Ciasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)rozpuszczone w 3,5 szklankach wrzącej wody 300g malin Na masę śmietankową: 400ml kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, ciasto owijamy folią i schładzamy godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy
Smak mojej kuchniCiasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 70 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Kruszonka: 150 g mąki pszennej 60 g cukru 90 g masła Dodatkowo: 1,5 kg śliwek 0,25 kg malin 4 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, odrobiną mąki i paroma łyżkami ciepłej(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do tortownicy. Śliwki ułożyć pionowo na cieście; jeden rząd nachodzi na drugi. Ułożyć maliny. Owoce posypać cukrem, a następnie kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. godzinę ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut
Atlas Smakówprezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny, czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi, ale samo ciasto nadaje się(...)łyżka oleju Kruszonka: 70g masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ¾ szklanki mąki Dodatkowo: Około ½ kg malin i borówek (ewentualnie same maliny lub borówki) Margaryna do wysmarowania foremek Cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło, mleko, olej
Smakowy Rajkoniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp.180 °C.Wystudzony biszkopt przekroić na 2-3 blaty. Blaty ciast nasączyć , przełożyć dowolną masą [ masa go tortów w proszku] , dowolnie udekorować [ maliny i kiwi
Moje domowe kucharzenienajprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach dzieciństwa. Mam nadzieję, że moja córka będzie je kiedyś wspominać z takim uczuciem jak ja teraz. Składniki: (blaszka 20x20cm) 300g mąki pszennej tortowej 1 jajko(...)szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki sody 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto. Wylać
Cakes By Kejtzaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody i maliny. Po powrocie do domu myslalam tylko o jedyn. Zaraz upieke wspaniale ciasto. Nie moglam sie go doczekac. Nastawilam minutnik gdy wstawialam tortownice do piekarnika i zabralam sie za inne prace domowe w rytmie ulubionej muzyki(...)nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Przysmaki KarolkiSerniki to ciasta, które lubię jeść od czasu do czasu. Jednak sernik malinowy skradł moje serce. Pyszny, miękki i kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym, otulony różową polewą. Idealny na święta jak i do kawy wśród grona znajomych. W poniższym przepisie użyłam malin w cukrze. Wiem, że aktualnie nie ma sezonu na maliny, ale spokojnie możecie je przygotować z mrożonych owoców(...)kolor - przykryjcie górę ciasta folią aluminiową). Najlepiej, aby w piekarniku było dodatkowe naczynie z wodą. Dzięki pieczeniu z parą wodną - ciasto będzie miało kremową konsystencję i nie opadnie. W międzyczasie przygotować polewę (cukier puder połączyć z sokiem z malin oraz wodą). Sernik polać polewą oraz ozdobić gwiazdkami dopiero na 1 godzinę przed podaniem. Przechowywać w chłodnym miejscu. *przygotowanie malin
Ugotowaćrobi nam się słabo. Wtedy taki deser będzie wręcz idealny. Śmietanowiec to dla wielu z Was powrót do dzieciństwa, a i teraz dzieciom na widok tego ciasta śmieją się oczy. Dla orzeźwienia dodałam maliny i kwaśne czerwone porzeczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śmietanowiec z galaretką i owocami. Składniki 1 litr śmietanki 30 % 4 galaretki ja użyłam : malinowa, cytrynowa, agrestowa, owoce
To co lubię - gotuję i polecamniezbyt słodki deser przywrócił wspomnienia z gorących letnich dni. Składniki na tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody(...)zarumienienia się ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach. Wykonanie Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny i borówki. Tartę
niecodziennikparyniedzielę - Orzechy w wypiekach . Orzechowe słodkości wypiekały : GRUNT TO PRZEPIS! – Amerykańskie ciasteczka czekoladowo-orzechowe CZARNA OD KUCHNI – Meksykańskie ciasteczka weselne MOJE MAŁE CZAROWANIE – Ciasto czekoladowo-orzechowe, jaglane z malinami DORCIA W KUCHNI [FB] – Drożdżówki z masą orzechową 6 NIEBO – Nanaimo bars – kanadyjskie ciasto bez pieczenia ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI – Orzechowe ciasteczka
mojewypiekiinietylkolubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... Polecam! Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 250 g Kasi - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić
Walijskie PichceniePyszny chrupiący spód na bazie sucharów i nutelli, delikatna jak mgiełka masa śmietanowa z mascarpone oraz kwaskowe maliny zalane galaretką, wszystko razem stworzyło genialną całość. Ciasto, które znika w zastraszającym tempie, ale o to przecież chodzi... :-) Zachwytów było co niemiara, tak więc pozostaje mi tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego. Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus(...)maliny. Całość najlepiej wstawić do lodówki. Zalewamy tężejącą (ale ciągle jeszcze płynną) galaretką. Można zalewać w kilku etapach, cienką warstwą. Zamrożone maliny powodują, iż galaretka szybko tężeje. Warunkiem jest dokładne, bez szparek wyłożenie masy śmietanowej. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Najlepiej do drugiego dnia. Smacznego
Smaczne ZdroweWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)kaszy manny 4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od Eco Blik 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania Blaszka o wymiarach 24/36 Jeśli chcecie aby wasze ciasto było wysokie możecie upiec w tortownicy lub mniejszej blaszce
Sama słodycz i szczypta chiliczasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku(...)tortownicę o średnicy 26 cm) kruchy spód: 2 żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoznaj sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach, zatopiony w galaretce. Pyszne ciasto bez pieczenia, które błyskawicznie przygotujesz. Sernik możesz oczywiście wykonać z dowolnymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem … Wyjątkowo proste ciasto tylko 8 składników i przede wszystkim brak potrzeby włączania piekarnika. Aż trudno uwierzyć, że z kilku składników można przygotować taki nieziemski deser. Sernik jest pyszny, niesamowicie kremowy(...)mascarpone. Ubijam na sztywną masę, dodaję żelatynę oraz białą czekoladę. Ponownie miksuję do wymieszania się składników. Gotową masę wykładam na przygotowany spód z herbatników. Na wierzch ciasta wylewam tężejącą galaretkę. Ciasto robię w zimę bez owoców na wierzchu. W tym momencie latem możesz oczywiście dodać dowolne, ulubione owoce. Na zdjęciu masa mascarpone wyłożona na herbatnikowym spodzie. Na zdjęciu ostatnia warstwa
Ania gotuje