żółtko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki wymieszać, jak masa będzie za gęsta dodać jajko i jeszcze ,ałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki oraz dziurki w środku wrzucamy na olej. Dekoracja dowolna, u mnie polewa czekoladowa i kokos
Moje WyrobyLekki i delikatny, wręcz piankowy deser z wyraźną nutą kokosu i soczystymi wiśniami. Przepyszny :). Latem w ogóle sięgamy po przepisy na lżejsze wypieki i desery, zastępujemy nimi ciężkie ciasta i kremy. Czasem nawet nie chce nam się włączać piekarnika. Dlatego taki deser bez pieczenia, to wymarzona propozycja na letni weekend. Wiśnie możecie zastąpić innymi owocami, osobiście najchętniej widziałabym tu jagody/bor
Opowieści z piekarnikaMożecie uznawać mnie za nudziarę, bo w moich przepisach na desery wciąż przewija się połączenie czekolady z kokosem. Nie ukrywam, że to moja ulubiona kombinacja we wszelkich słodyczach. Za każdym razem, w różnych wypiekach lub surowych ciastach smakuje inaczej. Tym razem niesamowicie kremowo, przesmacznie, wprost obłędnie. Zakochaliśmy się w tym cieście na zabój, dlatego niemal pobiliśmy się o ostatni kawałek
Jeść, by żyć w zdrowiudobry początek? :) Pełne słońca i wszystkiego co kojarzy się z najbardziej esencjonalną egzotyką. W tym soczyste mango i aromatyczny kokos :D Właśnie te dwa smaki dominują w przedstawianych dzisiaj muffinach! Przenikają się ze sobą między puszystymi warstwami muffinowego ciasta. Są super! W dodatku bez glutenu, dlatego nawet alergicy mogą zanurzyć zęby w słodkim smaku Karaibów :) Moja siostra, która zalicza się
Kuchnia w Słońcu Skąpanażeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta.. Hmm, na pewno musi to być coś z kokosem! Gdy już coś wymyślę, zaprezentuję Wam na blogu, a nóż widelec ktoś skorzysta z mojej propozycji! :) Chciałabym Wam zaprezentować kolejne
Be Fit Be StrongPyszna babka wielkanocna z kokosem , którą polecam szczególnie miłośnikom kokosu .Jest szybka w wykonaniu i prosta w przygotowaniu . Koniecznie powinna znaleźć się na świątecznym stole . składniki na formę ciasta 30 dag maki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 16 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków kokosowych przepis Masło ucieramy z cukrem
Smakowite Daniajajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze
Gotowanie to kochaniejeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na pofarbowanie kokosu na niebiesko i przygotowanie kremu. Kokos wrzucamy do woreczka, dodajemy kilka kropel barwnika
CiastkozercySkładniki – kruszonka: 100 g mąki 100 g masła 70 g cukru 30 g kokosu Sposób przygotowania: Drożdże pokrusz i dodaj do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i około 50 ml mleka (1/4 z całości) – składniki te odbierz ze składników na ciasto. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut). W tym czasie jajka utrzyj
Via Gustoszklanka mleka cukier waniliowy 2/szklanki orzeszków ziemnych 1 łyżka żurawiny 3 jajka 1 szklanka rodzynek 1 szklanka kokosu Potrzebna jeszcze polewa gotowa, lub zrobić – ja wykorzystałam 1 czekoladę połamałam dałam do rondelka dodałam 5 łyżek mleka i rozgotowałam i polałam gotowe ciasto . Na suchej patelni uprażyć najpierw orzeszki, potem kaszę mannę, musi być jasnożółta .Orzeszki zemleć w malakserze
Moje WyrobyMiodownik to bardzo efektowne i smaczne ciasto, które pokocha każdy. Aromatyczne, rozpływa się w ustach. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 cukru pudru 20 dag miodu 3/4 masła 3 jajka 2 łyż. sody 1 łyż. proszku do pieczenia Krem: 3 szkl. mleka 6 łyż.kaszy manny 5 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 15 dag wiórków kokosowych 3/4 masła lub margaryny Masa(...)szkl. mleka wymieszać z 5 żółtkami oraz budyniem i wlewamy do grysiku z kokosem, gotujemy przez chwilę. Ostudzić. 3/4 masła lub margaryny utrzeć do białości dodając stopniowo ostudzony budyń. Na placek dajemy połowę kremu na to 2 placek dajemy marmoladę lub powidła i kładziemy następne ciasto i znowu masa i ciasto. Polewamy polewą. Najlepszy miodownik jest następnego dnia. Czym dłużej
Wasze PrzepisyWygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku(...)ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie
FitKotZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą
FitKotPostanowiłem zrobić tartę! Pierwszą w życiu! Jako że jestem łasuchem moja wymarzona tarta powinna być słodka, ale i kwaśna. Uwielbiam kokos, więc dobrze by było, gdyby gdzieś w tej tarcie się pojawił. I co? W mojej głowie powstała tarta z agrestem (a właściwie z galaretką agrestową(...)budyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy oraz na owocową […] Artykuł Tarta z agrestem i budyniem kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tasteszklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody) owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokos Wykonianie- Mąkę pszenną przesiać i zmieszaćz rozczynionymi wcześniejdrozdzami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie -polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć(...)ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić, formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, posypaćwiórkamiczekoladowymi, skórkąkandyzowanej pomarańczy...Możnaroztopićczekoladęobotoczyć niąpączka i do czekolady “przykelić” kokos
Z Kuchni Do Kuchnichyba wygodniej mi było. Do tego potrzebowałam : 4 białka 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu, (ja dałam 10 bo nie zaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki(...)jego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows do dekoracji To masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepraliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane – 70 g * migdały(...)odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami chia i sezamu. Z masy formujemy pralinki, obtaczamy w kokosie. POLEWA: Podgrzewamy olej orzechowy, dodajemy karob, cukier brzozowy oraz wodę – wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli jest taka potrzeba zwiększamy ilość wody ). CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy pralinami. Smacznego! Ps. Na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka
Ostra na SłodkoNiskokaloryczny chlebek bananowo – kokosowy to mega smaczny pomysł na wykorzystanie zapomnianych bananów. Przepisów na to ciasto wiele. I ja sama dużo ich testowałam (kilka przepisów znajdziecie tutaj – chlebek bananowy ), ta wersja jest jednak moją ulubioną – banan idealnie połączony z kokosem w towarzystwie mąki orkiszowej. To baza, do której możecie dołożyć swoje ulubione dodatki. Lubicie rodzynki lub żurawinę(...)rozgnieć widelcem na papkę, dodaj je do składników suchych. Następnie dodaj do nich również olej i miód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem, wylej na nią ciasto. Chlebek bananowy piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odłóż ciasto na ok. 1 godzinę do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Niskokaloryczny chlebek
365 dni dookoła kuchniOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz WymalujTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta
Tajemnice SmakuPudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smakKiedyś robiłam kulki mocy. Teraz postanowiłam zrobić kostkę która w smaku przypomina kulki mocy, ale jest z nią mniej pracy:). Składniki na tę kostkę to wiórki
harrisaSmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem
Kuchnia PokoleńZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek
Mój pomysł nagdyby ciasto było zbyt suche dodać powideł śliwkowych. Masę schłodzić w lodówce przez godzinkę. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie każda pralinka miała po 20 g). Kuleczki obtoczyć w kokosie, orzechach i gorzkim kakao. Przed spożyciem schłodzić 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniekrem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około
CiastkozercyPo cieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję
Ciastkozercykokosowy,co uwielbiam. Malibu zawsze robię z podwójnej porcji i zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić
Niespełnione zdolności kulinarnePrzychodzi weekend, Potomek uciął sobie właśnie drzemkę, a my mamy wolne! Musiałam to wykorzystać, żeby nabrać nowych sił. Koktajl letni w zimowy wieczór? Polecam! SKŁADNIKI 5
zabawa smakiem