Karmel, karmelki, czekolada z nadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie: Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu
Taste Of My Daydopiero kiedy ciasta się wystudzą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubijamy śmietanę na puszysty krem, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfix i przestudzoną żelatynę. Przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Górę smarujemy karmelem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie #Ambition A dla moich Czytelników specjalna zniżka na zakupy w internetowym sklepie Dajar . Wpisując
PatiGotujejuż wszystko zrobimy na polu (chociaż niektórzy czynią to na dworze ;) to zapraszam na pyszne babeczki z karmelem i orzechami. Oczywiście orzechy z zeszłorocznego zbioru ; ) Babeczki z karmelem i orzechami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 12 dag margaryny 8 dag masła Pianka: 2 białka 1/3 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli(...)Karmel: 15 dag orzechów włoskich 2 łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Przygotowanie: Ciasto : Na dużej stolnicy siekamy masło, margarynę i przesianą mąkę. Dodajemy cukier i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy
Lawendowe Niebokarmel-itka.pl/ - zapraszam gorąco po pyszne przepisy na ciasta i desery dla alergików pokarmowych ( i nie tylko!). Tutaj z kolei królujemy na wytrawnie. Od następnego postu. Dziś po prostu chciałam się z Wami ponownie przywitać :) Cały przepis znajdziecie na słodkiej odsłonie naszej strony: http://karmel-itka.pl/chlebek-bananowy-bezglutenowy/ Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPyszne ciasto w którym karmel idealnie do niego przenika i tworzy wspaniałe połączenie z ananasem. Przepis znalazłam w gazecie Krok po kroku.. Składniki: - 250 g masła - 3/4 szklanki cukru - 4 jajka - 340 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 200 ml mleka - 150 g brązowego cukru - 1 puszka ananasów Przygotowanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy. Tortownice(...)przygotowanej tortownicy i lekko studzimy. Na lekko ostudzony karmel wykładamy plastry ananasa. 150 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszysty krem, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę mąkę i mleko. Ciasto wylewamy na ananasy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kulinarne życietartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisiebie porcje ciasta (1 pełna łyżka stołowa) i formując owalne kształty. Wkładam do piekarnika i piekę około 15 minut (w zależności od piekarnika), aż będą złociste i chrupiące z wierzchu. * wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złocistej barwy. Po co? By uwolnić maksimum ich kokosowości! SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibudyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 40g miodu 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 60ml karmelu KARMEL 50g cukru 50ml wody + 1/4 szklanki wody MASA BUDYNIOWA 750ml mleka 300g masła 160g cukru (u mnie 100g zwykłego(...)podgrzewaliśmy CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier i sodę oczyszczoną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką
Smakołyki Berenikiwiększą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam - mieszam ją z barwnikami, a następnie wycinam dekoracje, które przyklejam do masy za pomocą lukru królewskiego (cukier puder+białko). Udekorowany tort gotów jest do spożycia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki600g miąższu z dyni 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1/2 szkl Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 1 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 4 jajka Karmel : 50g cukru Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 100 ml śmietanki 30% odrobina soli Przygotowanie : Dynie kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku do miękkości(...)miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut, w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor ( w tym czasie nie mieszamy ! ) dodajemy odrobinę śmietanki i mieszamy do połączenia. Gdy składniki się
Garnkowe fanaberieUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itkiNa raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól
W kuchni Karmel-itkiMatura, matura, maturaaaa... Aaaaaaa! Z racji pisanej przeze mnie właśnie matury, przez najbliższe dwa tygodnie nie będzie nie na blogu, po prostu nie mam czasu nie
W kuchni Karmel-itkiroku 1898 i do dziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli(...)powstanie złocista warstwa na dnie foremki. Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki o grubości około 7-8mm. Układam na karmelu, bardzo ciasno, najlepiej by kawałki owoców nachodziły na siebie. Następnie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je odpowiednio do średnicy formy i układam na owocach. Zmniejszam temperaturę piekarnika. Całość piekę w 200 stopniach przez 17-20 minut
W kuchni Karmel-itkiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itki