ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:538/1282)

Czekoladowe ciasto z krakersami i solonym karmelem 210

czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną  i obsypanej grysikiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i rozcinamy na 2 blaty. Krem:  250 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodajemy olej. Jajka miksujemy(...)resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Krem lekko studzimy, następnie dodajemy drobno posiekane krakersy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat ciasta przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Karmel:  Masło, cukry i miód podgrzewamy i gotujemy około 5 minut. Dodajemy

Gotowanie moimi oczami
MIODOWIEC Z KAJMAKIEM 221

powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ... SKŁADNIKI Ciasto miodowe: 3,5 szkl. mąki, 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 2 łyżki śmietany Krem kajmakowy: 200 g masła, 400 g masy kajmakowej, 1 łyżeczka  kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa(...)orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą.  Krem kajmakowy: masło ucieramy dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę. Masa śmietanowa: cukier mieszamy z fixem, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek
Babeczki Kajmakowe 207

bazie. Babeczki o dość "sypkich" spodach których serce stanowi czysty kajmak. Idealnie komponują się z wilgotnym delikatnym, rozpuszczającym się w ustach śmietanowo-kajmakowy kremem posypanym orzechami i polanym niczym innym jak... kajmakiem.   Babeczki Kajmakowe - Składniki: Ciasto: 2 jajka 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g masła (w temperaturze pokojowej) 175 g brązowego cukru cukier waniliowy(...)mleka szczypta soli ok. 150 g kajmaku Krem: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%) 2 fixy do ubijania śmietany ok. 140 g kajmaku  Dekoracja: ok. 2 łyżki kajmaku do polania ok. 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów Babeczki Kajmakowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. W osobnym naczyniu ucieramy masło

Słodka Strona
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 196

dokładkę, to tort jabłkowy, zupełnie nie mdły, kwaskowy. Taki też jest torcik rabarbarowy, który dzisiaj proponuję. Przepis jest trochę mój, trochę sięgam do starego zeszytu "Ciasta domowe", według tamtejszego przepisu przygotowałam krążki niby biszkoptowe, krem powstał o tak, bo jakoś musiał. Ale połączenie jest zacne. Róbcie póki jeszcze rabarbar jest! Dzisiejsza propozycja nie jest najprostsza, ale warto! Na początek trzeba(...)Leciutko dociskam wszystkie jeden po drugim. Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo zadowolona

I tu będę miała takie te
Tarta z figami i kremem migdałowym 153

nastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej(...)chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, aż krem migdałowy zastygnie. * Ja kupuję 100 g płatków migdałowych (tyle jest potrzebne do całego ciasta) i mielę w malakserze Post Tarta z figami i kremem migdałowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
TORT Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MASCARPONE 146

tortownicy, piec w temperaturze 160-170 stopni  przez ok. 45-40 min. Podobno trzeba gorące ciasto upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Ja tego nie robię jeszcze z racji początkowego cukiernika.  Składniki na krem:  150 g białej czekolady  200 ml śmietanki 30 % ok. 80 g serka mascarpone dodatkowo: dżem porzeczkowy, owoce(...)składników ponchem. Na pierwszy okrąg wyłożyć krem z mascarpone, przykryć kolejnym, przełożyć dżemem, przykryć kolejnym i wierzch przykryć kremem.  Udekorować wg uznania. Pamiętajcie!!! Używając żywych kwiatów na tort owińcie je w folię spożywczą, żeby nie dotykały ciasta, chyba że są to jadalne kwiaty.   Na pierwszej fotografii zrobiłam polewę z białej czekolady, na kolejnej fotografii krem

pieprzny smaczek
3 bit owocowo-sernikowy 142

dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na formę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk) Krem budyniowy: 750ml mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru(...)mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników. ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy

Kuchnia w czekoladzie
Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem 142

Ciasto jest niesamowicie pyszne i dość proste w przygotowaniu. Kakaowy biszkopt nasączony kawą oraz przełożony kremem z masą krówkową i mnóstwem chrupiącego, prażonego w karmelu słonecznika tworzy naprawdę doskonałe połączenie. Całość wbrew pozorom nie jest jest przesłodzona, lecz taka w sam raz! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz wrócicie do tego przepisu. Polecam! (Forma o wymiarach(...)formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 3/4 masy. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem. Wierzch równomiernie posypać resztą prażonych pestek. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - 3/4 masy - biszkopt - nasączenie - 1/4 masy - prażony słonecznik.)  Gotowe ciasto wstawić do lodówki.      W przepisie użyłam masy krówkowej Helio

Di gotuje
Tatowa nalewka wiśniowa 213

gęste płótno.  Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto z dodatkiem alkoholu

Kuchenne aromaty
Malinowy tort urodzinowy 119

temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka), bez teroobiegu. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę  z wysokości ok. 30 cm.  Odstawiamy do ostygnięcia.  Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Malinowy krem do przełożenia: Składniki: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szklanka malin (mogą być(...)środka wykładamy tężejącą galaretkę.  Przykrywamy trzecim blatem tortu i również delikatnie go nasączamy.  Delikatnie zdejmujemy obręcz (można pomóc sobie nożem,oddzielając ciasto od boków tortownicy czy obręczy).  Boki i wierzch tortu smarujemy kremem z kremówki i mascarpone.  Ozdabiamy. Do ozdoby: małe bezy (upiekłam kilka dni wcześniej)  owoce (maliny, borówki) brokat jadalny

bistro mama
Ciasto warstwowe, przepyszne 9205

blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st. 2) BEZA 4 białka 15 dag cukru 20 dag kokosu Ubić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min. 3) KREM 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru kostka masła 10 dag posiekanych orzechów Wykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób(...)krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto. 4) BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wystudzony biszkopt  położyć na krem. 5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY 1/2 litra śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Ubić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości

Praktyczna pl
Świąteczny Makowiec Śnieżny 928

Święta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z

Mała Cukierenka
Łatwe ciasto na zimno z owocami 174

  Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie

Mała Cukierenka
Łatwe ciasto na zimno z owocami 604

  Łatwe w przygotowaniu i z małej ilości składników ciasto bez pieczenia. Z dużą ilością galaretki i świeżych owoców. Użyłam malin, jeżyn i udało się przepysznie

Mała Cukierenka
Pączki z czekoladą i orzechową nutą 128

żółtek 7ml aromatu pomarańczowego 3 łyżki spirytusu Polewa czekoladowa: 350g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej 4 łyżki masła 6 łyżek śmietany 30% Dodatkowo: 400g kremu czekoladowego 150g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: 1. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu. 2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik

Szalona Kuchnia Eweliny