malin miałam już opracowany, bo raz, że mamy sezon, a dwa, że jestem wielką fanką tego owocu . Pozostałe aspekty urodzinowego wypieku do dzisiaj stanowiły jednak wielką niewiadomą. Nie mogłam się zdecydować czy lepiej zrobić biszkopt jasny czy ciemny. I czy dodać jakiś element smakowy czy też postawić li tylko na maliny … No ciągle jakieś dylematy. Keto tort z malinami(...)delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Krem malinowy Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić na sztywno. Maliny zblendować i wmieszać do ubitego mleka kokosowego razem z jogurtem kokosowym. Białą
Modern Cave Girlsłodkiego więc wyszperałam składniki na szarlotkę sypaną . Miałam jednak za mało jabłek i część zastąpiłam malinami i jeszcze dorzuciłam kilka przywiędniętych już borówek amerykańskich. Bałam się, że maliny będą zbyt wodniste ale na warstwę dałam ich mniej niż jabłek, poza tym były drobne. Ciasto wyszło ładne i zwarte, dużo lepsze niż z samymi jabłkami. składniki: 1 szklanka mąki pszennej
Monia miesza i gotujejajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki(...)uchylamy drzwiczki (można włożyć miedzy nie drewnianą łyżkę) i zostawiamy w piekarniku na minimum 30 minut. Czas kiedy tarteletki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie musu malinowego. Myjemy maliny, połowę najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną. W osobnej miseczce zalewamy żelatynę niewielką ilością gorącej wody. Kiedy
Ciastkozercytemp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką
Zasmakuj Kuchnizakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto. To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców. Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami. Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;) Wypróbujcie, bo warto ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowoKruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku
Moje Qulinariamaliny, które chyba każdy z nas bardzo lubi. Można je jeść zrobione na wiele sposobów, wykorzystywane są głównie do dżemów, soków, ciast i deserów więc i ja musiałam coś z nich zrobić. Malinowy deser Składniki: - 500 g malin - 100 g bezy - 250 g serka mascarpone - 100 ml ajerkoniaku Przygotowanie: Maliny wkładamy na spód pucharków lub wysokich szklanek, dodajemy pokruszone
Kulinarne życiełyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu(...)zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy) . Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami. Sernik najlepszy jest w dniu pieczenia. * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego
Moja Delicjatorebki herbaty zalewamy 100 ml wody, dodajemy 3 łyżki ekstraktu waniliowego i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przedzielone blaty ciasta nasączamy. 200 ml śmietanki ubijamy, następnie dodajemy do niej 250 g przekrojonych na pół malin i mieszamy. Gotową masę przekładamy na pierwszy blat i równo rozsmarowujemy, następnie przykrywamy drugim blatem(...)który wykładamy 1/2 masy serowej - rozprowadzamy jak poprzednio i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą część masy serowej rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Drugą częścią malin dekorujemy wierzch tortu, tak aby zakryły całą górę ciasta. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdomu pojemniczek malin. Długo się zastanawiałam, co mogłabym z nich zrobić. Miały być lody, dżem, koktajl albo brownie z malinami. Ale po natknięciu się na ten przepis, wszystkie poprzednie pomysły poległy w gruzach. I nie żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna. Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach(...)cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki śmietany 36% * polewa malinowa: - 500g malin - 2 płaskie łyżki żel-fixu "3 w 1" Ciasto: Żółtko utrzeć z masłem i ekstraktem. Dodać mąkę i ugnieść jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć formę na tartę, nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę
CookYourselfMożna to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleńsposób. Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do koktajli, ciast, deserów, lodów etc. Składniki: Maliny Cukier Umyte i osuszone na durszlaku maliny wsypujemy prawie do połowy niedużego słoja (około 300 – 400 ml), następnie wsypujemy około 3 łyżek cukru, potrząsamy lekko słojem, by cukier
Smakowy RajJesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie. Składniki: 1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy) 4 łyżeczki żelatyny(...)galaretki malinowe 700 g malin opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. 1 galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody. 400 g malin blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Serki przekładamy do miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem
Cynamonowe szczęścieszklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 8 dag drożdży 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek cukru 12 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 300 g jagód 100 g malin 3 łyżki cukru Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże(...)lukrem przygotowanym z 4 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. Ciasto w trakcie pieczenia trochę pęka i ze względu na owoce traci swój idealny kształt warkocza, ale nie ma to najmniejszego wpływu na smak, który jest super Smacznego Artykuł Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru(...)Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z musem. Powstałą piankę wylać na wystudzony sernik. Blaszkę z ciastem wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić w kostkę. Każdą udekorować bitą śmietaną i maliną
Kolorowa kuchnia Elki