ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:18/58)

Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 171

żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 g cukru waniliowego 1,5 łyżki cukru Ser zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami. Ja wszystko utarłam przy pomocy widelca. kruszonka: po 50 g cukru, masła i maki Wszystko ucieramy palcami na okruszki i chłodzimy w lodówce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Ciasto zwijamy w rulon

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK Z PIANKĄ I OWOCAMI 142

ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :) CIASTO : 2,5 szklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek  SER : 1,20 kg sera - użyłam twarogu w kostce, można również wykorzystać 1 kg mielonego 2 całe jaja(...)otarta skórka z cytryny, trochę soku rodzynki PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : dowolne owoce WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek

Pani na deser
PIEROGI RUSKIE 143

rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione .Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym  .Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli

Sama słodycz i szczypta chili
,,Śnieżne kule zatopione w cieście’’ 4012

masła Masa mascarpone: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 200 ml sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru Kuliki serowe: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, gdyby była zbyt rzadka dodajemy więcej kaszy. Następnie odstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut. Po tym czasie formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 1 kisiel lub barwnik różowy, do trzeciej szkl. maku. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy najpierw ciasto z makiem, następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto różowe i na koniec wylewamy ciasto kakaowe

Podróż w kulinaria
Drozdzowe buleczki 150

duze jajka 1 zóltko wymieszane z lyzka smietany kremówki, do posmarowania buleczek Nadzienie : 230 g sera kremowego (uzylam sernikowego, z wiaderka) 1/4 szklanki cukru 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 1 duze zóltko 1 lyzka plus 2 lyzeczki maku 1/3 szklanki gestej konfitury z wisni Ciasto : Mleko (cieple), maslo (stopione), cukier wymieszac w garnuszku. Polaczyc z drozdzami i 2 szklankami maki(...)wymieszac w miseczce, odstawic. Wyrosniete ciasto przelozyc na oprószony maka blat i rozwalkowac na kwadrat o boku 40 cm. Odciac nierowne brzegi tak, by powstal równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jesli ciasto jest zbyt miekkie, mozna je schlodzic przez 10 minut w lodówce. Ostrym nozem podzielic ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na kazdym zrobic

w mojej kuchni
Drożdżówki z białym serem. 172

Poniżej przepis skopiowany z   " Wypiekanie na śniadanie" Kolorem czerwonym zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam do przepisu Drożdżówki z białym serem. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego  szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty

Gotuj Sam!
Pierogi "ruskie" z cukinia 104

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Slodycz i sol zakleta w tarcie 174

Jestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak

Przysmaki Karolki
Sernik z czekoladowym musem 128

maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Nie należy zbytnio napowietrzyć sera aby podczas pieczenia nadmiernie nie wyrósł i potem gwałtownie opadł. Przygotowaną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez

W garach u Gosi
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 200

drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na  Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier waniliowy 100 g cukru 4 ż ółtka 50 g roztopionego masła 22 g drożdży 250 g sera białe go 3 łyżki cukru  1 cukier wanilowy 2 jajka Maliny w syropie(...)łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ę cia. Z ciasta formujemy wa ł ek i odcinamy mniej więcej 6 kawałków

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 242

dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru pudru – 3 żółtka – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 12-18% – masło do smarowania foremek Krem – 250 g sera mascarpone – 300 ml śmietany 30-36% – 2 łyżki cukru(...)Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe od średnicy

To co kocham
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 111

ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow)450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550)250-270 ml goracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki )1 lyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 226

SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko(...)śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, posiekane masło i śmietanę - zagniatamy kruche ciastoCiasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 150

Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI RUSKIE 143

białego sera 2 duże cebule sól, pieprz wykonanie Farsz:  Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto:  Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania