ciasto z karmelem - 2421 przepisów (strona:17/162)

Toscakaka 261

Cześć! Toscakaka czyli skandynawskie ciasto ucierane z migdałami i słonym karmelem! To ciasto zawładnęło moim sercem i jest (na chwilę obecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast! Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie! Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może

Pora coś zjeść
Tarta snickers – z karmelem i orzechami 369

karmel , nugat … a wszystko to polane mleczną czekoladą. Baton Snickers już od lat podbija serca nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Połączenie chrupiących orzechów zalanych pysznym , obłędnie słodkim karmelem … Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;) Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia! Ostrzegam : uzależnia! SKŁADNIKI : SPÓD : * herbatniki – 200 g * masło(...)dokładnie dociskamy. Wkładamy do zamrażarki. MASA KARMELOWA : Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta – powinna być w temperaturze pokojowej. Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem , tak aby powstał karmel. Mieszamy drewnianą łyżką , gdyż metalowe nie nadają się do robienia karmelu! Kiedy będzie gotowy delikatnie i powoli dodajemy do niego śmietanę ( trzeba to robić naprawdę

Ostra na Słodko
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 164

Karmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z KWIATAMI NASTURCJI, MIĘTĄ I JOGURTEM NATURALNYM. 142

Karmel-itka wyszła z rana do ogrodu. Słońce pali, kwiaty nieznośnie pachną, dookoła bzyczą natrętnie wszelakiejmaści latające paskudy. Zerwie Karmel-itka kilka gałązek mięty. I kwiatów

W kuchni Karmel-itki
Słony karmel 145

karmel nie jest czymś niezwykłym, słony budzi zainteresowanie ale i podejrzenia Niepotrzebnie. Odrobina soli sprawia, że smak karmelu staje się bardzie wyrazisty ale jednocześnie niepowtarzalny. Karmel, w takim wydaniu sprawdza się jako sos do ciast, lodów, deserów. Ja wykorzystałam go do pączków, które piekłam z okazji tłustego czwartku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się(...)oraz wsypujemy sól. Mieszamy a następnie wstawiamy z powrotem na ognień i gotujemy kolejne 3 minuty do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Słony sos karmelowy Smacznego! Nie trzymajmy karmelu na ogniu zbyt długo, gdyż może stać się bardzo twardy. Wtedy nie będzie nadawał się na sos. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass

mecooks
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 234

Cię truję albo nie dobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?!  Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone

ciastkarnia na kruchym spodzie
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 266

ciasta. Choć należy do tych bardziej pracochłonnych i kalorycznych to zachęcam Was do jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego  Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy. W blaszce ułóż upieczone ciasto nie mające orzechów. Posmaruj obficie karmelem i wyłóż cały krem budyniowy.  Całość przykryj ciastem z warstwą orzechową. Gotowe ciasto przełóż w zimne miejsce najlepiej na 24 h.  Smacznego

wegujemy
SZPARAGI Z SZYNKĄ ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. Oraz jak ugotować szparagi. 189

Karmel-itka zbyt wiele ogląda programów kulinarnych! Ciągle i ciągle myśli, co ugotować, jak to podać, z czym co połączyć...Zamiast skupiać się na nauce, zamiast

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 137

Wielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba

W kuchni Karmel-itki
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 227

pieczenia, wylewam ciasto i wygładzam wierzch. Wstawiam do nagrzanego pieca i piekę w 180 stopniach przez 50 minut, do w miarę "suchego patyczka" - ciasto po upieczeniu i tak jest nieco lepkie, ale tylko odrobinkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
JAGODOWA ZUPA NIC 199

Mama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską -  "TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY" , autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej babci. Rok 1916! To praktycznie wiek temu, kiedy została wydana. Obchodząc się z nią, jak z prawdziwą relikwią, wyszperałam przepis na słynną "zupę nic".     Uwielbiam stare książki, najlepiej takie, co pamiętają czasy mojej rodziny(...)tania" kuchnia.      W innej bowiem książce, autorstwa M. Disslowej, która pochodzi z roku 1920 (moje wydanie jest z 1988) wyczytałam, że kasztany jadalne, zupa żółwiowa czy ciasta na bazie zmielonych migdałów stanowiły powszechne pyszności. Dziś o zupie z żółwia mało kto słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także

W kuchni Karmel-itki
ŚLEDZIE WIEJSKIE Z KOPERKIEM. 214

Karmel-itka z rzadka śledzie jada, ale jeśli już, nie mogą być to takie zwykłe. Świat jest pełen smaków, a życiezbyt krótkie by sobie odmawiać czegokolwiek

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 164

fot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny

W kuchni Karmel-itki
snikers 160

szybko wyrobić ciasto, odłożyć na ok 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować, upiec trzy jednakowe blaty. Obie śmietany zmiksować (osobno) aż powstaną gęste, gładkie kremy. Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować krem jasny, przykryć trzecim blatem. Orzechy w karmelu: W garnku, na małym ogniu podgrzewać miód wraz z cukrem do całkowitego(...)jedynie do rozpuszczenia cukru - inaczej karmel po zastygnięciu będzie zbyt "twardy"). Następnie ściągnąć z ognia, dodać łyżeczkę margaryny, szczyptę sody i energicznie mieszać. Na końcu wrzucić pokrojone orzeszki. Karmel wylać na ciasto (czynność tę należy wykonać dość szybko, ponieważ masa szybko zastyga). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polać nierównomierną warstwą wierzch ciasta

6niebo
odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem 155

zdecydowałam się na szarlotkę odwracaną. Lubię taką formę ciast, ponieważ owoce nie opadają na dno, raczej nie ma szans na zakalec a w dodatku uwielbiam jabłka w karmelu. Połączone z orzechowym ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła(...)rondelku rozpuścić masło. Pędzelkiem posmarować dno foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy  karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania