pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli.Dro(...)roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku - użyłam maku Kresto,1/3 łyżeczki soli.Cebulę obrać
Codzienna kuchnia niecodziennaWspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne
Słodka Strona3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 18% - musi być gęsta Zacząć od przygotowania ciasta półkruchego - sekret różnicy między ciastem kruchym a półkr u chym do podejrzenia TU. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)cukrem. Dodać schłodzoną i twardą margarynę. Wszystko posiekać nożem lub siekaczką. Dołożyć żółtka oraz śmietanę i całość szybko wyrobić rękoma - ważna jest szybkość, aby ciasto jak najkrócej stykało się z ciepłymi rękami . Ciasto rozwałkować na cienki plaster i przełożyć go do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w rozgrzanym do 200C piekarniku przez
Grunt to przepis!rzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałeczek
Na słodko lub wytrawnieJajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, upiec 3 placki.Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą
Moje domowe kucharzenieSkładniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser
Pychotkaaamieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu. Krok 2 Ciasto wyrośnięte jeszcze raz wyrabiamy krótką chwilkę(...)spłaszczamy i formujemy okrągłe placuszki. Każdy placuszek smarujemy kawiorem z bakłażana, kładziemy pokrojone pieczarki. Wstawiamy do pieca na 20 minut 180 stopniach.Po 20 minutach wyjmujemy i posypujemy je startym serem lub pokrojonym w kosteczkę. Ps Kawior z bakłażana był tak doprawiony i pyszny , że nie musiałam dodawać żadnych ziół więcej
Różowa kuchniaCrazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędelikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią spora szczypta soli 2 żółtka 2 białka
Dzieje kuchennej Wiewiórysernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)3 jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń
Monia miesza i gotujemaki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 min. Mąkę mieszamy solą i lubczykiem. Dodajemy zaczyn drożdżowy, olej i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Ciasto dzielimy na równe części ok. 10 szt. w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać(...)powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Spłaszczamy, moczymy wierzch delikatnie wodą i posypujemy sezamem. Można rozsypać sezam na płaski talerz i docisnąć do niego wilgotna część ciasta. Bułeczki układamy na podsypaną mąką blasze, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 min. Pieczemy ok. 15 min w 190°C. Burgery: Czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa
Moniki SmakołykiTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskijest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy
Codzienna kuchnia niecodziennapraskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka
Atlas Smaków