ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:21/58)

Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 213

Paluszki Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Z ciasta formujemy wałeczki, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem. Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt 😁 - najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy w paski i skręcamy kilka razy trzymając końce.  Temperatura 200 stopni

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem 230

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj(...)świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 szklanka śmietany Do posypania (np):  kminek tarty żółty ser mak mielona papryka sól gruboziarnista Sposób wykonania: 1. Mąkę posiekać ze smalcem. 2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem. 3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem. 4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 330

znacie inna nazwę? Przepis dostałam od znajomej. Postanowiłam wypróbować. Podstawą ciasta jest kasza  gryczana i ser oraz lane drożdżowe ciasto. Już pisałam o kaszach ,że są bardzo zdrowe więc wprowadzam do naszej diety więcej kasz. Czego potrzebujemy: Na ciasto 1/2 kg maki 5 dag drożdży  pół kostki masła 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 235

Składniki. Ciasto. 450g mąki 30g drożdży 100g cukru 200ml letniego mleka 100g masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch-masa sernikowa. 1/2 torebki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 125 ml mleka 125 ml śmietanki kremówki 400 g sera ricotta 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Kruszonka. 100g mąki 100g cukru 100g masła(...)brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski

Kulinarny karnet Christophera
Sernik Krakowski 177

maki pszennej typ 480 ( może być od 450 do 600) - 130 g masła - 100 g cukru pudru ( ja miksuję cukier zwykły na niby puder w młynku do kawy ) - 1 jajko - kilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli na masę serową : temperatura pokojowa - 1 kg sera białego zmielonego min 3 razy lub ser z wiaderka ale ser a nie wyrób serowy(...)cytryny jeśli nie lubimy za dużo lukru zrobić z połowy porcji ,sok dolewać do cukru aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany ,ucierać kilka minut Sposób wykonania : Składniki na ciasto ugniatamy na gładkie ciasto i wkładamy w woreczku do lodówki na pół godziny . Po tym czasie 2/3 ciasta wałkujemy na prostokąt i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem

Wypieki Rene
Pyszny sernik bez ciasta. 216

Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam wiaderka)6 jajekduży cukier waniliowybudyń waniliowy lub śmietankowy2 łyżki maki ziemniaczanejkostka masła (200g)1 i 1/2 szklanki cukrutłuszcz do posmarowania tortownicyDo naprawdę dużej miski wrzucamy pokrojone na mniejsze(...)godziny (sprawdzałam patyczkiem).Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem.Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki typu: wszystkie składniki w jednakowej temperaturze, po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiach, a i tak jak widać opadł, na szczęście w serniku nie ma zakalca, więc w niczym mu to nie zaszkodziło

Z butelką mleczka w tle
Serowe róże drożdżowe 185

świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 400-500 g sera twarogowego 1 jajko 2-4 łyżki cukru rodzynki Zaczyn : Świeże drożdże(...)Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Ciasto : Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około

Kulinarna (nie)codzienność
Małe calzone. 237

jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego 6 łyżek keczupu 3 łyżki bazylii pociętej 6 pomidorów suszonych 12 oliwek zielonych z marchewką 3 łyżki sera mozzarella starta 1 łyżeczka oregano suszonego

Kulinarny karnet Christophera
Cannelloni z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym 118

Danie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale

kuchnia doski
Sernik gotowany na miodowych plackach 288

ciastem można zaskoczyć wszystkich. Sernik gotowany, miodowe placki, karmel, orzechy - to idealne połączenie i niesamowity smak.   Składniki: Placki miodowe: 4 szklanki maki pszennej pół szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 300 g margaryny "Kasia" 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu  Sernik gotowany: 1 kg mielonego białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy(...)3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:  1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy   Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach.  Sernik gotowany: W garnku roztapiamy masło, dodajemy

Salonik smaków
483. Sernik z makowcem, makowiec z sernikiem? 136

jednoporcjowy serniko-makowiecinspiracja Puszysty sernik, z dużą ilością maku... tak to jest to :3 Pomimo tego, że i tak wersję tego ciasta tyle, że w wersji jakoś x10 piekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę makową(...)Składniki:120g masy makowej150 twarożku2 małe białacoś do posłodzenia łyżka mąki ziemniaczanej(ok.10-15g?)1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowycoś do posłodzeniaBiałko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser miksuje z pozostałymi składniki(oprócz masy makowej). 1/3 część białka mieszam z masą makową, a pozostałą część łącze z masą serową."kleksami" wylewam do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem/wysmarowanego czymś. Piekę

More food, love and dreams
Murzynek z serem 166

Składniki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 6 łyżek wody 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg mielonego sera 1/3 kostki masła 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 jajka polewa 1 czekolada mleczna 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę,cukier(...)cukier wanilinowy, kakao oraz wodę zagotowujemy w rondlu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą wyrabiamy dokładnie ciasto, na koniec dodajemy ubite białka.  Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy ser, budyń, sok z cytryny. Pod koniec miksowania dodajemy ubite białka delikatnie mieszając masę serową. Ciasto rozkładamy

kgwjanczewo
Sernik z makiem 148

można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko zmieszała się z masą makową (ja porobiłam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z makiem. 172

wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki cukru pudru Mak gotować na mleku przez 30 minut. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką(...)dodając stopniowo po jajku, cukier puder, mąki. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser.  Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  Masę serową wylewamy na mak.  Na wierzch trzemy zamrożoną wcześniej część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Najpierw w 180 stopniach przez 15 minut a następnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Seromakowiec 135

łyżce dodawać ser, nadal miksując. Dodać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania