dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym(...)Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem i maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Teraz, pisząc posta i wspominając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oraz dodałam połowę ubitej piany (gdyż zanim ją dodałam zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak. Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)pieczenia - szczypta soli - twarożek 250 g - jogurt typu greckiego 200g - papryka chili 1 szt - sól szczypta Wykonanie - Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić na sztywną piane. - Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę. - Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę
Eli GotowanieWyjazd z koleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam(...)małej mocy palinka, do rozpuszczenia się. Wlewamy do wymieszanych z orzechami herbatników i mieszamy do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, dociskamy, wyrównujemy i odstawiamy na co najmniej 3h do lodówki, a najlepiej na całą noc. * Najlepiej użyć mieszanki orzechów z zawartością orzechów laskowych, są pozytywnie chrupiące Oddzielnie możecie dorzucić rodzynki
Made By Mom And Son"Tort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1
W Mojej Kuchni LubięPyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony
Kuchnia Łukaszaogromną chęć na lekką zupę- krem z papryki i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką(...)krotnie zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze wybieram tą drugą opcję- jest dużo szybciej). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem. Do masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością. Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać
Kraina Miodem PłynącaPlacek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich
Kraina Miodem PłynącaW ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania przeprowadzonego ze mną wywiadu . Z
Kuchenne zapiski EdytyPyszny, prosty w przygotowaniu, mocno serowy i wypchany po brzegi truskawkami sernik. Pyszności <3 A dodatkowo do jego wykonania nie potrzebny jest piekarnik! Z podanych
My Culinary ArtSernik tak idealny, że chyba bardziej idealnego w życiu nie jadłam ;). Przygotowany z gotowego sera z wiaderka. Składniki: 200 g ciastek zbożowych 100
Malinowe PocałunkiOto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje
Szefowa kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomisię rozdwajają ... poza różnymi suplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już(...)dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu i listkami melisy/mięty. Inspiracją dla moich galaretek był przepis znaleziony na blogu Kwestia smaku
cucinare