Przetwory z truskawek należą do jednych z moich ulubionych. Zimą lubię je wyciągać, by wykorzystać w ciastach lub naleśnikach. W tym roku zamiast dżemu truskawkowego postanowiłam zrobić powidła, w których widoczne by były całe owoce. Jak zwykle uzbroiłam się w cierpliwość potrzebną do smażenia. I było warto :) Składniki (na ok. 1,7 l powideł): 1,5 + 1,5 kg wyszypułkowanych(...)czasu do czasu. Trzeciego dnia znów pogotować owoce ok. 10 minut na palniku o małej mocy od momentu zawrzenia. Mieszać od czasu do czasu, ale częściej niż poprzedniego dnia - masa jest zdecydowanie bardziej gęsta. Tego samego (trzeciego) dnia do gorącej masy truskawkowej dodać resztę (1,5 kg) truskawek. Gotować do zawrzenia na palniku o większej mocy, a potem zmniejszyć
Weekendy w domu i ogrodzieOd dzieciństwa uwielbiam bezy. Do dziś gdy je widzę uśmiech pojawia mi się na twarzy. Przypominają mi one mnie i moją siostrę, gdy dostałyśmy od rodziców
W kuchni u MonikiŁatwy w wykonaniu deser, który ozdobi nie jeden niedzielny stół. Połączenie dwóch smaków czyni ten sernik odskocznią od tradycyjnego sernika na zimno dostarczając jednocześnie nowych
Świat SmakuZbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam
chili & sugarProsta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie
Kuchnia PROzdrowotnaprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.Jeżeli chodzi(...)użyłam blendera). Dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6). Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę a następnie dodawać stopniowo po łyżce masy budyniowej (do wyczerpania budyniu) (fot.7) ucierając na najwyższych obrotach miksera, tak by nie powstały grudki. Teraz
Świat Ciastaludzkich i dwie psie, zajadały się nią z przyjemnością. Jest mięciutka i pachnąca, słodka, z intrygującą nutą grejpfruta i... Pieprzu! Tak - pieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować.Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj. W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie(...)łyżki soku z różowego grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie na zmianę dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni(...)wyciśnięty z 1 cytryny80 g cukru3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 cm kawałek świeżego imbiru1 łyżeczka imbiru w proszkuMarchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę.W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSerdecznie zapraszam na sernik z wiśniami. Dzisiaj trochę poeksperymentowałam I wyszedł idealnie smaczny sernik. Składniki: Spód: ok pół opakowania herbatników 0,5 kostki masła 1-2
Smaki EdytyStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuskładniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie
Domowy Smak JedzeniaPo tygodniu podrobów przyszedł czas na coś mniej obciążającego psychicznie. Pavlova to królowa deserów o niekończącym się potencjale smaków i aromatów. Pavlova zmienia się wraz z
Życie zamknięte w smakuPo ciężkim dniu w pracy, miałam straszną ochotę na coś mega pysznego. Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować
The Sweet DamselSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakuSkąd wziął się pomysł na ten sernik? Z paczki, którą dostałam od firmy Kupiec, w której znalazłam crunchy pomarańcza i czekolada. Nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest
Mienta blogPyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki
Monia miesza i gotujeI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodko