ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:543/1282)

Śliwkowa makówka 108

szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek(...)cukier puder i ponownie ubijam. Połowę kremu rozprowadzam na śliwkach, a do drugiej połowy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaową masę kładę kleksami na białej masie. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam czekoladą ciasto. Na koniec biorę łyżkę i „rączką” robię „mazaje” na cieście, żeby uzyskać niejednolity wzór. Śliwkowa makówka gotowa, smacznego Artykuł Śliwkowa makówka

Słodki sentyment
Śliwkowa makówka 135

szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek(...)cukier puder i ponownie ubijam. Połowę kremu rozprowadzam na śliwkach, a do drugiej połowy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaową masę kładę kleksami na białej masie. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam czekoladą ciasto. Na koniec biorę łyżkę i „rączką” robię „mazaje” na cieście, żeby uzyskać niejednolity wzór. Śliwkowa makówka gotowa, smacznego Artykuł Śliwkowa makówka

Słodki sentyment
szybkie ,maślane ,wilgotne i słodkie ciasto 188

dalej miksując do połączenia składników. Na ciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami . Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe

w mojej kuchni
Gofry z malinami w przezroczystej galaretce 153

naszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru(...)dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego, posypka czekoladowa, 250 ml śmietanki 36 %, 2 łyżki cukru pudru, duża garść malin, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: ciasto gofrowe: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy

Lena Gotuje
Ciasteczka makowe z kremem cytrynowym 153

Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Przygotowanie : Składniki : Ciasto : cukier - 85 g mąka - 300 g mak mielony - 2 łyżki cukier waniliowy - 1 opak masło - 200 g żółtko jaja - 1 szt szczypta soli Krem cytrynowy : jajka małe - 4 szt sok z 3 dużych cytryn masło - 90 g cukier - 90 g skórka starta z cytryn mąka ziemniaczana - 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Do miski(...)godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać szklanką krążki, środki wykrawać foremką gwiazdka i serduszka, układać ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez około 10 minut. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche, trzeba je ostrożnie zdejmować z blachy i ostudzić. Krem cytrynowy: Do rondla pokroić na kawałki masło, roztopić

Kuchnia Danusi
Bajaderki – ziemniaczki, czyli drugie życie świątecznych ciast 222

Sylwestra, o ile tylko pozwolicie im tyle leżeć. I to kolejne danie z serii „brzydko wyglądam, świetnie smakuję” Na bajaderki idealne będą prawie wszystkie ciasta. Nie nadają się jedynie te, zawierające krem. U mnie w roli głównej wystąpił piernik przekładany powidłami, nie wiem czemu nie cieszył się zbytnią popularnością ;(, ale również pierniczki dojrzewające (fakt, spokojnie mogły poleżeć jeszcze(...)lubię wiedzieć co jem, dlatego za bardzo ich nie rozdrabniam Podam poniżej proporcje, jakich użyłam do zrobienia bajaderek, jednak są one tak naprawdę umowne. Wszystko zależy od wilgotności ciast, jakich użyjecie do zrobienia bajaderek, ale też dżemu. Ja użyłam domowego, luźnego, ale mam w spiżarni swojej również dość zwarte . Masa na bajaderki musi być wilgotna, żeby dało się lepić kuleczki

Mieszam w Garnku
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i truskawkami 187

Składniki: ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl wody 1/4 kostki masła 1 szkl mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 jajka szczypta soli Krem: 2szkl śmietany 30% cukier do smaku 1 op. serka homogenizowanego waniliowego(200g) szczypta soli Sos: 250 g truskawek cukier kieliszek czerwonego wina Przygotowanie: składniki na ciasto tj.: wodę, mleko i masło gotujemy. Do płynnej części

Luźna Kuchnia
Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson 244

Tuż przed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach(...)Mój starszy brat dawno mnie tak nie tulił, kiedy dowiedział się, że jako jedyny dostanie kawałek na wynos. Moja mama zjadłam dwa kawałki, podobnie tata, który jest znawcą ciasta drożdżowego. Jedynym zarzutem było, że nie zrobiłam ciasta panettone sama, ale uważam że mój tok myślenia jest słuszny. Panettone nie jest tradycyjnym polskim plackiem drożdżowym. Do jego wykonania niezbędna jest specjalna

Wypieki i Rumieńce
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 562

samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej.  Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek(...)brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym.  Konkurs z Bonduelle - Wygraj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto "Kora orzechowa" 160

delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Surowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 23×25 cm. Pieczemy w temperaturze ok.170 C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu biszkopt orzechowo-kokosowy rzucamy na podłogę z wysokości ok. 35 cm. Studzimy go i przekrawamy na dwie równe części. Składniki [KREM BUDYNIOWY]: Sok z 1 puszki brzoskwiń(...)ciastek Delicje pomarańczowe 2 galaretki pomarańczowe 3 szklanki wody Odsączone brzoskwinie z 1 puszki 1/4 szkl. mocnego naparu z kawy 3 łyżki alkoholu, np. spirytusu ZŁOŻENIE CIASTA: Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego. Kawę łączymy z alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową czekoladą do dołu (lekko wciskamy je w krem). Na ciastka wykładamy

psgotujemy
TARTALETKI Z KREMEM KOKOSOWYM, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 166

pomysłem zarówno na imprezę , jak i słodkości do popołudniowej kawki. Koniecznie zróbcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 150 g * masło – 100 g * cukier puder – 1 łyżeczka * mleko – 1 łyżka * żółtko – 1 szt KREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe(...)łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut – 200 C ( na złoto ). Studzimy. KREM: Śmietanę kremówkę ubijamy na puch, dodajemy mascarpone oraz roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i podprażony kokos – mieszamy szpatułką

Ostra na Słodko
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 286

Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię

SzczyptaSmaQ
TORT SŁONECZNIKOWY 214

Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem  Biszkopt jasny SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki pestek   słonecznika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka(...)papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem budyniowy Składniki  1l mleka 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka 6 łyżek cukru cukier waniliowy

RAROSSA
Kakaowy MAKOWIEC z orzechami 141

Kakaowy MAKOWIEC z orzechami – Zapraszam na nowego, pysznego makowca z orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W przygotowaniu

Mała Cukierenka
Jabłka w cieście czekoladowym 134

ochotę na jabłka w czekoladowym cieście? 😉🍏 Do tego przepisu polecam dodać kwaśne i twarde jabłka, które będą świetnie współgrać z lekko słodkim ciastem. Ciasto po usmażeniu jest miękkie, puszyste a jabłka - powinny lekko zmięknąć. Składniki na 10-15 krążków: 2-3 średniej wielkości jabłka olej do smażenia ciasto 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego(...)łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka kremu orzechowo-czekoladowego Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki (1 jabłko pokroić na 5 kawałków). Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju (powinien przykryć dno patelni). Jabłka smażyć na średnim

Ugotować
RAFAELLO Z MALINAMI NA BISZKOPCIE 161

jest trochę inna wersja rafaello.Typowe rafaello jest bez pieczenia na krakersach lub herbatnikach przepis <  TUTAJ > to ciasto jednak  zrobiłam na  biszkopcie ;).Kwaskowate maliny trochę zrównoważyły słodki krem :). Zapraszam :)  SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy(...)kokosowe oraz aromat rumowy. Dokładnie miksujemy aby składniki się połączyły. Krem kokosowy wykładamy na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównujemy. . Na kremie układamy maliny.  Śmietankę ubijamy nie długo dosypujemy fiksy i miksujemy na sztywno.. Ubitą śmietankę wykładamy na ciasto i ładnie wyrównujemy  . Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni, trzeba pilnować i mieszać bo szybko mogą się przypalić. Studzimy

Mała w garnku miesza
Pączki z ciasta budyniowego 225

Tłusty Czwartek nie może u nas zabraknąć domowych pączków! :) Tym razem zrobiłam je nieco inaczej, na bazie ciasta budyniowego a do nadziania wykorzystałam gotową konfiturę malinową oraz krem waniliowy. Wyszły pyszne, aczkolwiek pączki z domową konfiturą różaną oraz powidłami ze śliwek są po prostu niezastąpione!  Ciasto:  1 kg mąki,  6 żółtek + 2 jajka,  100g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję