ciasto z makiem i serem - 867 przepisów (strona:47/58)

Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 473

już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami   SKŁADNIKI(...)czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży      mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciastoCiasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.      Wyrośnięte ciasto  dzielimy na części     rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 117

Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar  zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki   nie zobaczylam babki tutaj: http://zapachchleba.blogspot.de/2014_03_01_archive.html. Zamarzyla mi sie po raz pierwszy drozdzowa, ogromna wielkanocna baba.Dodatek mleka kokosowego jak dotad sprawdzil sie w kazdym moim przepisie,dlatego chetnie go uzywam(...)bardzo ulotny,dodalam wiorki kokosowe,ktore ocalily delikatny kokosowy posmak.Babka pieknie urosla.Jest bardzo pulchna, mocno puchata,aromatyczna,pyszna a polewa czekoladowa zastapila u mnie przeslodzony lukier.Polecam!Skladniki:400 g maki pszennej70 g wiorkow kokosowych3 zoltka+ 1 cala jajko80 g cukru1 lyzka domowego cukru waniliowego1 paczuszka suchych drozdzy1/4 lyzeczki soli200 g mleka kokosowego-biala gesta czescokolo 100 g cienkiego mleka kokosowego3

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 163

pokroić i podzielić na porcje, rozchodzi się lotem błyskawicy ;-))) Spójrzcie na listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania dania. SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit - 1,5 szklanki orzechów włoskich(...)bądź Żurawiny. Polecam Wam markę Stovit, pyszny smak jak u babci ze słoiczka.  WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki, dość energicznie zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy widelcem. Wykładamy farsz.  FARSZ: - orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut

SMYKWKUCHNI
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 197

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód goji Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut

Grunt to przepis!
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 206

oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie - ziarna do posypania bułeczek - mak, sezam, siemię lniane (u mnie - mieszanka wszystkich trzech)   Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie(...)sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki

Posadzone i zjedzone
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 136

szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka czarnuszki i kminku) 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na blacie kuchennym(...)wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę, polać olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków

Weekendy w domu i ogrodzie
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 184

Już czytając same tytuły od razu pachnie tymiankiem, prawda ? Drugi rozdział został poświęcony mojej ukochanej lawendzie i tu przepis który wypróbuję już niedługo na Lawendowy creme brulee z kozim serem czy lawendowy fudge z solą morską.  Jałowiec znamy go jako dodatek do mięs a tu proszę przepisy na tiramisu z jałowcem czy słodka jałowcówka.  Do wykorzystania melisy(...)czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki.  I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie czy angielski curd

Kuchnia na wzgórzu
Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 150

weganizm miałam z sernikiem, bo naprawdę ciężko go podrobić. Pierwsze co przychodzi na myśli to zastąpić ser tofu, i to jest całkiem udany patent, drugie moje podejście to zastąpienie sera fasolą, i powiem Wam że kocham ten sernik ( tu i tu znajdziecie moje sprawdzone nie raz przepisy). Tofurnik to się może przy tym schować, a co zrobić gdy nie chce(...)zrobiłam sernik, nie skapnęli się że z zimniaków, i nawet nie mam zamiaru ich uświadamiać ps. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowuj ciasto w lodówce, spokojnie ,może tam postać kilka dni. Składniki na formę o średnicy 26 cm: ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g oleju (delikatnego np. słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 50 g cukru 1 banan 50 g kakao szczypta solo

greenscarf
Chleb z naczynia 113

łyżeczka soli 1 ,5 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 ,5  szkl. ciepłej wody – nie gorącej! Drożdże wkruszyć do naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej(...)była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chleb nadziewany. 142

całość w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę mleka, sól, olej i zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto, ale nie krócej niż 10 minut. Teraz ciasto oprószamy mąką, miskę znów przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. NADZIENIE: 2 łyżki oleju 2 małe cebule(...)pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z makiem 179

Oczywiście nie dotrzymałam danego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w

UgotujmyTo.pl
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 123

wyrabiania umieszczamy składniki i puszczamy program Pastry P1. Po skończeniu programu ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)Idealny burger, to średnio wysmażony, ale oczywiście możecie według własnego uznania. Smażymy zawsze na mocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier

ladykitchen
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 169

dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki wzrost i te piękne dziury. Obserwując to ciasto widać, jak cudnie pracują drożdże, to ciasto dosłownie "rośnie w oczach". Niezbyt duża ilość drożdży powoduje(...)zwykle ok.40 minut. Gdy mamy cieplej czas może być krótszy. Wyrośnięte ciasto zbijamy dokładnie łopatką i rozdzielamy do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem lub oliwą (w przypadku form metalowych należy je dodatkowo wysypać dokładnie otrębami lub mąką). Ciasto wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Posypujemy ulubionymi ziarnami lub makiem, delikatnie skrapiamy wodą i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania (ok.20 minut

Smaczne Zdrowe
CIASTA WIELKANOCNE 222

różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie i gorzkie migdały). Można wyróżnić wiele współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest(...)aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni

Ciastka - domowe słodkości