ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:499/1282)

FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 167

inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) odrobina cukru 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu

Walijskie Pichcenie
Ciasto cappuccino bez pieczenia 116739

ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować(...)zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba. Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki

Smakołyki Bereniki
Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji 139

karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie. Dba, żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli oznacza(...)kozim serem i karmelizowaną cebulą. Uwielbiam zupy, a dodatek jajka przepiórczego, to był strzał w 10. Bardzo miłą niespodzianką był deser. W tubie z maślanego kruchego ciasta był wspaniale intensywny kwaśny krem cytrynowy. Idealne zakończenie wieczoru.   Artykuł Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 367

poczekać na przegryzienie się smaków. Powiem Wam szczerze, że u mnie w domu nie jadało się kaszaka. Nie znaliśmy go w ogóle. Jeśli już to jakieś przekładane ciasta bazujące na miodzie z kremem z kaszy. Fajnie jest dzielić się wrażeniami/wspomnieniami o dziecięcych smakach ze znajomymi. To dobra okazja nie tylko do sentymentalnych wspomnień (piszę tutaj jak 60 – latka(...)kreatywność, bo odnalazłam w czeluściach szafki zapomniane przez nas opakowanie herbatników i maż nie musiał biec do sklepu. A….. jeszcze coś, co jak powiedział mąż, zrobiło ciasto ( TA rzecz u niego robi wszystkie ciasta, więc nie przejmujcie się tym). To domowy dżem, a właściwie galaretka z porzeczek Doskonale podkręciła tutaj smak, dodając kwaskowatości. Możecie ją dodać, możecie pominąć

Mieszam w Garnku
Sernik "Zielone jabłuszko" 173

cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić(...)lodówki przynajmniej na 20 minut. Galaretka jabłkowa: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za ostatni krem- śmietankowy: Żelatynę zalewamy zimna wodą i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. W osobnym kubku umieszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym (podany inaczej) 139

Banalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)miksera - białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i żółtka (cały czas miksując). Pod sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca

Ugotować
Pączki z ajerkoniakiem 137

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli(...)alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowa Charlotte 168

Dzisiaj pierwszy dzień lata, a pogoda niestety nie nastraja. Jednak na poprawę humoru przepis na pyszną truskawkową Charlotte. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie i smakuje wspaniale. Krem i mus jest bardzo delikatny, nie za słodki. Takie desery lubię najbardziej i dlatego właśnie przygotowałam takie proporcje, żeby ograniczyć ilość cukru. Do tego ciasto cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy dlatego(...)bardzo delikatnie, powoli mieszając.  Taki właśnie krem przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Sprawdzamy w lodówce  czy mus na bazie galaretki i truskawek jest już odpowiedniej konsystencji, jeśli tak, to przelewamy go na sam wierzch naszego torciku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. Proponuję udekorować ciasto owocami przed podaniem, żeby nie puściły zbyt dużo

noteskulinarnyfiga
Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek 99

cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem, wiórkami, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. poncz W szklance wody wymieszać(...)kilkoma łyżeczkami różowego wina, ok.6-7. Tort Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Tort kokosowo-pomarańczowy

Raj dla Podniebienia
Eklerki z kremem budyniowym 241

Eklerki to ciastka z ciasta ptysiowego, które po upieczeniu przekraja się wzdłuż i dowolnie nadziewa. Dziś zapraszam Was na eklerki nadziane tradycyjnym kremem budyniowym. Jeśli(...)masz z nim jakieś problemy, polecam przeczytać tą notkę.   Życzę udanych wypieków!   Składniki: (na ok. 20-25 sztuk)   Ciasto parzone: 1,5 szkl wody 180 g masła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej   Krem budyniowy: 800 ml mleka 5 łyżek cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (2x40 g) 300-400 g miękkiego masła   Polewa czekoladowa

Nastoletnie Wypiekanie
Mazurek „Pyszotka” 88

się oprzeć i przestać na jednym kawałku! Nazywam to ciasto również, mazurek Pyszotka wersja na bogato! Jest w tym cieście mnóstwo bakalii i orzechów. Wszystko na bezowej pierzynce polane czekoladą, a złamane smakiem lekko kwaśnego dżemu i przełożone delikatnym kremem budyniowym, mniam. Koniecznie spróbujcie! Print Mazurek "Pyszotka" .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jeden z najlepszych(...)miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny. Na jednym z placków rozłożyć cały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem. Czekoladę rozgrzać i udekorować nią wierzch ciasta. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Smacznego! Artykuł Mazurek „Pyszotka” pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki z cukinii 94

pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię i polecam:   zapiekankę z ryżu i cukinii    ciasto czekoladowe z cukinią zupę krem z cukinii  nieśmiertelne leczo z cukinią  To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa. Składniki: 1 średnia cukinia  1 mała cebula 2 jajka(...)następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody.  Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie).  Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie), rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy

bistro mama
Ciasto biszkoptowe z galaretką 351

każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karpatka 169

bardzo się nie kleiło. Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować(...)kożuch. Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, gdy będzie lekko napuszone dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ubijać dalej na puszystą, gładką i jasną masę. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto posypać cukrem pudrem, kroić. Smacznego Karpatka – przepis: Kwestia Smaku

Zasmakuj Kuchni
Chałka czekoladowa 256

Chałka czekoladowa – właściwie nie wiem, jak mam ją Wam polecić. Jest tak obłędnie czekoladowa, mięciutka i wilgotna, że nie da się tego opisać! Delikatne drożdżowe ciasto, pyszna czekolada (nie żadne kremy czekoladowe), przypieczona, lekko chrupiąca skórka. Nasza chałka czekoladowa po prostu rozpływa się w ustach. Jedna z naszych znajomych stwierdziła ostatnio, że smakuje jak najlepsza chałka, którą jadła(...)soli Wykonanie: W mleku (letnim) rozpuścić drożdże. Masło (115g) najlepiej rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem (40g), solą, 4 żółtkami, cukrem z wanilią, połową skórki pomarańczowej i rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie już błyszczeć. Odstawić na około 1,5-2,5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Czekoladę mleczną i czekoladę deserową posiekać (albo zetrzeć

Pociąg Do Kuchni