jajka 1 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder np. waniliowy Przygotowanie: Ser zmielić lub dokładnie rozgnieść widelcem. Połączyć ser z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Następnie wymieszać z jajkiem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste
Ciastka - domowe słodkościDiamant Nadzienie Serowe: 200 gr sera twarogowego 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko skórka z pomarańczy rodzynki 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Przygotowujemy teraz nadzienie. Serek mieszamy
Gotowanie...to proste !użyłam następujących kombinacji składników: gruszka, ser pleśniowy, tymianek czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano czerwona cebula, mak Dodatkowo do posmarowania bułek : Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników. Następnie stopniowo dodać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować
Codziennik Kuchenny400kcal/: jajko szczypta sody 100g sera mielonego na sernik (użyłam Presidenta, z tego co się orientuję ma najmniej tłuszczu i kalorii, 92kcal/100g) 30g suchego mielonego maku kilka kropel aromatu migdałowego 30g płatków żytnich zmielonych na mąkę 20g rodzynek BIO 15g mleka Sposób przygotowania: Jajko miksujemy na najwyższych obrotach dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka z serem. Myślę , że ceny takie standardowe
Magiczne Życie MartyJest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie
DefinicjaSmakukupowanej. Miąższ jest zwarty, zbity. Mój ma trochę za duże, nieregularne dziurki - w końcowej fazie ciasto wyrastało za długo (moja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna(...)pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym
KUCHARNIAW tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doskipodania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się
Mia Cucina Sofietadodatkiem sera i znów z makiem ...] ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie , żeby był kolejny wpis z cebulakami.. te cebulaki były upieczone w ramach Wypiekania na śniadanie ..tym razem prowadzonego przez Pawła i Madzię .Polecam .. NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO
Moje domowe kucharzeniemieciutkie.Bardzo ,bardzo polecam.Skladniki na 4 porcje:400 g sera twarogowego1 szklanka maki 550 + 1 lyzka maki ziemniaczanej2 jajka (ewentualnie 1 zoltko i 2 bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki
Klaudynkowa kuchniamojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować(...)szklanek mąki tortowej- 1 szklanka cukru- 4 jajka- 2 szklanki mleka (może być maślanka)- 21g drożdży suszonych- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- dodatkowo 1 jajko do smarowania- mak lub sezam do posypania Drożdże suszone wymagają zrobienia rozczynu. Należy wymieszać 50ml wrzątku z 1 łyżeczką cukru. Dolać 100ml zimnej wody, wsypać suche drożdże i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką
mojewypiekiinietylkomlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola.Przygotowane ciasto wykladamy na natluszczona blache do pizzy lub forme od tarty.Podpiekamy przez okolo 15 minut w temperaturze 200°CW tym czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy tez cebule i razem z papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia(...)starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi.Pizze pieczemy przez okolo 10-15 minut w temperaturze 180°CSmacznego
Przysmaki KarolkiPolecam bo na prawdę jest rewelacyjny :) Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru -2 łyżki żelatyny -1 cukier waniliowy -175 ml mleka -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWO-BORÓWKOWA -3 duże garście borówek(...)mleka Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy . Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. MASA SEROWA ZEBRA Ser musi być w temp pokojowej Mleko wraz z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć(...)przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doskisię prezentuje. Polecam. Potrzebne składniki:I. 60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego3 jajka1 szklanka cukru1 łyżka grysikuaromat migdałowyrodzynki (niekoniecznie)Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki, wymieszać, wylać na blachę (24x36).II.3 białkaok. 3/4 szklanki cukru15 dag kokosuZ białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu połączyć z kokosem. Wyłożyć na masę serową(...)kakaopół szklanki masy makowej lub suchego makuUtrzeć margarynę z cukrem, dodawać po jednym jajku i łyżce oleju oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut. Gorące posypać cukrem pudrem lub ostudzić
Praktyczna pl