Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym
Oryginalny smakmożna ciasto przygotować w wersji bezalkoholowej i śliwki nasączyć jedynie mocną herbatą, dzięki czemu będą idealnie miękkie i wyraziste. Kolejnym ważnym składnikiem jest krem czekoladowy, który świetnie łączy się ze śliwkami. Na wierzchu ciasta znajduje się śmietana, która świetnie się komponuje z całością ciasta. Oczywiście bazą całego ciasta jest biszkopt kakaowy. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru(...)połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Zaparzyć herbatę i zostawić do ostudzenia. Śliwki przełożyć na sitko. Pozostały rum przelać do ostudzonej herbaty i dosłodzić ją łyżeczką cukru. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć herbatą z rumem. Krem czekoladowy
Passions hobbies lifeRAFAELLO Ciasto przygotowane na wzór pralinek. Spód to perfekcyjny biszkopt, który nie wymaga nasączania. Do tego krem ala karpatkowy, herbatniki, masa krówkowa z orzechami i delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi. Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka pszenna 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki jaja 3 łyżki cukier puder(...)pieczenia 1/2 łyżeczki olej 2 łyżki Dodatkowo: krem karpatkowy w 5 minut 1 op. + zimne mleko według opakowania herbatniki ok. 100-150 g. śmietana kremówka 30 % 250 ml. śmietan fix 1 op. wiórki kokosowe do obsypania masa krówkowa z orzechami 5 łyżek + mleko 3 łyżki ~~METODA~~ Ciasto: Jaja ubijamy na najwyższych obrotach z cukrami
Kuchnia PaulettesPralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można też nabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków". Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady(...)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę. Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały. Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze
Ciastkozercykuchni, ale warto! Czas wykonania: 4h (+czas oczekiwania) Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany(...)czasu, aż galaretka lekko stężeje (można wstawić ją do lodówki i od czasu do czasu wymieszać). Galaretkę przełożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Zmniejszyć
KuchniaWeDwoje.plkilka moich propozycji na karnawałowy stół 🙂 Miodownik Ciasto makowo-kokosowe z kremem Sałatka z serem i ananasem Roladki z szynki
czarrna od kuchniśmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na ok 30 minut do lodówki. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki. Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem. Ciasto wstawić na pół(...)się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej). W misce zmiksować jajka z mascarpone, cukrem i śmietaną, wmieszać skórkę z cytryny. Na dno podpieczonego ciasta wysypać owoce i zalać kremem. Piec ok 35 minut w 180 stopniach
Smaczny zeszytOstatnio dość często robiąc coś słodkiego na deser, decyduję się na kruche wypieki. Ostatnio były rogaliki i kruche babeczki z kremem, wcześniej jakaś szarlotka, kruche ciasto z rabarbarem. Dziś natomiast zdecydowałam się na kruche ciastka roladki z dżemem. Użyłam dżemu rabarbarowego domowej roboty, który jest dość kwaśny, więc ciastka nie wyszły przesłodzone. Można je spokojnie posypać do dekoracji cukrem pudrem
Waniliowe ImprowizacjeBardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Składniki: Beza: 4 białka 200g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Dodatkowo: 300g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100g świeżych truskawek 50g białej czekolady Wykonanie: 1. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Szalona Kuchnia EwelinyDziś prawdziwe amerykańskie śniadanie. Pyszne pancakes z owocami i kremem czekoladowym :) Mniam:) Przepis na ciasto wzięłam z bloga Kwestia Smaku , były to moje pierwsze pancakes więc chciałam żeby na pewno się udały :D Zapraszam :) Amerykańskie pancakes - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1i 1/4 szklanki maślanki - 1 jajko - 1 solidna ( z górką ) łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kuchnia Pełna EmocjiPijana kostka to przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki
Bon appetit mon amiepolewa trochę zgęstniała. Następnie polać ciasto i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto czekoladowo – kawowe z cukinii → Ciasto marchewkowe → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym → Babka z orzechami laskowymi → Babka orzechowa z jabłkami
Oryginalny smakpieczemy około 30 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Szarlotka z bezą (pianką) → Proste ciasto dyniowe → Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym → Sernik dyniowo – pomarańczowy
Oryginalny smakczęści. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją mandarynkową i wyłożyć 2/3 masy mandarynkowej. Na masę wyłożyć odsączone z soku mandarynki. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościciasto idealne połączenie smaków, wiśnie, krem karpatkowy, mak, mmmm... Oczywiście przesadziłam z polewą i wyszła twarda, nie do pokrojenia więc i zdjęcia nie są odpowiednie. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 32 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa