zwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo
Słodki ZakątekBędzie więc idealny zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 30 solonych krakersów 0,5l mleka 150g wiórków kokosowych + do posypania ciasta 1 cukier waniliowy 1/3szkl. cukru kryształu 120g masła 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka Sposób przygotowania: Foremkę prostokątną o wymiarach ok. 11x19cm wyłożyłam folią aluminiową. Na dnie(...)odstawiłam na kilka minut. Następnie 1/3 masy rozsmarowałam na krakersach w formie. Ułożyłam drugą warstwę krakersów. Wyłożyłam kolejną porcję kremu, znów krakersy i na koniec pozostały krem. Wszystko posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia, a następnie chłodziłam całą noc w lodówce. Schłodzone ciasto wyjęłam z formy i pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów
Waniliowe Improwizacjepomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek 45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy w kolorze czerwonym Przygotować krem bezowy: Wodę zagotować z cukrem do temp. 116 st C ( tzw.próba pióra), w międzyczasie ubić białka jaj na sztywną pianę,i następnie wlać do białek gorący syrop, mieszać(...)Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta. Wylać na foremkę w kształcie serca,wyrównać, na wierz
Z Marcepanemkolorze złotym ;). Musiałam jednak dorobić się złotych papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru(...)solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kakao dekoracja: złoty, jadalny brokat lub podprażone, posiekane orzechy laskowe
Słodkie inspiracjedwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką. 2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą wodą(...)większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć
UgotujmyTo.plobłędne ptysie z kremem waniliowym. Smak wanilii wzbogacił przepyszny likier waniliowy Dalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski , Dodatkowo(...)około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę
Tradycyjna kuchnia KasiIdealne jako przekąska przed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska. Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana(...)łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM BANANOWY: Śmietanę ubijamy
Ostra na Słodkoakurat się skończyło:)) Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
Kolorowy Przepisownikprzygotowałam taki oto torcik:) Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową. W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną. Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki(...)Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować
6nieboprzykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodniesie na duchu. No bo w końcu musi być lepiej! Oto mój polepszacz, zainspirowany królową Cake pops Bakerellą . Składniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte candy melts* 1 łyżka oleju kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby Ciasto pokruszyć
Pełny talerzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto cappuccino bez pieczenia – szybkie, proste, a jakie pyszne! :) Ciasto cappuccino bez pieczenia – Składniki: Składniki na krem: 4 łyżki cukru pudru 5 czubatych łyżek cappuccino śmietankowego 250g mascarpone 2 opakowania śmietan-fix 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: ok. 170 – 200g herbatników typu Petit Beurre 330ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżki(...)Wyłożyć połowę kremu, ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Obie czekolady (mleczną i białą) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kolejne 330ml śmietany kremówki ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i 2 opakowaniami śmietan fix’u. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać wiórkami czekolady. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin
Kulinarne PrzebojeIdealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce o przekroju 20 cm. Skladniki: 200 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia(...)sztywno.Wymieszac z masa serowa. Konfiture wymieszac z reszta jagod. Mase serowa rozsmarowac na spodzie ciasta.Na krem nalozyc konfiture z jagodami i lekko pomarmurkowac (porobic esy-floresy,by masy sie lekko wymieszaly). Nalozyc podzielona na czesci gore.Posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! 1 porcja ciasta to 316 kcal i zawiera:8 g bialka,8 g tluszczu, 50 g weglowodanow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdolności do dekoracji ciast i czasem wstyd pokazać co tam mi się uda zrobić,ale co tam..Wieczorem upiekłam biszkopty, przełożyłam masą , a rano jeszcze przed wyjściem do pracy chciałam dokończyć swoje dzieło hihi..ale niestety zaspałam i na ile czas mi pozwolił tak na szybko zrobiłam krem czekoladowy [ taki gotowy-ekspresowy z torebki -tylko mleko i masło i zmiksować(...)razem z cukrem. Na końcu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, dodać pokrojone galaretki.Wymieszać .Tą masą przełożyć przekrojone i nasączone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia.Boki i wierzch ciasta dowolnie udekorować, u mnie to krem czekoladowy do tortów.Ponownie odstawić do schłodzenia
Moje domowe kucharzenieduże i 3 malutkie) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Krem cytrynowy: 250 g mascarpone 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II) Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego(...)Następnie, nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy olej oraz sok cytrynowy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto biszkoptowe delikatnie przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt, od razu, póki jeszcze gorący ostrożnie wykładamy
Smaki Na Talerzu