...)Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii, mleko zagotować raz jeszcze. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać z kremówką. Przelać do maszyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJako że pierwszy raz piekłam takie ciacho to przewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była
upichcona