się z nich śmiać. Pyszne ciasta: Ciastka kruche Jogurtowiec z wiśniami Kruche babeczki z porzeczkami Szarlotka Ciasto kruche przepis podstawowy Ciasto o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie i warto je przygotować. Suszone owoce zalane gorącą herbatą robią się niesamowicie miękkie i można(...)kawowy: Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta. Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kruche ciasto z kremem najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy nieco zmięknie. Wioleta
MamaOskarkaCytrynowy krem do ciast i deserów Przepyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy o bardzo szerokim zastosowaniu. Można używać go do ciast, deserów, naleśników, tostów, jako polewa lub do przełożenia placka. Polecam! Składniki na 1 słoiczek kremu: 80g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 cytryna 40g masła *** Do metalowej miseczki wsypujemy cukier, dodajemy jajko oraz żółtko i dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemdwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni(...)Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą
słodki bratekdzień czasu lub co nie jest zgodne z dietą. Dziś jest ten dzień. Dziś zróbcie coś dla siebie. Bądźcie dla siebie dobrzy. Ja dziś upiekłam dla siebie Ciasto z truskawkami i kremem migdałowy m, a w ramach równowagi wybrałam się na wycieczkę rowerową i przebiegłam kilka porannych kilometrów. Teraz czas na odpoczynek A Wy jak spędzacie Dzień Dziecka :)? Ciasto(...)przykryła całą powierzchnię brytfanny. Następnie wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut. Na podpieczony spód wyłóż krem, rozsmaruj go po całej powierzchni ciasta. Na krem wyłóż truskawki, a następnie całość posyp utartą drugą częścią ciasta. Całość piecz ok. 30 minut. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy z truskawkami Artykuł Ciasto
365 dni dookoła kuchnikuje w oczy i zwraca uwagę. Do dekoracji użyłam ciemnych fig które tworzą moim zdaniem piękne kwiaty, naturalna dekoracja a o ile zdrowsza od lukrowych kwiatów ;) Ciasto przełożyłam kremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto(...)Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową kremu, układamy maliny i przykrywamy drugim blatem. Wykładamy resztę kremu, smarujemy wierzch i boki. Wierzch tortu posypujemy rozdrobnionym ciastem (z miseczki) i ozdabiamy malinami, jeżynami
W kuchennej krainieNiesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego *Nie zapomnijcie(...)rozwałkowaniu ciasta wystarczy przewrócić papier razem z ciastem prosto do formy ;)) Teraz wystarczy ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około kwadrans. Wystudź ciasto a kremem dopiero wtedy, gdy będzie zupełnie zimne, w zasadzie to najlepiej tuż przed podaniem – dzięki temu zachowa cudowną chrupkość. Składniki CIASTO 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki
Eat me! Fit me!naprawdę użyjcie do niego wszystkiego, co akurat macie pod ręką i co lubicie. Ciasto Bajaderka przyjmie wszystko:) Jedyne o czym warto pamiętać, to aby używać do masy ciast suchych, bez kremów. Dobrze sprawdzi się między innymi biszkopt, ciasto babeczkowe, ucierane i muffinkowe. Na dużą blachę Bajaderki użyłam właśnie ciasta muffinkowego (konkretnie TEGO , ale z podwójnej porcji, bez owoców). Jeśli(...)kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka masa bajaderkowa (przepis na masę z tej strony): 800-900 g pokruszonego ciasta (bez kremów i owoców; ja dodałam też pokruszone herbatniki), 1/2 szklanki mleka, ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku (ilość zależy od tego, jak słodkie były ciasta), 1/2 - 3/4 szklanki dowolnych bakalii
Lekcje w kuchnipopęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru(...)pieczenia na największą blachę z piekarnika Rozsmarowujemy na papierze ciasto. Pieczemy w 200 stopniach 10 -12 min. Przekładamy ciasto na czystą ściereczkę, odrywając papier do pieczenia. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Krem Ubijamy kremówkę z cukrem. Osobno ubijamy chwilę mascarpone, dodajemy po łyżce kremówkę. Na koniec wlewamy espresso. Mieszamy. Kremem wypełniamy roladę. Zwijamy. Ucinamy pod kątem koniec rolady
Mieszam w Garnkudodatkiem szpinaku ( świeżego lub mrożonego ). To dzięki niemu uzyskuje taki piękny zielony kolor. Istnieją różne wariacje na temat tego przepisu; klasycznie są to po prostu dwa blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem śmietankowym, często do kremu dodaje się również świeże owoce malin czy borówek. U mnie Leśny mech to jeden blat ciasta, warstwa malinowej galaretki z zatopionymi w niej malinami(...)zapiąć z powrotem w tortownicy lub w obręczy do tortów. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto ( galaretka nie może być zbyt płynna gdyż wsiąknie w ciasto ). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić
Opowieści z piekarnikaWitam Kochani, na długi weekend upiekłam rewelacyjne ciasto, które zachwyciło swoim smakiem wiele osób. Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe. Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy. Bardzo polecam(...)mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, i polewamy ciasto, posypujemy zmielonymi orzechami i gotowe :) Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc, wtedy wszystko się ze sobą połączy, ciasto nawilgnie od kremu. Jest wspaniałe, wilgotne, z mocno wyczuwalnym smakiem orzechów i kawy. Pięknie wygląda i na pewno idealnie się sprawdzi na rodzinne spotkania, goście będą zachwyceni. Polecam i życzę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupołączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Składniki na polewę: • 6 łyżek mleka • 6 łyżek cukru • 200g margaryny • 6 łyżek kakao Mleko zagotować z cukrem, dodać(...)przestudzoną polać dokładnie ciasta. Można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto kroi się ukośnie tak by w jego przekroju znalazły się obydwa ciasta i krem
KUCHNIA POLSKAdań i staram się jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko(...)wykładamy nim formę o średnicy około 26 cm. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto posypujemy płatkami migdałów i smarujemy kremem figowym. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy około 35 minut (zależy od piekarnika) w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa tarta z rabarbarem i kremem figowym pochodzi
Mienta blogsztywno białka z cukrem kryształem. Ubite dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 30-40 min. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady gorzkiej 170 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżki kremu na wierzch ciasta. dodatkowo: napar kawy do nasączenia ciast kawałek czekolady deserowej, startej wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta czekoladowego nasączamy naparem kawowym, rozsmarowujemy 1/2 część kremu. Układamy ciasto makowe, na którym rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i posypujemy startą czekoladą. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje 2 dni po przygotowaniu
Domowy Smak Jedzeniasubskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce(...)ciasto Gaja - ciasto bez pieczenia z Nutellą i truskawkami, składniki: na tortownicę o średnicy 25-26 cm: na spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt lub biszkopty, herbatniki, a także mieszanka ciast i ciastek) 1/4 szklanki mleka, 150-200 g niskosłodzonego
Lekcje w kuchni