Pora na coś rozpływającego się w ustach. Mięciutki biszkopt, mus jabłkowy i krem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka
Bon appetit mon amietortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)cukru brązowego Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy krążki biszkoptowe wiśnie krem waniliowy blat biszkoptowy polewa Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem i ze względu na jego niesamowicie kremową konsystencję- kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem Smacznego
Domowe ciastasię z rześkością cytryny, która przełamie, momentami zbyt oczywistą, figową słodycz. Jak na królową przystało, ułożyłam figi na aksamitnym posłaniu. Krem z panna cotty nakrapiany cytrynowo - rozmarynowym akcentem wypełnił chrupiący maślany spód tarty. Razowe ciasto z dodatkiem siekanego rozmarynu i tartej skórki cytrynowej to doprawdy jedyny godny partner dla zmysłowej panny figi. ... a Ty jaki lubisz(...)wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i upiec tartę na złoty kolor. Na krem: 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 430 ml śmietany kremówki 1/3 filiżanki cukru 2 łyżki drobno siekanego świeżego rozmarynu
KUCHARNIASkład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru 150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka(...)wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera. Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce
Kuchnia bezglutenowaDzień Matki, warto go przygotować. Tym bardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika
Smaki Na Talerzuściereczką, przyłożyć deskę i obrócić ją do góry dnem, patrz FILM . Zdjąć blaszkę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Bezę odstawić jeszcze do przestygnięcia na około 10-15 minut. Krem: 7. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić. 8. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem. 9. Gotową śmietankę wyłożyć na bezę, wyrównać(...)lodówki (jeśli odstawimy roladę na trochę będzie się lepiej kroiła). Po tym czasie roladę podajemy. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkaodpadów ... Zresztą, zobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek(...)wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie z nich bajaderki
Garniec Magaliecoś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni. Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują wyśmienicie - przekonajcie się sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacukru 1/3 szklanki kakao szczypta soli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj(...)czas energicznie mieszając. "pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek. Smacznego
Niezły MłynekJeśli zjedliście już wszystkie smakołyki świąteczne to zapraszam Was na kolejną pyszną bezę tym razem z kremem kawowym. Z ajerkoniakiem była pyszna „klik” mam
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać
O kuchni z uczuciemnajważniejsze, że korzystacie z moich przepisów. Dziękuję Wam! Z okazji 3 urodzin bloga zorganizowałam wraz ze sklepem tarkaimiarka.pl pyszny i naprawdę słodki konkurs. Wystarczyło podzielić się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. A nagrody były piękne: 1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic 3 miejsce: Szklanki(...)przedłużając dłużej… 1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform Wygrywa Pani Agnieszka za przepis na Podniebny ser z bezą i kremem . Przepis znajdziecie tutaj (klik) To ciasto mnie po prostu urzekło. Łączy w sobie smaki, które uwielbiam, a do tego wygląda wspaniale. Gratuluje pomysłowości i zdolności kulinarnych. Dziękuję, że podzieliła się Pani tak pysznym
Słodkie okruszkiwraz ze stopniem gotowania się będzie gęstnieć, dzięki ciągłemu mieszaniu nie zrobią się żadne grudki. Masa jest kremowa i gęsta. Tortownicę wysmaruj masłem, wylep dno ciastem wyjętym bezpośrednio z lodówki. Wyłóż gorący krem budyniowy. Na krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki. Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć. W zastępstwie porzeczki
SMYKWKUCHNItrudno skończyć na jednej ;-) SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody Pozostałe: 1 słoik (250 g) dżemu truskawkowego (u mnie dżem truskawkowy z belgijską czekoladą Łowicz(...)nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę
Passions hobbies lifeCiasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień. *Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto
My sweet a life