kokosowo-bananowy* budyń z malinami i białą czekoladą*z mleczkiem kokosowym i bananem Zapomniałam ostatnio jak się pisze. Jak przelać słowa na papier. Jak
More food, love and dreamsSernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców? Szukając przepisu na
Smaczne Zdrowesztywno, dodać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i kokosem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę kokosową wylać na podpieczony spód, na niej ułożyć jeżyny (nie trzeba ich rozmrażać). Wierzch ciasta posypać ciastem z zamrażarki, startym na tarce o grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia EwyRolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki(...)łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafajny pomysł na małą, słodką przekąskę. Połączenie kakao z kokosem i rumem daje niesamowity smak. Składniki: 25 dag. masła roślinnego 0,5 szklanki cukru trochę rumu mleka 2 opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zawinąć
Smaczne Potrawypołączenia moich ulubionych smaków. Jednym z pożądanych jest kokos. Ma sobie ten aromat dalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję
SMYKWKUCHNIciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą nic dziwnego, że jest dobre (kokos, biała czekolada, śmietanka i pyszna chrupiąca kakaowa tarta na spodzie takie połączenie musi smakować) Składniki
zdrowa vege kuchniapyszny krem z owocową nutą, delicje, które każdy uwielbia (jedząc je zawsze obgryzałam dookoła, by galaretkę zostawić na koniec :D Wy też?) i galaretka! To wszystko w jednym cieście 💓😍 Składniki na blaszkę ok 24x36cm Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 150g drobnego cukru kryształu 200g zmielonych orzechów włoskich 100g wiórek kokosowych 100g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka. Miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy bakalie (orzechy, kokos oraz rodzynki) wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt
Kuchnia w czekoladziecukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 400 ml śmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę(...)miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładam papierem. Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty. Biszkopt kokosowy: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec
Takie tam pichcenienieraz ratując mnie z opresji po nieudanych wynalazkach (nie zawsze wszystko, co wymyślam mi wychodzi ;-)). Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej(...)drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić
Poezja Smaków - blog kulinarnyjednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała(...)przez całą noc. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsłodkich przepisów; ) Marzec to początek wiosny- wszystko zaczyna się na nowo…. Tymczasem proponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) . Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik . Składniki
Domowe ciastaSmaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa:20 dag kokosu lub trochę więcej13 dag tłuszczu2/3 szklanki cukru4 duże łyżki mlekaRozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto:25 dag mąki25 dag margaryny4 duże jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 op. cukru waniliowego1 szklanka cukruMargarynę stopić i lekko ostudzić. Do miski wsypać cukier, wbić całe(...)proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać jeszcze chwilę, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na jasno złoty kolor. Nałożyć kokos i piec jeszcze ok. 20 minut. Kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie, gdyż wcześniej kruszy się kokos
Praktyczna plkroki: - mieszamy składniki suche - miksujemy składniki mokre - mieszamy jedne z drugimi i nakładamy do foremek na babeczki (osobiście posypuję jeszcze delikatnie kokosem). Pieczemy 20-30 minut, do suchego patyczka - warto pilnować, żeby nie zbrązowiały za bardzo bo KOLOR CIASTA to największa radocha numer 1. Radocha numer 2 - SMAK "BOUNTY" :)) Bo oczywiście gotowe babeczki polewamy jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE