witaminy i minerały. Wielu osobom smakuje zwłaszcza w zimie konfitury z malin, nie mówiąc już o soku z malin, który posiada właściwości lecznicze i stosowany jest podczas przeziębienia, jak i profilaktycznie. Jakie są maliny? Maliny to soczyste, aromatyczne i pyszne owoce, a zwłaszcza wtedy, gdy są dobrze dojrzałe. Maliny rosną na krzaku malinowymi i posiadają czerwone owoce. W budowie podobne(...)jeżyn lub owoców morwy. Z tym, że morwa jest drzewem, a malina i jeżyna krzewem. Bardzo dużo ludzi ceni dziś maliny. Owoce te były cenione także przed wiekami. Dziś są polecane przez lekarzy, dietetyków i zielarzy, jako jedne z najzdrowszych owoców. Ponadto maliny nadają się jako dodatek do ciast, deserów, jak również na odżywczy i zdrowy sok oraz wychodzi
ProstePesto.pljuż w ogrodzie wysyp malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów. Składniki: 300 g malin 1/4 szkl wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka żelfix 3:1 Przygotowanie: Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić
Ala piecze i gotujesitko ) aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, nacinamy wierzch i wydrążamy środek. Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy cukier i ogrzewamy aż cukier się rozpuści. Odkładamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy(...)Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone, miksujemy. Po chwili wlewamy ostudzone maliny i żelatynę i szybko mieszamy. Masę malinową wlewamy do środka ciasta i przykrywamy pokruszonym pozostałym ciastem. Dekorujemy dowolnie. Odkładamy do lodówki na około 1- 2 godziny i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliProjekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
Ostra na SłodkoMój ulubiony rodzaj ciast. Smacznego! 1. biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / sponge cake with chocolate mousse and raspberries 2. kruche ciasto z truskawkami (bezglutenowe)/ pie with strawberries (gluten-free) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa
Qlinarnie i Qlinarnieśmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram jagód 400 gram malin WYKONANIE Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy(...)stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem
OstryKęsśmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram jagód 400 gram malin WYKONANIE Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy(...)stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem
OstryKęsdodajemy jajko i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut(...)mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego i gotujemy budyń. 2. Jak zgęstnieje to odkładamy do przestudzenia. 3. Jeszcze ciepły (nie gorący) przekładamy na ciasto i odkładamy do całkowitego wystudzenia. 4. Maliny myjemy, osuszamy i układamy na budyniu. Możemy posypać je cukrem pudem. Smacznego
kruche babeczkiPyszny serniczek na bazie ricotty i mascarpone z dodatkiem polewy z malin to coś co koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje wyśmienicie Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 500 g ricotty – 3 duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy(...)łyżka wody lub – dżem malinowy (bez konserwantów ) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Maliny wrzucić do garnka dodać wode i cukier. Wszystko zagotować, aż powstanie sos. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm i wyłożyć spód ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię
I LOVE LIFEJeżeli uwielbiacie kokosowe ciasta, to te na pewno Wam zasmakuje. Kokosowy smak jest bardzo wyraźny i smacznie komponuje się z owocami. U mnie są to maliny i borówki amerykańskie, bo właśnie takie owoce miałam w domu, ale możecie eksperymentować ze smakami. SKŁADNIKI 6 dużych jajek szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 80 ml oleju rzepakowego 120 g mąki kokosowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody 300 g mieszanych owoców (u mnie maliny i borówka amerykańska) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i osuszyć na sitku. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając miód
Passions hobbies lifeSzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia Beatypiętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g malin 50 g białej czekolady 1 białko Wykonanie: Mleko(...)grubości około 3-4 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. Studzimy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzone drożdżówki
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki(...)owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki(...)owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór wcześniej. Składniki na blaszkę
moj przepis na