blogu było już ciasto ucierane z malinami i kruszonką, a różniło się od dzisiejszego ciasta tylko wymiarami blaszki. Mimo wszystko postanowiłam Wam je tutaj udostępnić, może skorzysta ktoś kto nie lubi przeliczać rozmiarów foremek. Natomiast tym wpisem oficjalnie kończę sezon na truskawki. Całe szczęście udało mi się je zamknąć w słoikach w postaci pysznego dżemu domowej roboty, bo teraz znów
Relaxtimeprzepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy znów będę robić(...)kalorycznego i przy okazji macie wolną godzinkę ;) Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce np. maliny, borówki, truskawki, rabarbar Kruszonka (opcjonalnie): 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 4 łyżki roztopionego oleju
Healthy food explorerLekkie, kremowe i puszyste ciasto, które smakuje tak dobrze jak wygląda. W miniony weekend zupełnie nie miałam pomysłu na deser. Kupiłam świeże, słodkie maliny(...)kątem szukałam czegoś do zrobienia. Myszkując po internecie znalazłam to ciasto czekoladowe, które od razu mnie zachwyciło wygolądem. (przepis oryginalny z tej strony klik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone
Bon appetit mon amieCiasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego 6 łyżek śmietany 12 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 25-30 malin (mogą być mrożone) Jogurt(...)miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Ciasto jogurtowo-malinowe Ciasto jogurtowo-malinowe Ciasto jogurtowo
peggiwkuchnidodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie do nazwy ciasta Leśny mech. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)okruszki ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu. Źródło: Książka „ Wyśmienite ciasta owocowe
Słodkie zapomnieniefont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru(...)cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnieDzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne
Pink Envelopebiałek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Poncz: 1/2 szklanki soku z malin, 1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić. Krem maślany(...)masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa plastyczna: 1kg cukru pudru
Z miłości do słodkościserka mascarpone Warstwa malinowa: 400 g malin 1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych 150 ml śmietany kremówki łyżeczka cukru pudru Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone(...)minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić. Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować
Czerwień i błękitswoją objętość. Ciasto podziel na 3 równe kawałki. Każdy rozwałkuj na stolnicy na równy prostokąt. Posmaruj cienką warstwą roztopionego masła, konfitury z dyni. Poukładaj w miarę równo maliny. Następnie zwiń ciasto w rulon. Pokrój na równe kawałki. Ułóż na blaszce do pieczenia, nie zbyt dużej odległości od siebie. Bułeczki podczas pieczenia urosną i się posklejają tworząc ciasto an całej(...)mogli je sobie fajnie odrywać. Po ułożeniu bułeczek na blaszce, odstawiamy je na 25 minut. Ciasto w tym czasie podrośnie. Wstawiamy do pieca na 170 stopni C. Przygotowujemy lukier malinowy. Potrzebujemy niewielkiego białka z jaja kurzego i 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczki soku z malin. Wszystko za pomocą trzepaczki, bardzo energicznie mieszamy. Otrzymamy piękny biało-różowy lukier. Bułeczki lukrujemy
SMYKWKUCHNImasła 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy od kruszonki: Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy(...)jednym jajku każde następne gdy masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przed
Wanilia i KardamonBardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, na koniec dodać cienką strużką olej, wciąż ubijając. Na podpieczony spód ciasta wyłożyłam ubitą pianę, wyrównałam piankę
Zasmakuj KuchniDrożdżówki, bułeczki drożdżowe z serem i owocami , można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, borówkami... ciasto : 600 g mąki tortowej, 16 g suchych drożdży, 200 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru pudru, 100 g masła, ser : 500 g sera białego tłustego, 120 g cukru, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, 2 jajka, owoce (truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, borówki
królestwo garówdobrze. Choć nazwa ciasta brzmi „Lodowiec”, mnie się jego smak bardziej kojarzy z ciasteczkami Delicje, które zresztą bardzo lubiłam, póki nie zaczęłam czytać składu produktów spożywczych. Ja do ciasta dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają. [embed]https://youtu.be/JIxG2rvE_5g[/embed] Składniki na ciasto Lodowiec(...)pomarańczowej 1,5 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki kakao około 300 g malin lub innych owoców (świeże lub mrożone) [the_ad id="6999"] Przygotowanie Dwie szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną
e-PrzepisyKulinarnebiałek i łyżką delikatnie wmieszać forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć herbatniki, wylać połowę masy, poukładać połowę malin, herbatniki i wylać resztę ciasta i dać resztę malin piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, zimny schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest
W Mojej Kuchni Lubię