dodatku białego cukru, jajek czy mąki. Główny składnik to biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest(...)przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej (lub kuchence mikrofalowej) rozpuścić czekoladę z dodatkiem 2-3 łyżek mleczka kokosowego. Polewę rozprowadzić na cieście, ciasto pokroić i udekorować świeżymi malinami
Domowa Cookierenka Agichciałabym Wam pokazać przepis na fantastyczne ciasto drożdżowe. Jest to kolejny przepisy przygotowany przeze mnie – nie znajdziecie go w książce kucharskiej wgranej do urządzenia. Chociaż kto wie – może kiedyś tam zagości ;) Nie jest to jednak zwykłe ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe z masą serową i sezonowymi owocami. Ja użyłam wiśni i malin – Wy śmiało możecie zamienić(...)mleko – 125 ml KRUSZONKA: * mąka pszenna 180 g * masło – 80 g * cukier – 160 g * żółtko- 1 szt OWOCE: * wiśnie i maliny- ok. 500 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: 100 ml mleka wlewamy do dzbanka, dodajemy masło, wkładamy mieszadło do zup. Rozpuszczamy 2 minuty / 45C / prędkość 2. Wylewamy, dostawiamy. Do pojemnika wkładamy nóż. 100 ml mleka, świeże drożdże
Ostra na SłodkoKokos, ciasto, ser i maliny - połączenie które zwala z nóg! Koniecznie wypróbuj ten mix smaków. Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji, jedynie co zmieniła bym w tym przepisie to ilość ciasta, wychodzi go po prostu za dużo. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaarozprowadzamy resztę ubitej wcześniej śmietany. Na wierzchu układamy pozostałe maliny. Gdy galaretka będzie już mocno ściągnięta wylewamy ją ostrożnie na maliny. Trzeba uważać by galaretka nie była zbyt luźna bo przeleci przez ciasto. Ciasto z galaretką odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ostatnią kremówkę ubijamy na sztywno i ozdabiamy nią tort po bokach(...)chwili podania przechowujemy ciasto w lodówce. Uwagi: W przepisie podałam 2 galaretki, jednak na ciasto wykorzystałam około 1,5. Resztę rozlałam do miseczek dla dzieci. Ilość malin może oczywiście być większa. Wtedy ciasto będzie bardziej malinowe
Przysmaki Karolkicukru opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ( opcjonalnie troszkę mleka, jeśli ciasto wyjdzie za gęste) oraz kruszonka: 15 dag mąki 7 dag zimnego masła 7 dag cukru + dowolne owoce ( ja miałam mrożone maliny i borówki) Masło pokrój na kostkę, zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka i miksuj przez dwie minuty, aż masa będzie jednolita(...)mąkę z cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, następnie drobno je posiekaj, wymieszaj i zagnieć szybko, aż uzyskasz kulę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj wierzch. Rozsyp borówki i maliny. Na to wyłóż kawałki kruszonki. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 40-45 minut. ( przepis zaczerpnięty ze strony mniammniam.com
Moje Wyrobywykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam(...)misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki
Słodki sentymentwykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam(...)misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki
Słodki sentymentmasła orzechowego 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się(...)minut. Studzimy. Krem z masła orzechowego Wszystkie składniki na krem miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wykonanie Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie życzenie. Gotowego mazurka przechowujemy przez kilka dni w lodówce, choć uważam, że jest tak dobry
Mango PapajaBrownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika. Ta czekoladowa bomba to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :) Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady(...)mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę. Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemydlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!! Składniki na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl(...)cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki 36%, 150 g czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy
słodki bratekDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej. Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego przepisu
Healthy food explorerPuszyste ciasto, na maślance z malinami pod kruszonką, powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste
Pink Envelopeprzebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni ciasta układamy mieszankę owoców i zalewamy tężejącą, wcześniej odłożoną galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, obsypujemy reszta owoców. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoceniony) Wilgotne ciasto z owocami zachwyci tych, którzy kochają szybkie, proste i wilgotne ciasta bez kremów. Ciasta nie trzeba też długo wyrabiać, tylko należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, wylać na blachę oraz ułożyć na nim ulubione owoce. Wilgotne ciasto komponuje się doskonale z owocami kwaśnymi, jak porzeczki, wiśnie, agrest. Możecie zrobić je także z truskawkami, malinami czy borówkami. Ciasto
Kuchnia BazyliiWczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i oczywiście od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej tarcie z malinami i kremem z serka mascarpone. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem 250 g serka mascarpone(...)międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach, aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch udekorować malinami. Efekt wizualny i smakowy bardzo zadowalający. Smacznego
Moja kraina smaków