Dziś na deser polecam delikatny, śmietankowy, słodki clafoutis z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Najlepszy jeszcze ciepły, dla kontrastu podany z gałką waniliowych lodów. Szybki
Rozpustne gotowaniePasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji
IzaGotujeDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenieSą takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To
zabawa smakiemDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkouwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy po około łyżeczce farszu i zaklejamy pierożka😉 Musimy mieć suche palce, żeby ciasto nie kleiło nam się do palców zamiast sklejać brzegi. A jeśli nadal nie chce się skleić – możemy delikatnie posmarować wodą jeden z brzegów i spróbować jeszcze raz. Gotowego pieroga odkładamy(...)smaku solą, pieprzem i czosnkiem – farsz musi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego
Jak gotować i nie zwariowaćpodzielę się przepisem na przepyszne, banalnie proste smarowidło z cukinii, które w oryginalnym przepisie masłem zwali. Tak jak chleb cukiniowy nie jest do końca chlebem, a bardziej babko-podobnym ciastem (tych co nie widzieli niezwłocznie odsyłam do tego wpisu , bo wypiek ten jest rewelacyjny), tak masło z niej zrobione nie jest do końca masłem. To bardziej coś przypominającego marmoladę(...)Podsmażamy aż cukinia nabierze pożądanej konsystencji i stanie się na tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi
les mirabellespyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając(...)zamykały, aż same byłyśmy zdziwione, że tak dobrze czujemy się razem - jakbyśmy znały się od zawsze.Bawiłyśmy się wspaniale. Atmosfera była nie do opisania. Masa śmiechu, żartów i rozmów. Nie nudziłyśmy się ze sobą i nie brakło nam tematów. A tego w zasadzie obawiałyśmy się trochę, bo przecież do tej pory nie rozmawiałyśmy lecz
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą(...)suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie. Czekoladę zetrzeć na tarce. Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa i znów posypać płatkami migdałów i czekoladą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSkładniki na jasny krem Gianduja:150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów
Świat CiastaTruskawkowe szaleństwo nadal trwa, chociaż lada moment wszyscy zwariujemy na punkcie przepysznych malin - o ile już nie zwariowaliście ;) Postanowiłam wykorzystać truskawki, bo już niedługo
The Sweet DamselOstatnio na blogu „z miłości do słodkości” pojawił się konkurs z okazji urodzin tego bloga. Postanowiłam wziąć w nim udział. Warunkiem uczestnictwa w konkursie było przygotowanie
Kuchenne WariacjeGęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do
kgwjanczewoChyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na
Kolorowy PrzepisownikPachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 200 g cukru 120 ml mleka(...)stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki
Trzeci talerzOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodBajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki(...)odrobiną nalewki pomarańczowej. Rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę margaryny lub masła, dodajemy połamane kawałki gorzkiej czekolady, mieszamy silikonową łyżką do czasu aż czekolada się rozpuści. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masę piernikowej i dobrze wyrabiamy, a następnie schładzamy masę w lodówce ok. 1-2 godziny.Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na folię aluminiową. Ponownie schładzamy w lodówce.Kuwerturę rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodCiasta marchewkowego nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne nitki" marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo dżem(...)Gotować, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera. [ ja troszkę dolałam wody, która i tak wyparowała, a marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta
Moje domowe kucharzeniedodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek(...)strumieniem dodałam oliwę. Wymieszałam, dodając cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując. Białka ubiłam na sztywno, stopniowo dodając cukier. Piana musi być sztywna i lśniąca. Delikatnie wmieszałam ją porcjami do masy, ale koniecznie łyżką! Nie miksować. Wylałam tak przygotowany ser na spód. Piekarnik uprzednio rozgrzałam do 150 stopni. Piekłam sernik w tej temperaturze przez około półtorej godziny. Uwaga! Zawsze pęka
W kuchni Karmel-itkiUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itki