szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego tak zafarbowały, gdy będzie sezon na maliny, na pewno zrobię
Pora na poraNo cóż wakacje już powolutku się kończą ... Odpoczywaliście ? Podróżowaliście ? Zwiedzaliście ? Poznawaliście nowe smaki regionalnych kuchni ? A może ktoś z Was był w
Malinowa KawiarenkaCukinia , cukinia , cukinia . Obrodziła i wykorzystuje wszelkie przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale
Malinowa KawiarenkaPRZEPIS NA CIASTO SNICKERS PRZEPIS NA KARMELOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS NA MAZUREK WIELKANOCNY PRZEPIS NA ORZECHOWY SERNIK PRZEPIS NA ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO CYTRUSOWY SERNIK PRZEPIS NA TORT OMBRE PRZEPIS NA KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM
SMYKWKUCHNIszklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były mrożone, i dlatego tak zafarbowały, gdy będzie sezon na maliny, na pewno zrobię
Pora na poraLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi
Malinowa KawiarenkaPrzedpołudniowa , niedzielna kawa w towarzystwie kawałka pysznej szarlotki już za mną ... to była bardzo miła i smaczna chwila :) Może i Wy się skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie
Malinowa KawiarenkaJak myślicie - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ? Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył . Dlatego też cieszmy się
Malinowa KawiarenkaKilka zabłąkanych łodyg rabarbaru leżało zapomnianych w lodówce , więc trzeba było je wykorzystać. Coś na szybko i małym nakładem pracy . Powstało całkiem fajne ciasto bez pieczenia
Malinowa KawiarenkaMamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo
Malinowa KawiarenkaJakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem coca-coli. Hmmmm zaintrygowało mnie to , więc musiałam przetestować . Ale jak to
Malinowa Kawiarenkażelatyny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1/2 laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej Dodatkowo kilka malin lub truskawek listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta 🔪 Instrukcje Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy(...)śmietany 30% lub 36% 6 g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzątku 1/2 laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej Dodatkowo kilka malin lub truskawek listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym
SprawdzonaKuchnia.plręce jubilatki czułam się szczęśliwa... Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie. Jeśli(...)nasączyć syropem. Posmarować kremem czekoladowym ganache Przykryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć, posmarować kremem kawowym. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć syropem kawowym i posmarować kremem waniliowym, poukładać maliny i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączyć i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem kawowym. Polewa przed polaniem powinna mieć temperaturę nie większą niż 32 stopnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis! Jest super prosty do przygotowania i smakuje z każdymi owocami. Przygotowanie polega tylko na wymieszaniu skadników łyżką. Robiłam już je zarówno z wiśniami ale z malinami było równie smaczne. Wiem, że ciasto na pewno będzie cieszyło się powodzeniem u osób, które ze względu na dietę nie jedzą jajek….Ciasto jest bardzo wilgotne ale nie jest ciężkie. Zakochałam się(...)niego wrócę i gorąco Wam je polecam. Ciasto czekoladowe z owocami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu 2 szklanki cukru + 2 łyżki na wierzch 1 łyżka kawy rozpuszczalnej wiśnie lub maliny lub nektarynki 1. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę kawy
UgotujmyTo.plMaliny uwielbiam pod każdą postacią i mogłabym je jeść codziennie. Lekka budyniowa pianka na kruchym cieście, połączenie idealne. Składniki: ciasto - 250 g masła - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek piana - 5 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki oleju - 2 budynie waniliowe(...)cukru oraz - 500 g malin Przygotowanie: Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, następnie dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Chłodnym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 20 minut w 180 C. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno stopniowo
Zainspirowana w kuchnibudyń malinowy · 1 łyżka budyniu · Garść malin świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek(...)mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 0 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-) Uczestniczę
Na słodko lub wytrawniecukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 50 g roztopionego masła 2-3 garście malin Kruszonka : 30 g mąki 15 g masła 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka(...)ciepłe miejsce na 30 minut. W między czasie łączymy składniki na kruszonkę. Po upływie czasu ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lekko naciągamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wbijamy maliny. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką poszczególne drożdżówki. Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, najlepiej
Czarnawisienkamożna ją przygotować na różne okazje i z różnymi dodatkami :). Ta powstała na specjalną okazję urodziny -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :) składniki(...)cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem: 125 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę) aby krem był zwarty można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej
Niezły Młynekbiałka to zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy. Składniki na porcję(...)pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować sos agrestowy i na tym ułożyć 1/3 owoców (malin, borówek). Następnie całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić resztą świeżych owoców oraz listkami mięty. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić. Etapy przygotowywania sosu agrestowego Składanie tortu
Ugotowaćkremówki 2/3 szklanki cukru 4 jajka wielkość M 1 budyń śmietankowy sos malinowy: 1i 1/2 szklanka malin 2 łyżki galaretki malinowej dekoracja: maliny mięta Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, masło zimne, cukier i kroję nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam(...)niego śmietanę, cukier, budyń, jajka i łączę mikserem ale krótko tylko do połączenia składników. Odkładam 1/4 masy serowej. Do pozostałej dodaję sos malinowy z przetartych malin i łączę mikserem.Na wystudzony spód ciasta wylewam masę serową malinową, wduszam w nią pozostałe maliny 1/2 szklanki. Na to wylewam masę serową białą. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg, wstawiam miskę z gorącą
wesoła kuchnia