czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku(...)nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić
Powiedz dietom nietemperaturze pokojowej -250 g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej od Młyn Kopytowa -2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia od IndexFood -pół łyżeczki soli. Drożdże rozpuść w wodzie i ze wszystkich składników, wyrób jednolitą i eleastyczną kulę ciasta, którą włóż do dużego pojemnika i wstaw do lodówki. Ten typ ciasta na pizzę rośnie w chłodnym miejscu. Pozostaw(...)upływie tego czasu dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto.Zostaw trochę na kokardki. Wylep nim blachę. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach Dodatki na wierzch u mnie to -ser koryciński swojski -cukinia baby -papryka grillowana, może być zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami
Z Kuchni Do Kuchnipysznym sosem malinowym lub innym ulubionym. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 200 g twarogu półtłustego, 6 łyżek maki pszennej, 3 łyżki maki gryczanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego , mąka do posypania deski, 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania. Sos malinowy z crema di limoncello(...)kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować
SzczyptaSmaQczwartek. O 10.15 w środę kiedy skręcałam się już z głodu paczka dotarła! I cóż w niej było??? Pierwsze śniadanie w formie s ałatki, jajek, chleba razowego i żółtego sera . Całość smaczna i dobrze zapakowana ale niestety dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia i dżemikiem. Całkiem smaczna(...)mogło się po prostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była
Dzieje kuchennej Wiewióry~sernik z domową masą makową ~ Mnie dzisiaj czeka najgorszy Sylwester w moim życiu, jednak Wam życzę abyście spędzili wieczór miło i w szampańskim nastroju :) Oraz oczywiście
breakfast of dreamspodanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały. Składniki: ok. 90 szt. ciasto: 450 g maki pszennej, 2 żółtka, 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego, 150 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ziemniaków, 200 g twarogu półtłustego, 2 duże cebule, ok. 100 g masła, pieprz(...)ponadto: masło do polania, posiekany świeży lub suszony szczypiorek, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ugniatamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty cukru i soli. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku. Całość ponownie ugniatamy
Moniki Smakołykiróżnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)czubate łyżki masła Masa serowaTemperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160oC | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka
coolinarnastrefa.blogspot.comsera, pomidorka i szynki też smakują wspaniale. Koniecznie upieczcie je swoim bliskim aby później móc delektować się pysznym, rodzinnym śniadaniem. Upieczone rogaliki można zawinąć w folię i zamrozić a później po odmrożeniu podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Będą jak zaraz po upieczeniu. To tak na wypadek, gdyby ktoś obawiał się, że nie poradzi sobie z 8 sporymi rogalami ;))) Ciasto(...)maku do posypania Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże i rozbełtane jajka. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (ok 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto
Smakołyki Asimaka, 250 g(ok. 1,5 szkl.) woda 200 ml mleko 400 ml sol, szczypta 1 jajko 2 łyżki oleju Na farsz : 2 filety z piersi z kurczaka 1 por 1 puszka groszku - odjęłam z puszki 2 łyżki 2 x 125 g. serka Apetina naturalny 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, czerwona papryka, przyprawa do gyrosu trochę sera żółtego(...)sola, dodawać partiami mleko i wodę, ubijać trzepaczką lub mikserem. Dodać make i wymieszać, na koniec wlać olej. Patelnie , rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami
Kubki smakuPieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach. Zaczyn (3,5 godziny) 85 g mąka pszenna 550/1850 (pół na
Przepisy na domowy ser i chlebsię pysznego, kremowego sernika, z gruubą warstwą sera, soczystymi owocami i chrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki
Mia Cucina SofietaKolejny raz biorę udział we wspólnym pieczeniu z Piekarnią Amber . Tym razem przepis dla nas wybrała Marzena, która wypieka piękne bochenki
Przepisy na domowy ser i chlebrazu na głębokie wody...a co :D Ciasto z moimi modyfikacjami. Ciasto jest naprawdę efektowne i smaczne. Każda warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która(...)makową i serową. MASA MAKOWA mak 200 g. jaja 3 szt. cukier 100 g. miód 2 łyżki masło 50 g. Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto. MASA SEROWA twaróg
Kuchnia Paulettesłyżki miodu Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-mieszamy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Dodajemy sól, mąkę,masło lub margarynę (rozpuszczone i przestudzone) wyrabiamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką. Ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy na 8 części, każda c zęść rolujemy na cienki wałek, składamy go na pół(...)momencie obwarzanki nie wyglądają zachęcająco-jak kluski ale tak ma być. Dzięki temu zabiegowi zwanemu "obwarzanie" będą miały chrupiącą skórkę. Następnie obwarzanki smarujemy białkiem i posypujemy makiem. (można serem,sezamem, solą) I wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy na ciemno złocisty kolor. I gotowe :-) Są wspaniałe, bardzo pyszne, łatwe i długo świeże oraz bardzo podobne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupłynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości w tworzeniu nowych, własnych przepisów daje zamiana wody na mleko(...)wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie to "obłoczna lekkość". Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą. 480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant
KUCHARNIA