ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:33/58)

"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 385

gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki 30% ok. 50 g orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel(...)osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Serowa: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser, mąkę oraz wcześniej roztopione i przestudzone masło i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Orzechowa: Żółtka ucieramy

Słodka Strona
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 105

Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 1/4 szklanki startego parmezanu 2 łyżki suszonego oregano 1 łyzka czarnuszki 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym

Moja smaczna kuchnia
OPONKI SEROWE 724

twarogu 1/2 kg maki pszennej 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej) 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju) cukier puder do posypania Ser przecisnąć przez praskę.Mąkę wysypać na blat,dodać żółtka,ser cukier, sodę oraz śmietanę - zagnieść ciasto. Blat oraz gotowe ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 171

konfitur jak i do serów lub wędlin. Składniki zaczynu: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godziny wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej

Codziennik Kuchenny
Kokosowy sernik z Physalis 164

Serniki pieke zdecydowanie najczesciej.Uwielbiam je nie tylko jesc,ale i piec.Sernik wdziecznie poddaje sie wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania sklania ciagle do nowych wyzwan.Ten sernik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowe ciasteczka na słono. 172

Serowe ciasteczka do chrupania. Edyta Guhl. Mistrzostwa Europy są w pełnym toku i gdybyście zgłodnieli podczas kibicowania, przygotowałam serowe ciasteczka do chrupania. Posypane sezamem, kminkiem, solą

dolcevitainmykitchen
Tort makowy z kremem marcepanowym 162

mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek(...)miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut

Food Square
Naleśniki z maki ryżowej z nadzieniem bananowo- kokosowym i musem z kiwi 186

ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka Składniki  na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy razem, gdy będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki.... Smażymy naleśniki.. Do blendera wkładamy ser, jogurt oraz wiórki

NaKońcuJęzyka
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 120

roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw(...)łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam je mąką.  Ciasto posyp mąką i włóż do czystej miski. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę, aż ciasto podwoi objętość

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 196

mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na pół godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy(...)Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne.  Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :)  Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie 6 naklejek - każda

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilla pełnoziarnista 166

tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki do szkoły lub pracy. Składniki (6 sztuk) 2 szklanki maki pełnoziarnistej pół szklanki wrzątku łyżka oleju sól Sposób przygotowania: W dużej misce wymieszaj mąkę a olejem, solą oraz wrzątkiem. Ugnieć ciasto tak by wyszła jedna

wysmienity
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 145

mamy-  to tym bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac(...)mleka. Odstawic na kilka minut.   Nadzienie; 1 kostka sera białego (30 dag) 1 szklanka czarnych porzeczek 4 łyzki cukru   Porzeczki opłukać w wodzie, odsaczyc i wyłozyc na sucha patelnie. Wsypac cukier (każdy doda wedle swego upodobania) Mieszac łyzką delikatnie je rozdrabniając aby powstał mus. Smazyc jeszcze chwilke i odstawić do przestygnięcia. Ser rozgnieść widelcem i dodac

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza wiejska z mozzarellą 115

żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy je do reszty składników. Zagniatamy ciasto dodając międzyczasie resztę wody. Ciasto nie może być ani zbyt klejące ani zbyt suche. Ciasto wyrabiamy(...)patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło do wałka lub latu (stolnicy). Na gotowe rozwałkowane ciasto nakładamy cebule pokrojoną w kostki, suszona kiełbasę (lub salami), pieczarki

IMPRESJA SMAKU
Sernik na owsianym spodzie 439

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania