ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1073/1309)

Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 116

uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy 1:1 i 2:1, czyli nie powinno go być ani za mało ani za dużo, jednym słowem w sam raz:)  2. Nadzienie powinno być gładkie(...)zniechęcić. Ale jest kilka "magicznych" sztuczek, dzięki którym nasze szanse na upieczenie idealnych macarons zbliżają się do 100%. Przy moim pierwszym podejściu trzymałam się sztywno zaczytanych wskazówek i mieszałam masę dokładnie 50 razy, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zataczając koła i unosząc pianę. Niestety, i tak w końcu upiekłam migdałowe berety. Tym razem starałam się nie czytać zbyt wielu stron

KUCHARNIA
Adwokatowiec z truskawkami 695

składniki* paczka podłużnych biszkoptów* 500 ml śmietany kremówki* 1 szklanka adwokata* 2 opakowania bitej śmietany w proszku* 6 łyżeczek żelatyny* likier truskawkowy lub malinowy* truskawki* galaretka

Mix smaku
Sernik kokosowy na spodzie z oreo 185

Pomysł na taki kokosowy sernik znalazłem u Sosny. Od razu wiedziałem, że absolutnie muszę go upiec. Sernik jest ciężki i kremowy, ma wspaniałą konsystencję i delikatną

Food Square
Sernik z polewą kajmakową 185

Od dawna chodził za mną sernik i w końcu pozwoliłam sobie na chwilkę przyjemności :) Sposób przygotowania jest niezwykle prosty i szybki. Tak naprawdę aby móc się

Słodkości i nie tylko
Batoniki owsiane z sezamem i orzechami 189

 Pyszne, domowe batoniki owsiane z sezamem i orzechami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Pasują idealnie do zabrania ze sobą na pracę lub do szkoły

Kuchnia Łukasza
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 149

przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową.  Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie(...)czosnkiem, pieprz i sól do smaku. Pastę pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dokładnie miksujemy z pomocą blendera. Tak przygotowaną pastę przecieramy przez gęste sitko, w celu uzyskania gładkiej masy. Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Odchudzone ciasto z pomarańczowo dyniowym musem pod serową kołderką 171

roku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie. Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru. Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym(...)Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę, ale moim zdaniem nadaje ona ciekawszego smaczku musowi. Całość dodatkowo blendujemy do uzyskania gładkiej masy i wykładamy na owsiany spód. Serowo-śmietankowa pianka 300 g. sera twarogowego (u mnie delikatny president) 200 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Ubijamy schłodzoną śmietanę

Cynamonowe szczęście
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi 350

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy . Polecam i Wam Składniki: 160g-180g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych) 80g masła – roztopionego i ostudzonego 50ml Baileys 800g tłustego(...)między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund. Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim sernik przez całą noc. Sernik wyjmij dopiero rano. Dzięki temu

Moja Delicja
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 164

O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty

SMYKWKUCHNI
Babeczki piernikowe z nadzieniem owocowo – budyniowym 151

Pomysł na te babeczki przyszedł z potrzeby wykorzystania resztek - wiem wiem... dziwnym jest traktowanie pierniczków w czekoladzie jako resztki, jednak... gdy się ich zjadło prawie kilogram

sierotka maRysia w kuchni
SERNIK NA ZIMNO BŁYSKAWICZNY 141

Sernik na zimno jest lubiany przez dzieci a to za sprawą pysznego smaku,delikatności i galaretki. Myślę,że i dorośli go polubią a szczególnie osoby które

potrawyregionalne
Sernik na zimno z mlekiem Kokosowym 160

Przygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25

Pasje Jolki
Sernik kokosowy na biszkoptach 174

  Sernik kokosowy na biszkoptach  To połączenie sera z jogurtem brzoskwiniowym  i kokosem . Składniki : 600 g sera białego półtłustego 1 szkl cukru 1 cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada bezowa z mascarpone 370

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego

Poezja smaku
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 149

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem, łyżką albo dłonią, w razie potrzeby dodać troszkę więcej oleju, stąd ta rezerwa 50 ml. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku

greenscarf